Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του Υγροτόπου Λεγραινών ζητεί ο βουλευτής Αν. Αττικής, Νάσος Αθανασίου

Την ελλιπή προστασία του Υγρότοπου Λεγραινών και την πλήρη απουσία εργασιών αποκατάστασης του καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Αν.Αττικής, Νάσος Αθανασίου, και άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τη συνυπογράφουν.

Η περιοχή αυτή είναι σημαντικής οικολογικής αξίας, έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος Προτεραιότητας Α ́ και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Στην Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι τo 2017 με Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αποτυπώθηκαν τα όρια του υγροτόπου Λεγραινών και ορίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής της κίνησης οχημάτων, καθώς και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει υποστεί.

Σύμφωνα με την Απόφαση, ο Δήμος Λαυρεωτικής ήταν υποχρεωμένος εντός τριών μηνών να αποτρέψει την κίνηση τροχοφόρων οχημάτων και να υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης του υγροτόπου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν επανειλημμένα περιβαλλοντικοί φορείς, όχι μόνο δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμος προέβη σε νέα εκχέρωση.

Επίσης, καθημερινά εξακολουθούν να εισέρχονται τροχοφόρα οχήματα στο μονοπάτι, στον αιγιαλό και στον χώρο στάθμευσης, ο οποίος έχει διαμορφωθεί παράνομα με δύο εκχερσώσεις (2006, 2016), στο εποχικά πλημμυριζόμενο τμήμα του υγροτόπου.

Η αξία των υγροτόπων της Αττικής είναι ανεκτίμητη, διότι μεταξύ άλλων, μειώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών και η βλάστησή τους προστατεύει τις ακτές από διάβρωση. Επίσης, αποτελούν ασπίδα στην κλιματικήa αλλαγήa, βελτιώνουν την ποιότητα του πόσιμου νερούa συγκρατώντας ιζήματα και τοξικές ουσίες και λειτουργούν ως «σταθμοίa ανεφοδιασμούa» για εκατοντάδες χιλιάδες αποδημητικών πουλιών.