Επίσκεψη Ερευνητών από το Ρότερνταμ Ολλανδίας στο Δήμο Παλλήνης για το εξελισσόμενο πρόγραμμα φροντίδας της Τρίτης ηλικίας

Το Δήμο Παλλήνης επισκέφθηκαν δύο διερευνητές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη της υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Urban Health Centers Europe 2.0» ή «UCHE 2.0» στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος.

Πρόκειται για πρόγραμμα φροντίδας της Τρίτης Ηλικίας άνω των 70 ετών, μοναδικό αυτού του χαρακτήρα που εξελίσσεται στη χώρα μας. Ζητούμενο του προγράμματος, η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους υπερήλικες κατοίκους του Δήμου με σκοπό την υγιή και ενεργό γήρανση τους!

Από τους δύο ερευνητές, ο κ. Αντώνης Πολυχρονάκης (συμβαίνει να είναι Έλληνας) είναι επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου του Ρότερνταμ και η κα. Carmen Franse, ερευνήτρια από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Εrasmus Medical Center, του πλέον επιφανούς κέντρου της ιατρικής επιστήμης στην Ευρώπη σύμφωνα με το περιοδικό για την εκπαίδευση, Times Ηigher Education.

Η επίσκεψη στο Δήμο Παλλήνης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης 21 Μαϊου 2015 από το Δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Παλλήνης κ.Γιώργου Τέντη, οι δύο ερευνητές μετέβησαν στο Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μία από τις ομάδες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Η ομάδα μόλις είχε ολοκληρώσει το πρωινό πρόγραμμα εκγύμνασης. Η γνωριμία με τους Ολλανδούς συνεργάτες του Δήμου Παλλήνης έγινε σε κλίμα ενθουσιασμού από τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους σ’ ένα τόσο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα και τη θέληση τους να συμμετέχουν σε αντίστοιχα στο μέλλον.

Η γυμνάστρια της ομάδας κα Αργύρου, ενημέρωσε σχετικά με το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείται από τους υπερήλικες ενώ ανταλλάχτηκαν απόψεις μεταξύ της ομάδας και των επισκεπτών. Η έκπληξη της συνάντησης ήταν οι προσκλήσεις που απευθύνθηκαν εκατέρωθεν για νέα συνάντηση σύντομα καθώς και η ανταλλαγή ομάδων υπερήλικων από τις δύο χώρες ώστε να βιώσουν από κοντά τις εμπειρίες του προγράμματος.

Στη συνέχεια οι Ολλανδοί συνεργάτες του Δήμου Παλλήνης μετέβησαν στο ΚΑΠΗ Παλλήνης προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης των υπερήλικων από την παθολόγο του προγράμματος, τη διατροφολόγο και τη νοσηλεύτρια. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος τους ενημέρωσε για την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και για την αποδοχή που αυτό έχει στους ηλικιωμένους του δήμου.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με το επιστημονικό προσωπικό στο ΚΑΠΗ και ειδικότερα την ειδική παθολόγο, την διατροφολόγο και τη νοσηλεύτρια όσο και με ωφελούμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους τόσο για την αμεσότητα της προσέγγισης από το επιστημονικό προσωπικό, όσο και για την εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι αυτή σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη αξιολόγηση των υπερήλικων δημοτών, μέσα από 13σέλιδο ερωτηματολόγιο, για τον κίνδυνο για πτώσεις, την αποφυγή της πολυφαρμακίας και τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και τέλος τον κίνδυνο για ευθραυστότητα. Επίσης, γίνεται καταγραφή της δύναμης των άνω άκρων και του επιπέδου υποσιτισμού του κάθε υπερήλικα με τη μέτρηση της περιφέρειας των άνω άκρων.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την έναρξη των συναντήσεων που αφορούν στη καταπολέμηση των συνεπειών της μοναξιάς.

Εκεί, οργανωμένες ομάδες συζήτησης και υποστήριξης από εξειδικευμένους επιστήμονες συζητούν για θέματα οικογενειακών σχέσεων, προσωπικών προβληματισμών, κοινωνικών ζητημάτων, σε προκαθορισμένες και τακτικές συναντήσεις.

Στη συνέχεια οι Ολλανδοί επισκέπτες επέστρεψαν στο Δημαρχείο Παλλήνης, όπου είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Παλλήνης κ. Γιώργο Τέντη και τον Τεχνικό Σύμβουλο του προγράμματος κ.Αναστάσιο Ρεντούμη και την κύρια ερευνήτρια κα Αθηνά Μαρκάκη, ενώ ακολούθησε ανάλυση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων στην Παλλήνη από την Δρ. Έφη Νασοθύμιου.

Οι 500 συνολικά ωφελούμενοι θα λάβουν υπηρεσίες από το επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος το οποίο απαρτίζεται από την παθολόγο Δρ. Έφη Νασοθυμίου, την κλινική διαιτολόγο κα.Εύα Σταυρίδη, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πραστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Παλλήνης και εθελοντές ερευνητές.