Πρωτοβουλία Δημάρχου Σαρωνικού για δημιουργία Δικτύου Δημάρχων κατά των Ανεμογεννητριών

Μια πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων Δημάρχων από όλη την Ελλάδα που στα διοικητικά τους όρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, προκειμένου να συνδεθούν, να συντονίσουν ενέργειες και παρεμβάσεις και να οργανώσουν την κοινή τους δράση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Σα-ρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Πάρου Μάρκος Κωβαίος, Μετεώρων – Καλαμπάκας Θοδωρής Αλέκος, Σίκινου Βασίλης Μαράκης, Ίου Γκίκας Γκίκας και εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου, ενώ με τις απόψεις που διατυπώθηκαν εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του και ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Οι Δήμαρχοι αφού αναφέρθηκαν συνοπτικά στο ιστορικό της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή ευθύνης τους και στις ιδιαίτερα επιβαρυντικές και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις, συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και να προγραμματιστεί νέα τηλεδιά-σκεψη με διευρυμένη συμμετοχή το αμέσως επόμενο διάστημα
2. Να δημιουργηθεί το Δίκτυο Δημάρχων με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών τους
3. Να εκδώσουν τις επόμενες ημέρες κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις και τις μελλοντικές τους ενέργειές και δράσεις
4. Να υποβάλλουν κοινό υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία, τις κατά τόπο Περιφέρειες και τα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ)
5. Να οργανωθεί κοινή συνέντευξη τύπου καθώς και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε κάθε δήμο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και το φυσικό τοπίο.