Εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου & χονδρεμπόρων

Στις αίθουσες των δικαστηρίων έχει μεταφερθεί η διένεξη της Philip Morris (Παπαστράτος) με τους πρώην χονδρεμπόρους συνεργάτες της.

Αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης η απόφαση της καπνοβιομηχανίας να αλλάξει από τον περασμένο Ιούνιο το μοντέλο διανομής της σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με ορισμό αποκλειστικών διανομέων κατά τα πρότυπα του μοντέλου που τρέχει επί δεκαετίες στην υπόλοιπη χώρα.

Αυτή η αλλαγή του μοντέλου διανομής, οδήγησε σε διακοπή της συνεργασίας της με αρκετούς πρώην χονδρεμπόρους συνεργάτες της και στην προσφυγή των τελευταίων στη Δικαιοσύνη.

Στις 28 Ιανουαρίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά της Philip Morris εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνει τέως χονδρεμπόρους καπνικών προϊόντων, Αθηνών και Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, “πιθανολογήθηκε ότι η ως άνω συμπεριφορά της εταιρείας είναι αντίθετη και στους κανόνες του ανταγωνισμού στο μέτρο που η διακοπή της μεταξύ αυτής και των αιτούντων εμπορικής συνεργασίας καθιστά την προμήθεια αυτών των προϊόντων, που συγκροτούν το 60% του όγκου των συναλλαγών των αιτούντων, αδύνατη και ακυρώνουν το βασικό γνώρισμα των πρατηρίων και κυρίαρχο πλεονέκτημα από την άποψη του ανταγωνισμού του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου”.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι όμως η μοναδική. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη της καπνοβιομηχανίας “υπάρχει σειρά αποφάσεων των δικαστηρίων, τόσο του Πειραιά όσο και της Αθήνας που τη δικαιώνουν για το συγκεκριμένο θέμα»”

Σε ό,τι αφορά αυτήν καθευτήν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η εταιρεία σκοπεύει να κινηθεί νομικά για την ανάκλησή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, “η αναδιάρθρωση του δικτύου διανομής έγινε με γνώμονα την ταχύτερη διανομή και την καλύτερη παρουσία των προϊόντων μας στα σημεία πώλησης, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενήλικων καπνιστών και τη βιωσιμότητα του λιανεμπορίου. Δημιουργήσαμε ένα δυνατό και σύγχρονο δίκτυο που να μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά”.

Σημειώνεται ότι το σύστημα των αποκλειστικών διανομέων προκειμένου να πετύχουν οικονομίες κλίμακος, έχουν υιοθετήσει και οι άλλες μεγάλες εταιρείες.