Συμφωνία Περιφερειάρχη & τριών Δημάρχων Ανατ. Αττικής για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων

Στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ενεργειών δημιουργίας δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την ίδρυση λειτουργίας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας (ΜΕΒΑ) στην περιοχή αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους Δημάρχους, Μαρκοπούλου Κ. Αλαγιάννη, Παιανίας Ι. Μάδη, Σπάτων-Αρτέμιδας Δ. Μάρκου και Ραφήνας-Πικερμίου Ευαγ. Μπουρνούς. 

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, ο επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Α. Μαυρόπουλος, το στέλεχος του ΕΔΣΝΑ Γ. Χουντής και στελέχη των Δήμων, συμφωνήθηκε, με εξαίρεση τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου, κ. Κώστα Αλλαγιάννη, να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία υλοποίησης του έργου με την αξιολόγηση όλων των προτάσεων χωροθέτησης της ΜΕΒΑ.

Την πρωτοβουλία εξεύρεσης χώρου δεσμεύθηκαν να φέρουν σε πέρας εντός του επόμενου τριημέρου, οι δήμαρχοι, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου

Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη, είναι ανάγκη Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι να συνεργαστούν δημιουργικά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται αποκεντρωμένα, σε τοπικό επίπεδο και μέσα από ένα δίκτυο διαδημοτικών συνεργασιών. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια υποδειγματική πρότυπη μονάδα Επεξεργασίας».

Να σημειωθεί ότι με το τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση του κόστους η οποία μπορεί να φθάνει ακόμα και στα 30 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.