Π. Σκουρλέτης: “από τα 250 Δημοτικά Συμβούλια μόνο το 30% υιοθέτησε το απορριπτικό ψήφισμα ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε

Εκτεταμένη αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο σχέδιο νόμου “Κλεισθένης 1″ σε συνέντευξη του στο Δημαρχείο Βέροιας. Κατά την εισήγηση του προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων αφού υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, το χαρακτήρισε «ως το πρώτο βήμα μιας συλλογικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αυτοδιοίκηση, που ξεκινά τώρα -για αυτό και ο αριθμός 1- με κύριο χαρακτηριστικό της, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας συνθέσεων, συνεργασιών και συναινέσεων που είναι απαραίτητες για να πάνε οι τοπικές κοινωνίες μπροστά.” 

“Είναι -είπε- κάτι που επιβάλλεται από την πραγματικότητα των καταστάσεων, που επιβάλλεται από τον χαρακτήρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.” 

“Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι “ουδείς αιφνιδιάστηκε, καθότι οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν συζητηθεί εξαντλητικά με την Αυτοδιοίκηση, μέσα από ένα πολύμορφο οργανωμένο διάλογο σε θεσμικό επίπεδο, σε απευθείας συναντήσεις, σε περιφερειακές συσκέψεις.

Ως προς την ουσία των αντιδράσεων από τις ηγεσίες των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τον «Κλεισθένη 1», ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: 

«Δεν βρήκαμε ανταπόκριση σε όλες τις στιγμές μας από τις ηγεσίες της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ. Βρήκαμε όμως μεγάλη κατανόηση από τους χιλιάδες ανθρώπους που θητεύουν στα Δημοτικά Συμβούλια και την Αυτοδιοίκηση εν γένει, οι οποίοι παρά τις «άνωθεν εντολές» συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια της διαβούλευσης. Θέλω να σας δώσω ένα στοιχείο που ίσως δεν το γνωρίζετε:

Από τις 250 περίπου αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την τελική φάση συζήτησης του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης 1», μόνο το 30% περίπου υιοθέτησε το κατά τη γνώμη μου άδικο και ισοπεδωτικό ψήφισμα που προώθησαν για υιοθέτηση οι σημερινές ηγεσίες της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Ενώ αντίθετα υπήρξαν από τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια συγκεκριμένες προτάσεις αιτήματα για περισσότερο χρόνο συζήτησης, αποδεχόμενοι ως βάση για συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση της κ. Γεννηματά μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πατούλη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε:

«Θα της πρότεινα να συμβουλευτεί, πριν τοποθετηθεί, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών τον κ. Ραγκούση, ο οποίος ήταν αυτός που είχε την ευθύνη της διαμόρφωσης του «Καλλικράτη» και εξ όσων γνωρίζω -μέσα από διαρροές που υπήρξαν στον Τύπο- τοποθετήθηκε με έναν αρκετά εποικοδομητικό τρόπο και απέναντι στην απλή αναλογική αλλά και σε πολλές από τις πλευρές που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1».

Επικρίνοντας επίσης τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε: «Θεωρώ αυτονόητη τη στείρα, την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι η παράταξη που δεν έχει να επιδείξει ούτε μια θεσμική πρόταση, ούτε μία θεσμική μεταρρύθμιση μετά από το 1974 για την Αυτοδιοίκηση.

 

Είναι ο χώρος εκείνος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έναν βαθύ συντηρητισμό, θέλει όλα να μένουν ίδια και είναι ο χώρος που με βάση τις σημερινές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά θέλει να συρρικνώσει τους Δήμους και το έργο τους, γιατί στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης έχει την παράδοση μιας σειράς υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης στον ιδιωτικό τομέα.

Για αυτό και εναντιώθηκε στο μεγάλο διαγωνισμό των 8.500 προσλήψεων μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας και για αυτό υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το καθεστώς της υποστελέχωσης στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γυρίζοντας πίσω στον κανόνα των προσλήψεων- αποχωρήσεων 1:5 στον δημόσιο τομέα, όταν σήμερα βρισκόμαστε στο 1:3 και με βάση τη πρόβλεψη για το 2019 θα πάμε στο 1:1.  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Είναι η απέχθεια απέναντι σε ό,τι δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από τις τυφλές και αόρατες δυνάμεις της αγοράς. Υποδηλώνει μια ιδεοληπτική στείρα νεοφιλελεύθερη προσέγγιση για το πώς οργανώνουμε τη ζωή μας, για το πώς οργανώνεται ιδιαίτερα η αυτοδιοίκηση. Χαίρομαι, γιατί αυτές τις απόψεις ελάχιστοι -ακόμα και οι δήμαρχοι που έχουν υποστηριχθεί από τη ΝΔ- τις υπερασπίζονται σήμερα. Γιατί γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι και η ακύρωση της ίδιας της Aυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον μέχρι σήμερα απολογισμό και στο σχεδιασμό επικείμενων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΣ, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τη στήριξη των νησιωτικών και ορεινών Δήμων, καθώς και στις διατάξεις του «Κλεισθένη 1» που προβλέπουν την ενδυνάμωση των Τοπικών Κοινοτήτων, τη δυνατότητα των δήμων να ιδρύουν νέα νομικά πρόσωπα κοινής ωφέλειας, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, τη θεσμοθέτηση των τοπικών δημοψηφισμάτων, καθώς και την κατηγοριοποίηση των Δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, κοινωνικά και γεωγραφικά, γεγονός που όπως υπογράμμισε, θεραπεύει όχι μόνο τη λογική του υδροκεφαλισμού και της υπερσυγκέντρωσης, αλλά υλοποιεί επιτέλους τις αντίστοιχες δίκαιες πολιτικές χρηματοδότησης και στήριξης της Αυτοδιοίκησης.