Δημήτρης Μαρούλης, καθηγητής πανεπιστημίου για τον Κώστα Μπάκα: «Αλλού τρως και πίνεις, κι αλλού πας και το … δίνεις»!

Με επιχειρηματολογία που ανατρέπει τους ισχυρισμούς του κ. Κ. Μπάκα σε σχέση με τα αίτια που τον ώθησαν σε παραίτηση από την παράταξη του κ. Δημάρχου και με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του παραιτηθέντος «για παλαιοκομματικές και μυωπικές πρακτικές» του σημερινού Δημάρχου Παλλήνης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας, συμπολίτης μας κ. Δημήτρης Μαρούλης, με δημόσια παρέμβασή του όχι μόνο του καταμαρτυρεί κίνητρα προσωπικής προβολής, του υπενθυμίζει μεταξύ άλλων και τη λαϊκή παροιμία ότι «αλλού τρως και πίνεις, κι αλλού πας και το … δίνεις»!

Αναφερόμενος, τέλος, ο έγκριτος πανεπιστημιακός, στο χρόνο που ο κ. Κ. Μπάκας επέλεξε να υποβάλλει την παραίτηση του, σημειώνει ότι όχι μόνο «δεν πείθει για τις αγαθές του προθέσεις» θυμίζει και τη λαϊκή μας παροιμία, «αλλού τρως και πίνεις, κι αλλού πας και το … δίνεις»!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δημόσιας παρέμβασης του καθηγητή κ. Δημ. Μαρούλη, όπως εστάλη στον «Ν» χθες, αργά το βράδυ.

Παρατηρήσεις – ερωτήσεις προς κ. Κώστα Μπάκα

Αγαπητέ κύριε Μπάκα,

ομολογώ πως οι λόγοι που επικαλείσθε για την παραίτηση σας είναι πράγματι πολύ σημαντικοί. Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου να κάνω τον συνήγορο του Δημάρχου (άλλωστε σε καμιά περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως είναι άμοιρος ευθυνών), ο χρόνος που επιλέξατε να υποβάλετε την παραίτηση σας με προκαλεί σαν πολίτη, να παρατηρήσω και ταυτόχρονα να σας ρωτήσω:
1) Αφού η φιλοσοφία και η θεωρία του πολιτικού σας οράματος δε συνάδει (όπως ο ίδιος ισχυρίζεστε στην παραίτηση σας) με τις αντίστοιχες του οράματος της διοίκησης, γιατί δεν παραιτηθήκατε από τους πρώτους μήνες ή έστω στα μέσα της τετραετούς θητείας σας, παρά το πράττετε παραμονές εκλογών; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το όραμα αγαπητέ κύριε Μπάκα ή το έχει κάποιος ή δεν το έχει, κι αλλοίμονο αν περιμένεις 4 χρόνια για να διαπιστώσεις την έλλειψη ή την ύπαρξη του!
2) Γιατί «ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχατε εκφράσει την παραμικρή διαφωνία τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Δημοτικής Παράταξης», σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων της παράταξης σας; Τι τους απαντάτε;
3) Αν όλα όσα καταμαρτυρείτε περί «παλαιοκομματικών και μυωπικών πρακτικών» , αποκλίσεων από «τις αξίες και θέσεις του συνδυασμού σας», «έλλειμμα δημοκρατίας», κλπ., αληθεύουν, θα έπρεπε, σαν έντιμος πολίτης με ήθος (όπως ο ίδιος ισχυρίζεστε) να το είχατε καταγγείλει έγκαιρα και όχι τις παραμονές της λήξης της θητείας σας. Αφού δεν το πράξατε, είστε συνένοχος και συνυπεύθυνος όλων των επιπτώσεων που συνεπάγονται οι καταγγελίες σας και σε καμιά περίπτωση δεν σας απαλλάσσουν.
4) Αφού είχατε άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων (όπως ο ίδιος αναφέρετε στο τέλος της παραίτησης σας), τι σας εμπόδιζε να υλοποιήσετε την πλειοψηφία έστω των επιλογών σας; Ή μήπως η ψήφος του δημάρχου βαραίνει περισσότερο από τις ψήφους όλων των μελών του Δ.Σ.;
5) Η φράση σας «…και το ίδιο θα συνεχίζω να πράττω για το καλό του τόπου μας από όποια θέση με επιλέξουν οι συμπολίτες μας», προδίδει τις προθέσεις και τους στόχους της παραίτησης σας και σας αποκαλύπτει. Περιττό νομίζω να σας θυμίσω τη λαϊκή μας παροιμία: «αφού δεν ξέρεις να κρύψεις, δεν ξέρεις ούτε να κλέψεις»!
6) Αλήθεια, δεν γνωρίζετε πως η παραίτηση δεν αρμόζει σε αγωνιζόμενους και σκεπτόμενους ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο όψιμη και μάλιστα χωρίς προηγούμενη/ες καταγγελία/ες;
Λυπάμαι που συνακόλουθα είμαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω, πως ενώ οι λόγοι που επικαλείστε στην παραίτηση σας είναι πολύ σημαντικοί, εντούτοις καταντούν φτηνές δικαιολογίες και σαθρά επιχειρήματα στην ΟΨΙΜΗ παραίτηση σας. Επιπλέον, οι «ευαισθησίες» σας για το καλό του τόπου και η «εντιμότητα και το ήθος» σας να επιστρέψετε την έδρα σας στο συνδυασμό σας, μάλλον ψευτο-γενναιοδωρία και υποκρισία μαρτυρούν!
Εξάλλου, ο χρόνος που επιλέξατε να υποβάλετε την παραίτηση σας, κάθε άλλο παρά πείθει για τις αγαθές σας προθέσεις. Αντίθετα, δηλώνει και στον πιο αφελή αναγνώστη πως στόχος σας ήταν η προσωπική σας προβολή, ενώ παράλληλα του θυμίζει τη λαϊκή μας παροιμία: «Αλλού τρως και πίνεις, κι αλλού πας και το … δίνεις»!

Με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα μάθουν οι πολιτικοί μας να σέβονται τους πολίτες και θα πάψουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του,

Δημήτρης Μαρούλης