Υπέρ της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ψήφισαν οι παρατάξεις του Γ. Πατούλη και της Ρ. Δούρου

Διαλογική συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η δοκιμαστική λειτουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

Το θέμα δεν συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει η διοίκηση της Περιφέρειας, επειδή, τέσσερις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου πρότειναν να συζητηθεί το θέμα των απορριμμάτων προ ημερήσιας διάταξης.

Από την παράταξη της Διοίκησης, δηλώθηκε ότι “επίλεξαν τον διάλογο στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αναδείξουν την αδυναμία ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις που θα οδηγούν αφενός στο κλείσιμο της Φυλής και την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και αφετέρου ότι δεν θα απενταχθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το έργο του Γραμματικού, αν δεν ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του.

Τυχόν, απένταξη -τονίζεται από την Περιφερειακή Αρχή- θα σηματοδοτούσε την επιστροφή ποσού άνω των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε. με συνέπεια τον καταλογισμό των χρημάτων αυτών σε όσους θα ευθύνονται για τη μη λειτουργία του.”
Κατά την διοίκηση της Περιφέρειας, «οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετες στη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού, την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Γραμματικό «κρύφτηκαν» και επίλεξαν την αποχή, φοβούμενες προφανώς τον καταλογισμό…»

Σύμφωνα με την Περιφερειακή αρχή «τα θετικά σημεία της ληφθείσας απόφασης», είναι:

  • Δεν θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια «νέα Φυλή», όπου θάβονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία σκουπίδια. Αντίθετα στο Γραμματικό θα λειτουργήσει η εγκατάσταση ως Χώρος Υποδοχής αδρανών Υπολειμμάτων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Τα αδρανή υπολείμματα που θα κατευθύνονται στην εγκατάσταση, θα προέρχονται μόνο από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής.
  • Δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ τα οποία σε περίπτωση μη δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Ε.Ε. λόγω της απένταξης του έργου από τη χρηματοδότηση.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης «ξεκαθάρισε την απόλυτη δέσμευση του αφενός να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ανοικτή χωματερή στο Γραμματικό και αφετέρου, να βάλει τέλος στην αδράνεια ετών και να προωθήσει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, στο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και θα υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες.»

Όπως, τόνισε, χαρακτηριστικά: «Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Αττικής ότι ο χώρος σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ΧΥΤΑ, αλλά θα προορίζεται μόνο ως χώρος εναπόθεσης αδρανοποιημένων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά από τη γύρω περιοχή».

Η πρόταση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού υπερψηφίστηκε από την Παράταξη της Νέας Αρχής για την Αττική του Γ. Πατούλη και την Παράταξη Δύναμης Ζωής με επικεφαλής την κ. Ρ. Δούρου.

Κατά της εισήγησης, ψήφισε η παράταξη «Δημιουργία Ξανά» του κ. Θ. Τζήμερου, η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής του κ. Γ. Δημητρίου, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις, Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση του κ. Γ. Σγουρού, Λαϊκή Συσπείρωση του κ. Γ. Πρωτούλη, Ανυπότακτη Αττική της κ. Μ. Τσίχλη και Αντικαπιταλιστική Αρχή Ανατροπή στην Αττική του κ. Κ. Τουλγαρίδη.