Επίσημη εκκίνηση του 5G στην Ελλάδα με τη συμμετοχή Cosmote, Vodafone & Wind

Επίσημη εκκίνηση του 5G στην Ελλάδα την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την Ολομέλειά της, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Μασσέλο.  

Στον διαγωνισμό για το φάσμα 5G συμμετέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες θα καταβάλουν σύμφωνα με την προκήρυξη, τουλάχιστον 367.319 εκατ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των παρόχων θα στείλουν στη μάχη ένα μικρό αριθμό ανωτάτων στελεχών τους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τον επικεφαλής του ομίλου τους, που θα παρακολουθεί από τα κεντρικά τους γραφεία.

Η δημοπρασία αφορά το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) και οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 70% του τιμήματος των αδειών μετά από τριετή περίοδο χάριτος. Ένα δείγμα εμπιστοσύνης, θα λέγαμε, της Πολιτείας απέναντι στα δίκτυα – επενδυτές.

Από την πλευρά τους οι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να καλύψουν με το νέο δίκτυο το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια, ενώ σε ακόμη τρία έτη, ο στόχος είναι το 94% κάλυψης.

Μία ακόμη καινοτομία του διαγωνισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί η διάθεση του 25% των εσόδων (ήτοι 0,25 x 367 εκ. ευρώ= 91,75 εκατ. ευρώ), για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες 5G.

Η εκκίνηση του 5G προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία στη χώρα μας, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος σε επίπεδο τεχνολογίας, αλλά και να έχει ένα ακόμη χαρτί για την προσέλκυση επενδύσεων.