GovApp: Η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου έγινε “κινητή”!

«μία εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται, από απλές εξουσιοδοτήσεις μέχρι ληξιαρχικές πράξεις, αλλά και να μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο από όπου κι αν βρίσκεται»

govapp

Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πλατφόρμα του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και η πλατφόρμα για τη διάθεση ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου.

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έρχεται η καθεμία με τον τρόπο τους να ενδυναμώσουν την κοινωνία των πολιτών, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

H εφαρμογή για το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δίνει στους πολίτες πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους από όπου και αν βρίσκονται και ουσιαστικά πρόκειται για έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με πολλαπλές λειτουργίες.

Tο govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του tablet τους, καθώς πλέον μπορούν να δουν εύκολα και στις φορητές συσκευές τους όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά για λογαριασμό τους, όπως υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις και πιστοποιητικά.

Μέσω των gov.gr και govApp κάθε πολίτης διαθέτει μία «θυρίδα», όπου αποθηκεύονται ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του, ενώ αντίστοιχες θυρίδες έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα του με άλλους πολίτες, ενώ πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλει να συνδιαλλαγεί, ακόμα και μέσω του κινητού του.

Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η εύκολη και γρήγορη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το κράτος μέσω οποιασδήποτε συσκευής, ανεξαρτήτως εάν ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι, το γραφείο ή εν κινήσει.

govapp

Εκτός από τη διαχείριση και την κοινοποίηση υφιστάμενων εγγράφων, η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και την έκδοση νέων εγγράφων.

Σε πρώτη φάση είναι δυνατή η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο η εφαρμογή επιτρέπει διαδικτυακή πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr έως ότου να ενσωματωθούν και αυτές στο περιβάλλον της.

Το govApp παρέχει, μάλιστα, την πρόσθετη δυνατότητα ελέγχου της γνησιότητας των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών εγγράφων, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του συστήματος.

Οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το μοναδικό μωσαϊκό (QR code) του εκτυπωμένου εγγράφου με την κάμερα του κινητού τους και τότε το πρωτότυπο έγγραφο θα εμφανίζεται ολόκληρο στη οθόνη τους και θα μπορούν να κάνουν αμέσως αντιπαραβολή.

Η πύλη gov.gr προσφέρει, πλέον, 822 υπηρεσίες, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες διέθετε 750, και έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τις 1.000.

Στο οικοσύστημα του gov.gr εντάσσεται και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν, επίσης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης ποινικού μητρώου και η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου.