ΣΥΡΙΖΑ Γέρακα, Παλλήνης, Ανθούσας: Η απλή αναλογική -προς πείσμα κάποιων Δημάρχων- επαναφέρει τους δημότες στο επίκεντρο»

Με επιχειρηματολογία απλής λογικής επί της απλής αναλογικής και με τρόπο απλό και πειστικό, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Γέρακα, Παλλήνης και Ανθούσας καταθέτει στο δημόσιο διάλογο πολιτικό κείμενο με απόψεις, κρίσεις, επισημάνσεις και διαπιστώσεις  σε σχέση με το εκλογικό σύστημα που προτείνεται από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση. 

Το πολιτικό κείμενο της τοπικής οργάνωσης παρουσιάζει ενδιαφέρον και για ένα επιπρόσθετο λόγο: ουσιαστικά «απαντάει» στους ισχυρισμούς του Δημάρχου Παλλήνης που όλο το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερο φανατισμό και αυτοπροστατευτισμό επιχειρεί την αποδόμηση ενός εκλογικού συστήματος από το οποίο, μάλλον, κινδυνεύει προσωπικά ο ίδιος, σε καμία όμως περίπτωση οι Δημότες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ήδη κατατεθεί και βρίσκεται σε διαβούλευση προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια από τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, στον πολύπαθο αυτό χώρο.

Κακοδιαχείριση, διαφθορά, λειτουργίες και αποφάσεις ερήμην των δημοτών, έλλειψη λογοδοσίας, έργα και προγράμματα με σκοτεινά κίνητρα και αδιαφανείς διαδικασίες, λάθη και παραλείψεις για τα οποία φαίνεται πως δεν έχει κανείς την ευθύνη, συνέθεταν το παλιό σκηνικό που όλοι βιώναμε.

Το μοναδικής έμπνευσης παλιό  εκλογικό σύστημα, φρόντιζε να καθιστά τον Δήμαρχο απόλυτο άρχοντα στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» αλλά ταυτόχρονα καθιστούσε  πολίτες και  Δημοτικούς Συμβούλους,  παρατηρητές.

Απομάκρυνε έτσι τους δημότες από την ενεργή συμμετοχή που θα μπορούσαν να έχουν, αφού μέσω της παντοδυναμίας του ο Δήμαρχος, απαξίωνε προτάσεις και  πρωτοβουλίες με τις οποίες είτε δεν συμφωνούσε, είτε τις έβρισκε «ενοχλητικές» για την λογική του. 

Η βασικότερη τομή του νομοσχέδιου, η καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν εκλογικό σύστημα, επαναφέρει τους δημότες στο επίκεντρο:

Δίκαιη εκπροσώπηση, ευθέως ανάλογη με τη δύναμη κάθε συνδυασμού, συμμετοχή και ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Δημοτικούς Συμβούλους, καθιέρωση δημοψηφισμάτων, πρόβλεψη λογοδοσίας, είναι μερικά μόνο από τα σημεία που μέσω του εκλογικού συστήματος λειτουργούν  υπέρ των πολιτών.

Γίνεται έτσι αναγκαία η ουσιαστική συνεργασία και σύγκληση στη βάση των προβλημάτων αλλά και η σύνθεση των προτάσεων για την επίλυση τους.

Δυστυχώς, όμως,  υπάρχουν ορισμένοι αιρετοί που αντιδρούν. Διότι «οφείλουν να υπερασπιστούν το θρόνο τους». Φυσικά δε θα μπορούσε από την αντίδραση να λείπει και ο Δήμαρχος της πόλης μας.

Σε «επείγουσα» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος φρόντισε να συνταχθεί με το μέτωπο που οργάνωσε ο γνωστός Πατούλης της Ν.Δ. και έσπευσε να καταγγείλει με έντονο τρόπο το νέο εκλογικό σύστημα.

Αντί να επιλέξει το δρόμο των προτάσεων και της ουσιαστικής συμβολής, όπως έκαναν όλοι οι πραγματικά προοδευτικοί αιρετοί, διάλεξε την πλήρη ταύτιση με την καθοδηγούμενη από τη Ν.Δ. αντιπολίτευση, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Βρίσκουμε αναμενόμενη την αντίδραση. 

Αναμενόμενη για όποιον φοβάται τη συμμετοχή των πολιτών (Η επιτροπή διαβούλευσης συνεδρίασε  μια και μόνο φορά, 3 χρόνια μετά τις εκλογές)

Αναμενόμενη για όποιον αποφεύγει ή «παραμελεί» τον έλεγχο οικονομικών υποθέσεων.

(Υπάρχουν εκκρεμότητες στην δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις μελών της σχολικής επιτροπής, μετά από μήνυση Δημοτικού Συμβούλου.

Τις οποίες θα είχαμε αποφύγει αν υπήρχε συστηματικός έλεγχος, από όλες τις παρατάξεις)

Αναμενόμενο για όποιον νομίζει πως μπορεί να ψηφίζει ισολογισμούς με καθυστέρηση 4 χρόνων, όπως έγινε πρόσφατα στο Δημ. Συμβούλιο της πόλης μας. (Είναι άλλωστε «εντελώς φυσιολογικό» οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να θυμούνται και να ελέγξουν με κάθε λεπτομέρεια τα περιεχόμενα ισολογισμού του 2012, μετά από 6 χρόνια!)

Κυρίως, όμως, είναι αναμενόμενη η αντίδραση όσων ξέρουν πως η επόμενη μέρα για τους ίδιους θα είναι δύσκολη. Στο νέο τοπίο μετά τις εκλογές με απλή αναλογική θα απωλέσουν την απόλυτη εξουσία που σήμερα έχουν.

Θα δυσκολευτούν όταν διαπιστώσουν στην πράξη, πως θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ να λάβουν υπ’ όψη τη φωνή και τις προτάσεις των Δημοτών. 

Διότι θα αποκαλυφθεί ταυτόχρονα με εμφατικό τρόπο,  το σύστημα εξουσίας που μέχρι σήμερα υπηρετούσαν και δημιούργησε αυτό που όλοι μας ζούμε στην χώρα αλλά και στην πόλη μας.»

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΓΕΡΑΚΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ