Επιτυχής σε επίπεδο λόγων η ημερίδα για την αποχέτευση. Σε επίπεδο πράξης τι γίνεται;

Η Εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του αποχετευτικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής, λύσης κοινωνικά αποδεκτής τεχνολογικά προηγμένης, που θα σέβεται το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, άμεσα υλοποιήσιμης ήταν στο επίκεντρο των εισηγήσεων των επιστημόνων και των παρεμβάσεων των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων που συμμετείχαν στην ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο «Χρ. Μπέκας».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας για το περιβάλλον, των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, που είχαν και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστος Α. Μάρκου που τόνισε με έμφαση την ανάγκη να υιοθετήσει άμεσα η πολιτεία μια λύση κοινωνικά αποδεκτή και ταυτόχρονα τεχνολογικά προηγμένη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα με τρόπο βιώσιμο και οικονομικά εφικτό, παραμερίζοντας τους σχεδιασμούς έργων «φαραωνικού τύπου», που διαιωνίζουν το πρόβλημα στο διηνεκές.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου κ. Γεωργ. Χριστόπουλου που αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος ενώ ταυτόχρονα επισήμανε την αναγκαιότητα εξεύρεσης της ενδεδειγμένης λύσης στην βάση μιας ειλικρινούς διαδημοτικής συνεργασίας.

Την περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού, κ. Διονύσιος Ξένος, πρώην Δ/νων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. O κ. Ξένος υποστήριξε ένθερμα τη θέληση και αποφασιστικότητα του κ. Περιφερειάρχη για την προώθηση έργων περιβαλλοντικής σημασίας σαν αυτό που εξετάζεται από τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου.

Δήλωσε επίσης ότι η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε καινοτόμες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει όμως άμεσα σε λύσεις, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή για την επίλυση του σοβαρού θέματος του αποχετευτικού προβλήματος της περιοχής.

Την ΕΥΔΑΠ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και παραγωγής έργων κ. Ιωάννης Πάσιος, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΥΔΑΠ θα συμβάλει σε κάθε νέα, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση διαχείρισης των αστικών λυμάτων και ανέμενε με ενδιαφέρον την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης από τους δύο Δήμους, καθώς και τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές λύσεις που αυτή θα δώσει.

Τον κύκλο των βασικών εισηγήσεων της ημερίδας άνοιξε ο Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace, με συμμετοχή στο βραβείο Νόμπελ 2008 για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως του μικροκλίματος της περιοχής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο τρόπος διαχείρισης και επεξεργασίας των λυμάτων παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον από παλαιοτάτων χρόνων και ο ελληνικός πολιτισμός ήταν συνυφασμένος με τη συγκρότηση οικιστικών δομών που περιλάμβαναν όλες τις βασικές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ακολούθησε η εισήγηση του Δρ. Μηνά Καφάτου, πρύτανη του Schmidt College of Science, Chapman University της Καλιφόρνια όπου ανέπτυξε το θέμα της πρόκλησης ρύπων από τη λειτουργία της πόλης.

Ανέφερε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης αστικών λυμάτων βοηθούν στην απομείωση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από αέρια που προκαλούνται είτε από ανοικτούς αποχετευτικούς αγωγούς είτε από ανοιχτές δεξαμενές ΒΚ. Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι όλες οι παγκόσμιες κλιματολογικές ενδείξεις καταδεικνύουν ότι αυτό που φαντάζει ως μελλοντικός κίνδυνος είναι σήμερα παρόν.

Στις σύγχρονες «τεχνολογίες εφαρμογής» αναφέρθηκε ο Χημικός Μηχανικός καυσίμων υλών και θερμικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου Άαχεν της Γερμανίας κ. Γιάννης Ζολώτας.

Ανέπτυξε θέματα ενσωμάτωσης της λειτουργίας των ΒΚ στον αστικό ιστό και επέδειξε πολλά παραδείγματα πόλεων στην Ευρώπη και διεθνώς, όπου οι ΒΚ αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του πολίτη, βρίσκονται κοντά στην κατοικία του και αποτελούν μέρος της οικολογικής συνείδησης της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο κ. Πάνος Μελετάκος, βιολόγος ειδικός στις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκε εκτεταμένα με την ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση στα σύγχρονα συστήματα των βιολογικών καθαρισμών και προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να απαιτούνται για την λειτουργία και κατασκευή του σύγχρονου ΒΚ και παρουσίασε συγκεκριμένη τεχνολογία που εξυπηρετεί πλήρως τις προϋποθέσεις αυτές.

Επίσης ανέπτυξε μια λύση για τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ΠΕΑΛ (Πάρκο Ενεργειακής Αξιοποίησης Λυμάτων) που αποτελεί ένα σχέδιο που ενσωματώνει την ανάπλαση της περιοχής με τη λειτουργία της μονάδας, προσφέροντας ένα σύνολο απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησε η υποβολή δεκάδων ερωτήσεων προς τους προσκεκλημένους ομιλητές και ολιγόλεπτες τοποθετήσεις όσων εκ των παρισταμένων θέλησαν να πάρουν και πήραν το λόγο.

Η ημερίδα έκλεισε τις εργασίες της, με τις τεκμηριωμένες δευτερολογίες των εισηγητών στους οποίους προστέθηκε και ο παραβρεθείς αντιπρόεδρος της Μ2 Renewables κ. Gregg Claffey.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν: O Βουλευτής Αττικής κ. Παντελής Ασπραδάκης, ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτής Αττικής κ. Απόστολος Σταύρου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής κ.κ. Δήμος Μπαρούτας και Γ. Σμέρος.

Οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου κ.κ. κ. Γκίκας Κωνσταντίνος και κ. Παναγιώτης Στέφος αντίστοιχα.

Οι Αντιδήμαρχοι Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Θανάσης Μαργέτης, Χρήστος Μάρκου , Χρήστος Σερέτης, Γ. Γκινοσάτης, Π. Πουλάκης.

Οι Αντιδήμαρχοι Ραφήνας – Πικερμίου κα Ηλέκτρα Παπαδημητρίου, κ Πέτρος Βλαχάκης, κα Άννα Ραπτοπούλου – Παπαθανασίου, ο κ. Σακκάς Δημήτριος καθώς και σχεδόν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων των δύο Δήμων.

Οι πρώην Δήμαρχοι : Σπάτων κ. Αθανάσιος Τούντας και Λουκάς Λύγκος, Αρτέμιδος κ. Γ. Κασσίμης, Ραφήνας κ. Ανδρέας Κεχαγιόγλου, Παλλήνης κ. Σπύρος Κωνσταντάς.

Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητήριου, των Επιστημονικών Σωματείων της περιοχής, των εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων, διάφορων κοινωνικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Την διεξαγωγή των εργασιών της ημερίδας συντόνισαν από κοινού η Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κα Ηλέκτρα Παπαδημητρίου και ο Αντιδήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστος Γ. Μάρκου.

Την οργανωτική ευθύνη είχε η δημοτική σύμβουλος Σπάτων – Αρτέμιδος κα Μαρία Ζήση.