Περίπου 600 οι αποταμιευτές της περιοχής μας στις Τράπεζες Κύπρου.

Λίγο περισσότεροι από 600 είναι οι πολίτες από το Δήμο Παλλήνης και την όμορη περιοχή που διατηρούν αποταμιευτικούς λογαριασμούς -στην πλειοψηφία τους κάτω του ποσού των 100.000 €- στις δύο μεγάλες Τράπεζες της Κύπρου. (Λαϊκή και Κύπρου) Η εκτίμηση προέρχεται από μικρή ομάδα ατόμων που τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται στην ανεύρεση αποταμιευτών στις δύο Τράπεζες προκειμένου να “συνασπιστούν” και να έχουν ενιαία νομική εκπροσώπηση σε όποια διαβήματα και περαιτέρω ενέργειες κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Στο μεταξύ: περιορισμένης κλίμακας προβλήματα έχουν προκύψει με επιταγές έκδοσης κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην κατοχή μικρού αριθμού επαγγελματιών της περιοχής μας. Τις επιταγές, παρέλαβαν οι επαγγελματίες από γνωστό όμιλο σούπερ μάρκετ που έχει καταστήματα στην περιοχή και αφορούν υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης φορτίων προϊόντων στα πλαίσια μακροχρόνιας συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Γραφείου Συμψηφισμού Αθηνών εκδόθηκε εγκύκλιος προς τις τράπεζες να μην εκκαθαρίζονται επιταγές έκδοσης κυπριακών τραπεζών στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών, μέχρι νεωτέρας. Το Γραφείο Συμψηφισμού Αθηνών δεν μπορεί να κάνει δεκτές τις επιταγές των κυπριακών τραπεζών, επειδή τα συστήματά τους δεν λειτουργούν και αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο εξαπάτησης.

Η εκκαθάριση των επιταγών γίνεται ανά τρεις ημέρες και οι κυπριακές τράπεζες δεν λειτούργησαν καθόλου μετά την Καθαρά Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι πληρωμές που έγιναν με τέτοιες επιταγές να εμφανίζονται ακάλυπτες, αφού δεν μπορεί η ΔΙΑΣ να αντιστοιχήσει τις πληρωμές με τα ποσά στους λογαριασμούς.

Εάν τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν υπάρξει νεότερη εξέλιξη τότε πολλοί επιχειρηματίες θα βρεθούν με ακάλυπτες επιταγές και θα εγγραφούν στον «Τειρεσία».

Το κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου μεταφέρθηκε στο χώρο που βρίσκεται ως και σήμερα περίπου πριν δύο χρόνια. Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν αρκετά χρόνια στο ισόγειο της οικοδομής στην συμβολή της Λεωφ. Μαραθώνος και οδού Παλλάδος Αθηνάς.

Η λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου στην Παλλήνη ήταν μία προσωπική επιλογή του επί σειρά ετών και ως πέρυσι, Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος, είναι κάτοικος Παλλήνης.

(Στις 28 Αυγούστου 2012, ο ηλεκτρονικός Νεολόγος αναφέρθηκε στα προβλήματα που άρχισαν να εμφανίζονται στην Τράπεζα Κύπρου μετά την αποχώρηση του κ. Α. Ηλιάδη. Το σχετικό θέμα μπορείτε να το διαβάσετε αν ενεργοποιήσετε (κάντε κλικ) το link που ακολουθεί: https://neologosattikis.gr/news/economy-market/1098-trapezakyproy

“Η Κύπρος απειλείται με άτακτη χρεοκοπία”

Δραματικές διαστάσεις για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, στο περιθώριο της σημερινής ψηφοφορίας των νομοσχεδίων στη Βουλή, του νέου σχεδίου που έχει ζητήσει το Eurogroup, και του κλίματος εξέγερσης στην κυπριακή κοινωνία, έδωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Πάμπος Χαραλάμπους, ο οποίος μίλησε το πρωί στην εκπομπή της τηλεόρασης του Mega, “Κοινωνία Ώρα Mega”, με τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

Ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε, κάθε λεπτό που περνάει τα δεδομένα διαφοροποιούνται και οδηγούν την Κύπρο πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη για τη Λευκωσία, ενώ αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι οι βουλευτές δεν θα επιλέξουν να οδηγήσουν την Κύπρο στο χάος.