Έξι σημεία στην Αττική για να απολαύσετε απόψε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο, Photo by Cristina Gottardi on Unsplash

Καθώς η πανσέληνος του Αυγούστου θα στολίσει σήμερα με την απαράμιλλη ομορφιά και λάμψη της τον νυχτερινό ουρανό, σας προτείνουμε έξι μέρη στην Αττική για να την απολαύσετε. (ο πλησιέστερος χώρος στην ανατολική Αττική είναι το Σούνιο)

Σούνιο

Μπορεί το νοτιότερο ακρωτήρι της Αττικής να φαντάζει σχεδόν απαγορευτικό για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο, υπόσχεται, όμως, να μετατρέψει τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Η μαγευτική εικόνα του φεγγαριού καθώς υψώνεται στον νυχτερινό ουρανό με θέα τα αρχαιολογικά ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα και την απεραντοσύνη της θάλασσας θα σας δημιουργήσει μια αίσθηση ευφορίας και ψυχικής ανάτασης που θα κάνει τη διαδρομή να αξίζει.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα βρίσκεται ανάμεσα στους 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα που θα υποδεχθούν το κοινό αυτή την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Ο εμπνευσμένος από την ελληνική φύση και τους αρχαιοελληνικούς κήπους εξωτερικός κήπος του μουσείου, με αυτοφυή ιστορικά φυτά όπως δίκταμο, θυμάρι, άγρια ρίγανη, κυπαρίσσια, μυρτιές αλλά και παραδοσιακά καρποφόρα είδη όπως ροδιές, λωτούς, αμυγδαλιές και αμπέλι, καθώς και οι υπόλοιποι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 20:00 έως τις 24:00, ενώ, παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και θεματικές ξεναγήσεις σε εκθέματα που σχετίζονται με το φεγγάρι.

*Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα, τηλέφωνο: 213 214 4800, 213 214 4856. https://www.namuseum.gr/

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ

Καταλαμβάνοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε την πανσέληνο του Αυγούστου. Μια βραδινή περιήγηση στον σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano χώρο, με την πληθώρα λουλουδιών, δένδρων και κάθε είδους πρασίνου σίγουρα θα τονώσει την καλοκαιρινή μας διάθεση. Το Πάρκο τις καθημερινές είναι ανοιχτό από τις 06.00-02.00. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

*Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα. | snfcc.org

Μονή Δαφνίου

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βυζαντινής Τέχνης, η Μονή Δαφνίου, η οποία είναι τοποθετημένη στο Άλσος Χαϊδαρίου, στις παρυφές του όρους Αιγάλεω, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 20:00 έως τις 23:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Απολαύστε τη φετινή πανσέληνο με φόντο την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της μονής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO (1990).

*Μονή Δαφνίου, Ιερά Οδός, Χαϊδάρι. Τηλ: 21 0581 1558.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ο αντιπροσωπευτικότερος χώρος παρουσίασης της αρχαίας ιστορίας της πόλης ως σημαίνον εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και πολεμικός ναύσταθμος της Αρχαίας Αθήνας, θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Τα εκθέματα της πολύτιμης συλλογής του μουσείου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από την μυκηναϊκή έως της ρωμαϊκή εποχή.

*Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Χαρ. Τρικούπη 31, Πειραιάς. Τηλέφωνο: 21 0452 1598.

Αρχαιολογικός χώρος του «Τύμβου του Σοφοκλή»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ο αρχαιολογικός χώρος του «Τύμβου του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών θα ανοίξει ειδικά για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, από τις 20:30 – 00:00 τα μεσάνυχτα. Αν και δεν είναι προγραμματισμένη κάποια εκδήλωση στον χώρο, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα λάβουν χώρα και καλλιτεχνικά δρώμενα σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών.