Ανυποχώρητη η «Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών» στο Σχέδιο Αξιολόγησης της ΑΑΔΕ. Καλεί τους Εφοριακούς σε αποχή

(Δελτίο Τύπου της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών) Ένα χρόνο πριν, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ επιχείρησε να επιβάλει ένα σχέδιο «αξιολόγησης» το οποίο στόχο είχε τη ριζική αλλαγή και ρευστοποίηση των εργασιακών σχέσεων εντός της ΑΑΔΕ.

Ένα σύστημα «αξιολόγησης» άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Περιγράμματα Θέσης και το νέο Μισθολόγιο (στοιχεία του οποίου έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί και επίσημα).

Ένα σχέδιο «αξιολόγησης» το οποίο επιχείρησε να εισάγει την Ατομική στοχοθεσία, τα Ατομικά Συμβόλαια και εν τέλει την εξατομίκευση της Μισθοδοσίας, εισάγοντας ταυτόχρονα τον απόλυτο κανιβαλισμό, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία (πέραν των όσων ήδη συμβαίνουν) στις υπηρεσίες μας.

Ένα σχέδιο όμως το οποίο γνώρισε την Καθολική Απόρριψη απ’ τους εργαζόμενους, οι οποίοι απείχαν μαζικά απ’ την υλοποίησή του, συμμετέχοντας στην Απεργία – Αποχή που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες σε ποσοστό που ξεπέρασε το 90%.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό θα έπρεπε (τουλάχιστον) να προβληματίσει τη Διοίκηση και να προσέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Αυτό όμως δεν αφορά τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ η οποία διαπνέεται απ’ την Αλαζονεία και τον Αυταρχισμό και πλαισιωμένη από πρόθυμους… ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΥΣ, επιχειρεί νύχτα (εν μέσω πανδημίας και εορτών) να επαναφέρει ένα σχέδιο το οποίο έχει απορριφθεί απ’ το σύνολο των εργαζομένων.

Η απόφαση προβλέπει:

  1. Την αξιολόγηση του υπαλλήλου βάσει ατομικών στόχων και η βαθμολογία αυτού, θα καθορίζει τη δυνατότητα παραμονής του στο συγκεκριμένο Περίγραμμα Θέσης ή την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μεταφορά του σε κάποιο άλλο (‘’μικρότερων’’ προφανώς απαιτήσεων).
  2. Ο κάθε υπάλληλος θα αξιολογείται βάσει ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ και ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ στόχων και ο μέσος όρος αυτών θα αποτελεί και το βαθμό αξιολόγησης του Υπαλλήλου.
  3. Εισάγεται το καθεστώς των Ατομικών Συμβολαίων. Ο υπάλληλος καλείται να υπογράψει με τον προϊστάμενο του τμήματός του, συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, επί των οποίων θα αξιολογηθεί στο τέλος του έτους, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται (επί της ουσίας) διαδικασία άρνησης ή διαφωνίας επί του περιεχομένου του συμβολαίου που θα του προταθεί…
  4. Ορίζονται ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ στόχοι οι οποίοι αποτελούν ένα επιπλέον πεδίο αυθαιρεσίας και υποκειμενικής κρίσης των προϊσταμένων. Με ποιόν τρόπο θα αποτιμάται και θα βαθμολογείται η συμπεριφορά του υπαλλήλου;
  5. Η Βαθμολογία του υπαλλήλου θα είναι ο μέσος όρος της Ποσοτικής και Ποιοτικής Βαθμολογίας και το όριο προκειμένου κάποιος να θεωρείται απλά… ‘’επαρκής’’, είναι το 60% των τεθέντων στόχων.
  6. Όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται κάτω του 60%, θεωρούνται μη επαρκείς για τη θέση που κατέχουν και είτε ακολουθούν πρόγραμμα μετεκπαίδευσης, είτε αλλάζουν ΑΜΕΣΑ Περίγραμμα, αναζητώντας θέση ‘’αντίστοιχη’’ των προσόντων τους. Παρακαλούμε να ενημερωθούν όλοι οι Συνάδελφοι!
  7. Για όσους Προϊσταμένους βαθμολογούνται οριστικά κάτω του 70%, καθαιρούνται Αυτόματα, απ’ τις θέσεις τους, χωρίς κανένα μεταβατικό στάδιο!
  8. Προβλέπει τη δυνατότητα βαθμολόγησης του κάθε υπαλλήλου, απ’ τους συναδέλφους του στο τμήμα που υπηρετεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα περιβάλλον ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων και στο όνομα της διατήρησης του Περιγράμματος και των αντίστοιχων αποδοχών.
  9. Προβλέπει (υποκριτικά) τη δυνατότητα βαθμολόγησης των προϊσταμένων απ’ τους υφιστάμενους, χωρίς όμως αυτή η βαθμολογία να είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση.
  10. Ορίζει επιτροπή ενστάσεων, για όσους διαφωνούν με τη βαθμολογία τους. Επιτροπή όμως στην οποία συμμετέχουν με αυξημένη αναλογία (σε σχέση με τα Υπηρεσιακά Συμβούλια) εκπρόσωποι της Διοίκησης.
  11. Εμφανίζουν την Αξιολόγηση των 360 ως μια επαναστατική τομή, στην οποία όμως… ξέχασαν να συμπεριλάβουν και την αξιολόγηση της Διοίκησης.
  12. Και το κερασάκι…. Για τους εργαζόμενους τμημάτων στα οποία εμφανίζεται ως Α’ ή Β’ αξιολογητής ο εκάστοτε Διοικητής της ΑΑΔΕ, ουσιαστικά… «απαγορεύεται’» να αμφισβητήσουν την κρίση του… Σουλτάνου. Ενδεικτικό, ακριβώς της αντίληψης που διαπερνά τη Διοίκηση είναι η πρόβλεψη ότι… όποιος υπάλληλος απευθυνθεί στην επιτροπή ενστάσεων, τίθεται (και μέχρι την έκδοση του σχετικού πορίσματος) σε… αναστολή καθηκόντων (!)

Η επιμονή της Διοίκησης μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί. Το συγκεκριμένο σύστημα «αξιολόγησης» αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εφαρμογή η μέγγενη των Περιγραμμάτων Θέσης και το Προωθούμενο Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ.

Η ηγεσία της ΑΑΔΕ και η Πολιτική Ηγεσία, δεν επιδιώκουν τη δημιουργία συνθηκών αξιοκρατίας και διαφάνειας στις υπηρεσίες μας, ούτε φυσικά το να καταστούν αυτές πιο αποτελεσματικές ως προς τη λειτουργία τους.

Αυτό που επιχειρούν είναι να εμφανίσουν τη μη επίτευξη των στόχων, ως αποκλειστική ευθύνη των υπαλλήλων, αγνοώντας επιδεικτικά, τις πραγματικές δυνατότητες επίτευξης των στόχων (κοινωνικές, οικονομικές κλπ), τον τρόπο προσδιορισμού αυτών, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε στοιχειώδεις υποδομές, σε αναλώσιμα υλικά, την έλλειψη πραγματικής βούλησης για χτύπημα της μεγάλης φοροδιαφυγής κλπ.

Άλλωστε είναι κοινός τόπος, ότι τα σχέδιά τους περνάνε μέσα απ’ την απαξίωση των υπηρεσιών (και των εργαζομένων σε αυτές) και την εμφάνισή τους ως ανίκανες να ανταποκριθούν στο ρόλο που έχουν αναλάβει.

Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν

Συνεχίζουμε με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

✓Δεν επικαιροποιούμε στοιχεία στη Σχετική Εφαρμογή

✓Δεν συμμετέχουμε σε καμιά διαδικασία που σχετίζεται με την «αξιολόγηση»

Συμμετέχουμε… στην Απεργία – Αποχή που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες