Αιφνιδιασμός της Δημοτικής Αρχής Ραφήνας-Πικερμίου: επανέλεγχος στα οικονομικά του Πικερμίου!

Την διενέργεια ελέγχου στα πεπραγμένα οικονομικής χρήσης της τετραετίας 1/1/2007-31/12/2010 στην πρώην κοινότητα Πικερμίου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου στην τελευταία συνεδρίασή του.

Ως επιχείρημα υποστήριξης της αιφνιδιαστικής αυτής επιλογής, η εκ στόματος αντιδημάρχου κ. Α. Ραυτοπούλου, «διαπίστωση πως υπάρχουν κρυφά χρέη τα οποία τώρα γνωρίζουμε» με το επιπρόσθετο στοιχείο ότι «εμφανίστηκαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις που δεν γνώριζε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου».

Σημειώνεται, ότι η επιτροπή απογραφής έναρξης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, η οποία συνέταξε σχετική έκθεση για τα ενοποιημένα και αναλυτικά ποσά για το Δήμο Ραφήνας –με ευθύνη του δημοτικού συμβούλου κ. Παναγ. Σπανόπουλου- καθώς και για την κοινότητα Πικερμίου –υπό την ευθύνη της άλλοτε στενής συνεργάτιδας του κ. Α.Αδαμόπουλου και σημερινής αντιδημάρχου κ. Ηλέκτρας Παπαδημητρίου- παραδόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2011 και παρόλο που επισημαίνεται,

ότι «η Κοινότητα Πικερμίου δεν εφάρμοζε διπλογραφικό λογιστικό σύστημα αλλά το «Δημόσιο Λογιστικό» (απλογραφική μέθοδος), η απογραφή λόγω έλλειψης δεδομένων βασίστηκε κυρίως σε καταμετρήσεις, αλλά και σε έγγραφα που τηρούνταν στη Κοινότητα», πουθενά δεν διατυπώνεται εμμέσως ή ευθέως υπαινιγμός για «κρυφά χρέη» ή για εκκρεμότητες για τις οποίες να απαιτούνταν περαιτέρω ενδελεχής έρευνα.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του θέματος, αντιδήμαρχο κ. Α. Ραυτοπούλου, προέκυψαν τους τελευταίους μήνες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες «το νέο σύνολο οφειλών της πρ. κοινότητας Πικερμίου, ανέρχεται στο ποσόν των 781.138 ευρώ και για τις οποίες οφειλές η σημερινή δημοτική αρχή δεν γνώριζε τίποτε.»

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Α.Ραυτοπούλου:

• Για την υπόθεση των υπαλλήλων της πρώην κοινότητας, Εμ. Βλαστού, Ανδρ. Σγουρομύτη, Ιωάν. Δρίβα και Γεωργ. Αποστόλου, οι οποίοι εργαζόντουσαν στην υπηρεσία καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκδόθηκε δικαστική απόφαση με την οποία πρέπει να τους καταβληθούν μισθοί δύο ετών 159.251 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας.

Για την υπόθεση «ΑΞΟΝ Μελέτες» -εταιρεία στην οποία, το 1995 και επί κοινοτικής αρχής Α.Ξηντάρα είχε ανατεθεί με την από 13-12-1995 σύμβαση, εκπόνηση μελέτης κτηματογράφησης και Πολεοδομική μελέτη επέκτασης και πράξη εφαρμογής Πικερμίου- δικαστική απόφαση με την οποία πρέπει να της καταβληθεί ποσόν 199.599 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.ΠΑ.) επιβαρυνόμενου με 30.793 ευρώ για τόκους και 1.311 για δικαστικά έξοδα. Ήδη στα πλαίσια συμφωνίας διακανονισμού μεταξύ Δήμου και εταιρείας, καταβλήθηκε στην «ΑΞΟΝ Μελέτες» ποσόν 99.799 ευρώ. Παρεμπιπτόντως: Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 συζητείται και νέα προσφυγή της ίδιας εταιρείας κατά της πρώην Κοινότητας η οποία εκτός απροόπτου θα εκδικαστεί την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011. (σε ότι αφορά την υπόθεση της «ΑΞΟΝ Μελέτες» περισσότερα στον έντυπο «ΝΕΟΛΟΓΟ»)

Υπόθεση εργολάβου Πλακαντωνάκη: εκκρεμούσε προς εξόφληση έργου στο Ντράφι –πάλι προ θητείας Α. Αδαμόπουλου- ποσόν 29.132 ευρώ. Πρόκειται για τους τόκους τιμολογίου που δεν εξοφλήθηκε έγκαιρα. Ο εργολάβος δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση και σήμερα διεκδικεί τα χρήματα.

Υπόθεση ΑΣΑ-ΑΤΕ: πρόκειται για τη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο ύδρευσης στον οικισμό Διώνη Πικερμίου. Προσέφυγε στην δικαιοσύνη, δικαιώθηκε και ζητάει από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου το ποσόν των 85.739 ευρώ. Η συγκεκριμένη οφειλή αν και είχε συμπεριληφθεί στην Έκθεση Απογραφής του Μαρτίου που συνέταξε η εξουσιοδοτημένη επιτροπή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, δεν πληρώθηκε γιατί σύμφωνα με τον επίτροπο ελέγχου «στερούνταν προληπτικού ελέγχου»

Στην αναφορά της αντιδημάρχου κ. Α. Ραυτοπούλου περί «κρυφών χρεών» που προκύπτουν από την οικονομική διαχείριση της πρώην κοινοτικής αρχής, απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Ξηντάρας, ο οποίος στην προηγούμενη τετραετία ήταν κοινοτικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης του κ. Α. Αδαμόπουλου.

Ο κ. Κ. Ξηντάρας, ανέφερε ότι η «ΑΞΟΝ Μελέτες» έπρεπε να πληρωθεί από το πρόγραμμα «Θησέας» δεδομένου ότι το ποσόν των 185.00 ευρώ ήταν διαθέσιμο αλλά δεν καταβλήθηκε λόγω αρνητικής εισήγησης της τότε Νομαρχίας Ανατ. Αττικής με το σκεπτικό, ότι η εταιρεία αρνήθηκε να υπογράψει νέα 1η Συμπληρωματική Σύμβαση με την τότε Κοινότητα μη αποδεχόμενη ουσιαστικά τον «1ο Συγκριτικό Πίνακα και του κειμένου επανεκτέων μεταβολών».

Σε αντίθεση με τον κ. Κ. Ξηντάρα, η αντιδήμαρχος του Δήμου και προερχόμενη από τη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου κ. Ηλ. Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος Πικερμίου στο τελευταίο έτος «ζωής» της κοινότητας, απέφυγε να τοποθετηθεί και ως όφειλε -σύμφωνα με πρώην συναδέλφους της στο πρ. κοινοτικό συμβούλιο- να διευκρινίσει ότι «κρυφά χρέη» δεν υπάρχουν παρά μόνον δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, συνέβη να εκδοθούν στην διάρκεια του 2011 και τίποτε περισσότερο.