Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν προβλέπεται sms για επισκέψεις σε φίλο, γείτονα ή συγγενή!

Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με την επισήμανση ότι “δεν θα πρέπει να πετάξει ο κόσμος ό,τι με τόσο κόπο κέρδισε το τελευταίο διάστημα επειδή ακολούθησε τα μέτρα” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ζήτησε από τους πολίτες την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα, τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, ενόψει Πάσχα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει επιλογή sms επίσκεψης σε συγγενή.

Υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να πετάξει ο κόσμος ό,τι με τόσο κόπο κέρδισε το τελευταίο διάστημα επειδή ακολούθησε τα μέτρα, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι θα παρθεί από την πλευρά της κυβέρνησης όποιο μέτρο χρειαστεί για την ορθή αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι δηλώσεις του:

Για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Δεν έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον πεδίο στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, που να προβλέπει επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή.

Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες.

Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα.

Οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα. Αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν και τώρα, έτσι ώστε να μην πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο. Άρα, μένουμε στο σπίτι μας και θα έχουμε όλο τον χρόνο να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ευθύνη να κυβερνά κανείς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να παίρνει σωστές αποφάσεις ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό που κρατάμε είναι την πρωτοβουλία να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιοριστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, θα προμηθευτούμε αυτό που θέλουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τη γειτονιά μας χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή αυτούς που μας εξυπηρετούν αυτές τις ημέρες.

Για το Άγιο Φως και τις εκκλησίες

Για το Άγιο Φως είμαστε σε συμφωνία με την Εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε συνεννόηση. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.

Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ. Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα. Δεν θα κάνουμε φέτος αυτά που κάναμε κάθε χρόνο. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα.

Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη, σοβαρή, ξεκάθαρη και επομένως όλοι γνωρίζουν ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Είναι ξεκάθαρο ότι μεμονωμένα περιστατικά τα αποδοκιμάζουμε. Οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές. Δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα

Έχει δοθεί η κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό προς το Υπουργείο Υγείας -που συγκεντρώνει τις απόψεις όλων των συναρμόδιων Υπουργείων- ώστε να έχουμε μία στρατηγική σταδιακής, μακρόσυρτης εξόδου από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε.

Ανέφερε χθες, στην απευθείας επικοινωνία του με τους πολίτες, ότι τομείς όπως το λιανεμπόριο, τα σχολεία, ειδικοί κλάδοι, π.χ. τουρισμός, σταδιακά θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα.

Όμως, είναι απαραίτητη ανάγκη άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα.

Για τον τουρισμό

Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία στηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Περίπου το ένα στα πέντε ευρώ του εθνικού μας εισοδήματος προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.

Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αρχίζει να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη έκταση, από τον Μάιο-Ιούνιο και κορυφώνεται Ιούλιο, Αύγουστο και πλέον και Σεπτέμβριο.

Επομένως, είναι λίγο μακριά να πει κανείς τι θα γίνει την περίοδο της κορύφωσης. Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αν συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, όντως θα ανοίξει ο τουρισμός κάποια στιγμή, αλλά προσεκτικά με μέτρα προστασίας και με συγκεκριμένη διαδικασία

Δεν μπορούμε ακόμη να περιγράψουμε πώς ακριβώς θα αρχίσει η λειτουργία του τουριστικού κλάδου, όταν θα ξεκινήσει να ανοίγει. Είμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων και του σχεδιασμού σταδιακού ανοίγματος τομέων της οικονομίας.

Εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα το δουν οι Έλληνες, να ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά την ύφεση δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Δηλαδή, έχει μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε μιλάμε για την αποτίμηση των εταιρειών εισηγμένων και μη. Έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Και έχουμε και μια πολιτική που στόχο έχει να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ποιος δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα; Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουν πολλοί. Άρα, τι θα κάνουμε; Θα επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης.

Έχουμε και τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά.

Για το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Τι σχέση έχει το μήνυμα του Πρωθυπουργού με όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Καμία. Εκλογές, κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν.

Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σε κανένα σημείο του μηνύματος του Πρωθυπουργού δεν υπήρχε αναφορά σε εκλογές. Υπήρχε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι ακολούθησαν τα αυστηρά δύσκολα μέτρα.

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και στους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν ένα σωρό πολύτιμα πράγματα, είτε βάζουν πράγματα στο ράφι των σούπερ μάρκετ είτε ασχολούνται με την καθαριότητα στους Δήμους.

Υπήρχε επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μία ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι, αν τηρήσουμε και αυτές τις δύο εβδομάδες τα μέτρα, έρχεται ένα φως στην άκρη του τούνελ, με το ξεδίπλωμα του σχεδίου σταδιακής επιστροφής, στην κανονικότητα.

Υπήρχε και μία σοβαρή ιδεολογική αναφορά η οποία δεν συζητήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που έχει να κάνει με το τι Κράτος θέλουμε. Θέλουμε ένα αποτελεσματικό Κράτος. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός. Γιατί η εμπιστοσύνη εμπεδώνεται από ένα αποτελεσματικό Κράτος.

Όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ήταν μια αποτύπωση της πραγματικότητας. Όσα γίνονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην τηλεκπαίδευση, στην τηλεργασία, δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Όσον αφορά το Ε.Σ.Υ., οι Μ.Ε.Θ. από 565 πριν από δυόμισι μήνες έγιναν 979, οι προσλήψεις έχουν φτάσει τις 2.789 και έχουν εγκριθεί 4.824, με ένα μεγάλο μέρος να είναι γιατροί και το υπόλοιπο νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Για τις πληροφορίες συγκέντρωσης μεταναστών στα Μικρασιατικά παράλια

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν απειλούσε την Ευρώπη και την Ελλάδα ότι θα χρησιμοποιήσει κατατρεγμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να πετύχει γεωπολιτικούς σκοπούς.

Αυτός ο εκβιασμός κατέρρευσε στον Έβρο, τον προηγούμενο μήνα, με τη σθεναρή στάση της Ελλάδας, η οποία προστάτευσε τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Αποκαλύφθηκε αυτός ο εκβιασμός και σταμάτησε εκεί. Δεν αποκλείουμε στο μέλλον να επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο στα νησιά μας.

Βλέπουμε μια κινητικότητα στις απέναντι ακτές. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, όμως, σε ποια κατάσταση είναι η υγεία των ανθρώπων που συσσωρεύονται εκεί.

Βλέπουμε μια έξαρση φυσικά του κορονοϊού στην Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να ξέρει κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτοί που είναι απέναντι. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε.

Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Στέλνουμε συνεχώς αυτό το μήνυμα και προς την απέναντι πλευρά, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα.