Επιχειρησιακό σχέδιο “Μαγειρίτσα” από την Αστυνομία για το Μεγάλο Σάββατο & την Κυριακή του Πάσχα

Τρία αστυνομικά επιχειρησιακά σχέδια εναντίον της διάδοσης του κορωνοϊού θα εξελιχθούν κλιμακωτά την κρίσιμη, Μεγάλη Εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα.

Το πρώτο σχέδιο, σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είναι αυτό της ασφάλειας αγορών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, το δεύτερο για την αντιμετώπιση πιθανού «αντάρτικου» σε εκκλησίες τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, με αφορμή τη Θεία Κοινωνία και την περιφορά του Επιταφίου, και το τρίτο σχέδιο είναι η επιχείρηση αποτροπής μετακινήσεων και οικογενειακού συγχρωτισμού για «μαγειρίτσα» και «σουβλιστό αρνί-κοκορέτσι».

Κατά την ίδια πηγή και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σπυρόπουλο, υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός και ανησυχία στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο συνωστισμού στη Βαρβάκειο Αγορά, στα συνοικιακά κρεοπωλεία, στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ εν όψει εορτών του Πάσχα.

Γιατί ναι μεν οι πολίτες πειθαρχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό και δεν θα ταξιδέψουν στην επαρχία, στις περιοχές καταγωγής τους, ωστόσο θα θελήσουν να έχουν μια πασχαλινή οσμή στο σπίτι και το τραπέζι τους και θα χρειαστούν σχετικές προμήθειες.

Στην Βαρβάκειο υπάρχει σχετικό σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία. Η είσοδος στην αγορά θα γίνεται ανά 10 πολίτες, από αυτήν της οδού Αρμοδίου, και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος.

Όσοι βγαίνουν τόσοι θα εισέρχονται, ενώ οι αστυνομικοί θα φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων έξω από την αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος η προμήθεια κρέατος από πολίτες ενδέχεται να γίνει περισσότερο ή τουλάχιστον να μειωθεί η κίνησή τους με τη διανομή κατ’ οίκον.

Έντονες θα είναι οι αστυνομικές περιπολίες σε συνοικιακά κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ που θα αφορούν την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες οι οποίοι ενδέχεται να συνωστιστούν έξω από αυτά, αλλά και την αποτροπή ενδεχόμενων ληστρικών επιδρομών εξαιτίας της συσσώρευσης σημαντικών χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

«Θεία Κοινωνία-Επιτάφιος»

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι αρμόδιοι αξιωματικοί φοβούνται το «αντάρτικο» σε εκκλησίες με τη Θεία Κοινωνία πολιτών, όπως αυτά που είδαμε σε Κουκάκι και Κέρκυρα, γι’ αυτό θα ενισχυθούν οι περιπολίες έξω από Ιερούς Ναούς, ενώ στελέχη άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν διαδικτυακούς συνδέσμους όπου έχουν παρατηρηθεί μαζικά καλέσματα πιστών.

Το ίδιο θα συμβεί και τη Μεγάλη Παρασκευή για την περίπτωση σπασίματος του μέτρου περιφοράς του Επιταφίου, εσωτερικά των ναών, αν κάποιοι επιχειρήσουν να το κάνουν εξωτερικά.

Συναντήσεις με συγγενείς

Το Σάββατο της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, οι περιπολίες θα αφορούν φυσικά τις γειτονιές της Αττικής, επιχείρηση «μαγειρίτσα» και «σουβλιστό αρνί και κοκορέτσι», όπως αναφέρουν χαριτολογώντας σοβαρά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., και την παρατήρηση μεγάλης προσέλευσης οικογενειών σε μικρούς χώρους, αυλές και ταράτσες, προκειμένου να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι ακόμη εντονότεροι οι έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας για τον εντοπισμό άσκοπων μετακινήσεων και αποτροπής εσωτερικής-αστικής πασχαλινής «εξόδου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισαν σε όλους τους τόνους πως «δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής».

Διακριτική θα είναι η διαχείριση επικοινωνιών πολιτών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ σχετικά με καταγγελίες που θα αφορούν ενδεχόμενο εορταστικό συνωστισμό συγγενών σε οικίες, προκειμένου να αποφεύγονται αντιδικίες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γείτονες και συγκάτοικους.

Σημειώνεται ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως έχει συνταχθεί, προβλέπει πρόστιμα των 300 ευρώ σε πεζούς, σε οδηγούς και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας, ακόμη και εντός Αττικής.

Οποιοι πολίτες κινηθούν παράνομα, δηλαδή αναιτιολόγητα, εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας τους, θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά, για μετακινήσεις ακόμη και εντός Αττικής, το κρίσιμο χρονικό διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και σε Ιερούς Ναούς άλλων περιοχών.

211 πρόστιμα των 300 ευρώ-36.590 των 150 ευρώ

Οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις συνεχίζονται, και στο πλαίσιο αυτό από τις 6 χθες το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 52 παραβάσεις, εκ των οποίων 25 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στην Αττική και 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και στην Ηπειρο.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 211 παραβάσεις για υπεραστικές μετακινήσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 133 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Στο μεταξύ χθες, από τις 06:00 έως τις 15:00, βεβαιώθηκαν 717 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Από τις 23 Μαρτίου 2020 έως και χθες το μεσημέρι έχουν βεβαιωθεί συνολικά 36.590 παραβάσεις των 150 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου