Άνοιγμα των Σχολείων με κινητοποιιήσεις. Δίωρη στάση από “Α.Δελμούζο” αύριο στα Σχολεία της περιοχής μας

Δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί «καλωσορίζουν» την έναρξη της σχολικής περιόδου με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με δραματικές περικοπές στους μισθούς τους και με σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς (αύξηση στις ώρες διδασκαλίες -σ.σ.: 2-3 ώρες παραπάνω την εβδομάδα-, αλλαγές στον τρόπο τοποθέτησής τους στα σχολεία, καταργήσεις ειδικοτήτων, αξιολόγηση κ.ά.). Οι μαθητές θα βρεθούν ενώπιον σοβαρών ελλείψεων, καθώς τα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι περιορισμένα και οι Δήμοι, εύλογα, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όλα τα έξοδα.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας: ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Αλ. Δελμούζος” -εκτός της συμμετοχής του στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης- με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σάββα Σεχίδη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Γιώργο Καρρά, καλεί τους εκπαιδευτικούς σε δίωρη στάση εργασίας από ώρα 12.00 ως και 14.00, αύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και παράλληλα σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής. (ώρα 12.30 μ.μ., Λ. Λαυρίου 150 , Γλυκά Νερά)

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναδεικνύονται με περιεκτικό τρόπο, οι λόγοι για τους οποίους ο κλάδος των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε αναστάτωση και κατ΄επέκταση σε κινητοποίηση.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά:

  • Οι Νέες περικοπές στους μισθούς μας και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων μας (σε πρώτη φάση κατάργηση των ήδη κουτσουρεμένων “δώρων” Χριστουγέννων , Πάσχα και αδείας).
  • Ο μηδενικός αριθμός διορισμών
  • Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου
  • Η καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων
  • Η αξιολόγηση
  • Η εργασιακή εφεδρεία και για τους εκπαιδευτικούς
  • Η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, κ.ά.”

Αναγγέλλονται “αλλαγές” απο πλευράς υπουργείου Παιδείας

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας υποστηρίζεται πως “καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά”, αλλά ταυτόχρονα προαναγγέλλονται και σοβαρές αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο εργασιακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών.

Ήδη ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει βελτιώσεις στον τρόπο τοποθέτησης των εκπαιδευτικών με στόχο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των κενών. «Ο τρόπος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών παρουσιάζει στρεβλώσεις. Οταν έχουν τόσες χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς και επιπλέον κάθε χρόνο θέλουμε 15.000 αναπληρωτές για 14.900 σχολικές μονάδες, τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε κενά. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών έχει στρεβλώσεις και πρέπει να εξορθολογιστεί, και αυτό μελετάμε ώστε οι σχετικές διαδικασίες να είναι αυτοματοποιημένες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Ολες αυτές οι αλλαγές θα συζητηθούν σήμερα το μεσημέρι στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει ο υπουργός Παιδείας με τα συνδικαλιστικά όργανα δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) εν όψει της απεργιακής κινητοποίησης της 12ης Σεπτεμβρίου, ώστε, όπως λένε δάσκαλοι και καθηγητές,

«να τεθούν το σύνολο των συσσωρευμένων προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο της εκπαίδευσης και θα απαιτηθούν άμεσα απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπισή τους».

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πάντως δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από κοινού, ενώ στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και οι 12.000 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λόγω των περικοπών στους μισθούς τους.

Για το θέμα αυτό μάλιστα έχει προγραμματισθεί σήμερα το μεσημέρι, συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ εκπαιδευτικών, ιδιοκτητών σχολείων και του υφυπουργού κ. Παπαθεοδώρου.