Οι αποκαλύψεις στην συνέλευση της Συνιδιοκτησίας Παιανίας δεν τιμούν την ιστορία του φορέα

Γ.Σ. Συνιδιοκτησίας Παιανίας
Γιώργος Αλάνης

Πριν μερικούς μήνες είχαμε αναφερθεί μέσω της παρούσας στήλης -Δείτε Ε Δ Ω – για τα όσα είχαν γίνει στον αγροτικό συνεταιρισμό Συνιδιοκτησία της Παιανίας και για τους κινδύνους που ελλόχευαν. Πέρασαν 4 μήνες, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, που είχε αναλάβει μέσα από έκτακτη ΓΣ που είχε προηγηθεί, έφερε εις πέρας την αποστολή της και προκήρυξε Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη νέου ΔΣ του συνεταιρισμού.

Στο διάστημα που μεσολάβησε με κόπο και αυταπάρνηση τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής έκαναν σχεδόν το αδύνατο!

Κατάφεραν και νοικοκύρεψαν το συνεταιρισμό και έφτασαν το πρόβλημα που υπήρχε, σε ένα σημείο λίγο πριν την οριστική λύση.

Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα είχε προκύψει διότι η πρώην διοίκηση του συνεταιρισμού δεν είχε κάνει το παραμικρό για να εναρμονιστεί το καταστατικό του συνεταιρισμού με βάση το νέο νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016 και είχε προθεσμία εφαρμογής μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Στη Γενική Συνέλευση που διεξήχθη στην αίθουσα της Συνιδιοκτησίας την Δευτέρα 28/8 γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων.

Ειπώθηκαν και ακούστηκαν πράγματα, -Διαβάστε την ανακοίνωση της Δεκαμελούς Προσωρινής Επιτροπής Ε Δ Ω – που χωρίς υπερβολές, μπορεί και να παραβιάζουν μεγάλο μέρος του ποινικού, φορολογικού ακόμα & πολεοδομικού κώδικα.

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, κ Γιώργος Στάμου, κατά την έναρξη της ΓΣ διάβασε ένα κείμενο που συντάχτηκε ομοφώνως από όλα τα μέλη της προσωρινής διοίκησης και πραγματικά δείχνει σε τι δυσμενή κατάσταση είχε περιέλθει ο συνεταιρισμός.

Σε αυτό το κείμενο ακούσαμε ότι ο τελευταίος εκλεγμένος πρόεδρος εκλέχτηκε το μακρινό 2007 και ήταν ο νυν Δήμαρχος κ Σπύρος Στάμου. (!)

Φυσικά με βάση το καταστατικό θα έπρεπε να κάνει ΓΣ και εκλογές το 2010 αλλά πιθανότατα αυτό κρίθηκε ως περιττό και έτσι παρέμεινε χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία μέχρι και το 2014 όπου και παρέδωσε, αυθαίρετα και πάλι, στον αντιδήμαρχο και στενό του συνεργάτη κ Πρίφτη, όπου και αυτός μετά από μερικούς μήνες, συνεχίζοντας με την ίδια αυθαιρεσία, παρέδωσε το 2017 στο κ Νίκο Δάβαρη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τη παράταξη του κ Σπύρου Στάμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

Να σημειώσουμε ότι αυτά ήταν μόνο το “ορεκτικό” σε σχέση με όσα ακούστηκαν στη συνέχεια από την διοικούσα επιτροπή που παρέδιδε.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής κ Γιώργος Στάμου ανέφερε:

Από το 2007 μέχρι και την ανάληψη της διοικήσεως από την δεκαμελή επιτροπή δεν τηρήθηκαν ποτέ πρακτικά ΔΣ. – Γ. Σ. – Βιβλία μελών – Βιβλία ισολογισμών, δεν εγκρίθηκαν από τις Γ. Σ. οι ετήσιοι ισολογισμοί με αποτέλεσμα να θεωρούνται άκυροι αν και υπέβαλλαν κανονικά ετησίως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τις ετήσιες οικονομικές δηλώσεις, καθώς και το Ε9.

Το 2013 πραγματοποίησαν ανάληψη 80 περίπου ευρώ από τον λογαριασμό της Συνιδιοκτησίας που υπήρχε στην Τράπεζα Πειραιώς και στην συνέχεια έκλεισαν τον λογαριασμό σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντού της Τράπεζας Πειραιώς Παιανίας (ποινικό αδίκημα), χωρίς μέχρι της ανάληψης της διοικήσεως από την δεκαμελή επιτροπή να έχει ανοιχθεί νέος.

Όμως συνέχιζαν μέχρι και το 1ο τετράμηνο του 2017 να εισπράττουν χρήματα για ενοικιάσεις ανύπαρκτων χορτολιβαδικών εκτάσεων, χωρίς όμως να πληρώνουν τις υποχρεώσεις των ακινήτων του Συνεταιρισμού, δηλαδή ρεύμα– τηλέφωνο – ΕΝ.Φ.Ι.Α. – φόρους – συντήρηση ακινήτου κτλ.

Αναλυτικά για τις οφειλές που βρήκε η διοικούσα επιτροπή, ανέφεραν σχετικά:

  • Δεν πλήρωνε το ρεύμα του ακινήτου με αποτέλεσμα να γίνει διακοπή από τη Δ.Ε.Η. το Δεκέμβριο του 2016 (στη συνέχεια ήρθε σε διακανονισμό και πλήρωσε μόνο μία δόση). Το πώς βέβαια είχε ρεύμα το κτίριο είναι μια εύλογη απορία που δημιουργείται…
  • Δεν πλήρωνε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. με αποτέλεσα το χρέος να έχει φτάσει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας στα 9.500 ευρώ.
  • Δεν πλήρωσε τον λογαριασμό του τηλεφώνου με αποτέλεσμα να φθάσει το χρέος στα 404 ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ο.Τ.Ε. προχώρησε στην διακοπή της σύνδεσης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης ανέφερε τα εξής:

«…Δεν μας παρέδωσε κανείς ταμείο με αποτέλεσμα να ζητηθούν οι ισολογισμοί από το 2011 μέχρι και σήμερα (δεν μας δόθηκαν όλα τα έτη) από την λογίστρια του Συνεταιρισμού και στην συνέχεια αφού έγινε ένας άτυπος πρόχειρος έλεγχος διαπιστώθηκαν οι παρακάτω οφειλές:

  1. Φόρος εισοδήματος του 2016 (πληρώθηκε από τον Δήμαρχο).
  2. Φόρος επιτηδεύματος 2016 ύψους 1000 ευρώ (πληρώθηκε από τον Δήμαρχο).
  3. Δ.Ε.Η. ύψους 3.860 ευρώ (πληρώθηκε από τον Δήμο)
  4. ΕΝ.Φ.Ι.Α. των 10 τελευταίων ετών 9.500 ευρώ (πληρώθηκε από τον Δήμαρχο).
  5. Cosmote είχε διακοπεί η σύνδεση τον Φεβρουάριο του 2016 λόγω χρέους ύψους 403,77 ευρώ και πληρώθηκε από τον Δήμαρχο τον Απρίλιο του 2017.
  6. Πληρώθηκαν τα έξοδα δημοσίευσης της τροποποίησης του καταστατικού 65 ευρώ από τον Δήμαρχο (μετά από συνεχείς οχλήσεις 2 εβδομάδων).
  7. Το χρέος προς τον κύριο Μαντά Μιχαήλ ύψους 1.521 ευρώ το οποίο όμως είχε εξοφληθεί αλλά δεν υπήρχε το παραστατικό το οποίο και μας έστειλε σε Φ.Α.
  8. Πληρώθηκαν τα έξοδα της δικηγόρου για την τροποποίηση του καταστατικού 1.500 ευρώ από τον Δήμαρχο.
  9. Οφείλονται χαρτόσημα και λοιποί φόροι 335 ευρώ.
  10. Διόρθωση Ε9. Έχει δηλωθεί η αίθουσα της Συνιδιοκτησίας στο έντυπο Ε9 ως αποθήκη, ενώ η άδεια αναγράφει ότι είναι κτήριο γραφείων με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει διόρθωση του Ε9 των 5 τελευταίων ετών και εάν το ποσό πληρωθεί εφάπαξ ανέρχεται περίπου στις 8.000 ευρώ ή αν το ποσό πληρωθεί με δόσεις θα είναι μεγαλύτερο λόγω των προσαυξήσεων. Αναμένεται η μεταβίβαση του οχήματος Lada στη Συνιδιοκτησία, το οποίο αγοράστηκε με χρήματα του συνεταιρισμού αλλά είναι στη κυριότητα του κ Σπύρου Στάμου.
  11. Πρέπει να γίνει η επισκευή φθαρμένων καθισμάτων (δεν έχει γίνει).
  12. Οφείλεται η παράδοση του ποσού των 130 ευρώ στην δεκαμελή επιτροπή που αφορά το υπόλοιπο ταμείου (ταμείο έδρας).
  13. Είχε εισπραχθεί ενοίκιο από χορτολιβαδικές εκτάσεις ύψους 627 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017 (οφείλεται).
  14. Οφείλεται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2017 περίπου 800 ευρώ.
  15. Δεν έχει πληρωθεί το λογιστικό γραφείο για 10 χρόνια με αποτέλεσμα να οφείλεται μέχρι τις 30 Ιουλίου 2017 το ποσό των 4.690 ευρώ.

Για όλες τις προαναφερόμενες οφειλές και πιθανές άλλες που δεν βρήκαμε ο πρώην πρόεδρος της Συνιδιοκτησίας κύριος Σπύρος Στάμου έχει υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για πλήρη κάλυψη από τον ίδιο.

Θέλω να τονίσω ότι αναγκάστηκε να πληρώσει ο κύριος Στάμου Σπύρος διότι δεν θα μπορούσαμε να προβούμε στις τροποποιήσεις του καταστατικού, τις οποίες θα έπρεπε να είχε κάνει ο ίδιος καθώς επίσης ο κύριος Στάμου Σπύρος και η μη νόμιμη διοίκηση της Συνιδιοκτησίας είχε εισπράξει τα ενοίκια από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις οι δε πληρωμές, όσες τελικά πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πιέσεων της διοικήσεώς μας τις πραγματοποίησε μερικώς όπως προανέφερα.

Πλέον των προαναφερόμενων διαπιστώθηκε ότι ο κύριος Σπύρος Στάμου πραγματοποιούσε και οικονομικές διευκολύνσεις στην Συνιδιοκτησία όπως για παράδειγμα στις αρχές του 2011 έδωσε 1.200 ευρώ και στο τέλος του ιδίου έτους τα έλαβε πίσω. Ομοίως στις αρχές του 2012 έδωσε 1.000 ευρώ και στο τέλος του ιδίου έτους τα έλαβε πίσω.

Επίσης, διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένα το 2011 έγινε μια αγορά για έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό ύψους 32.309 ευρώ και το ίδιο έτος αγορά λοιπού εξοπλισμού ύψους 11.383 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτά γιατί δεν έχουμε τα τιμολόγια.

Κάθε χρόνο ο ετήσιος ισολογισμός έκλεινε με ζημίες. Επίσης εδίδοντο δωρεές στον Επιμορφωτικό, στο Κτησιφώντα, σε εξωραϊστικούς συλλόγους χωρίς την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων όπως προβλεπόταν.»

Για όλα τα παραπάνω καλό είναι να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος, που ήταν παρών, δεν αρνήθηκε ότι ίσχυαν τα λεγόμενα της προσωρινής διοίκησης αλλά ότι όλα πλέον είχαν πληρωθεί και συνεχίζοντας όταν πήρε το λόγο και με παρουσία αρκετών συνεργατών και συγγενών του υπεραμύνθηκε όλων των παραπάνω λέγοντας ότι έκανε έργο στο συνεταιρισμό που δεν μπορεί να απεικονιστεί σε τετράδια λογιστών δίνοντας συχνά πυκνά το έναυσμα στους υποστηρικτές του κάθε φορά που αναφερόταν στη θητεία του στο συνεταιρισμό να ξεσπούν σε χειροκροτήματα σε σημείο τέτοιο που τα χειροκροτήματα θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα χειροκροτήματα που είχε ο κ Μαστοράκης στις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος κ Δημήτρης Δάβαρης αναφέρθηκε σε αυτά απευθυνόμενος στο νυν Δήμαρχο λέγοντας του, ότι “..έφερες μαζί σου και κλακαδόρους…” προκαλώντας την αντίδραση ορισμένων εκ των χειροκροτητών για το χαρακτηρισμό “κλακαδόροι” .

Σε ερώτηση του κ Μάδη αλλά και άλλων παρευρισκομένων προς το δήμαρχο σχετικά με ποια διαδικασία πλήρωσε ο Δήμος Παιανίας μέρος των οφειλών που δημιουργήθηκαν επί σειρά ετών στη Συνιδιοκτησία, ο Δήμαρχος απήντησε ότι θα δίνει χρήματα όπου θέλει και αν κάποιος έχει πρόβλημα ας τον καταγγείλει στον εισαγγελέα και στη περιφέρεια.

Με αυτή την αποστροφή του λόγου του στην ουσία ακύρωσε και το Δημοτικό συμβούλιο και φυσικά κατέστησε και τη συνεργάτιδα του και πρόεδρο του ΔΣ κα Στουραϊτου σε δευτερεύοντα ρόλο. Φυσικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κα Στουραϊτου αν και παρούσα στη ΓΣ της Συνιδιοκτησίας.

Στα λεγόμενα του δημάρχου πήραν το λόγο και αντέδρασαν και ο κ Ισίδωρος Μάδης, και ο κ Κώστας Μπουλμέτης ( τον οποίο η προσωρινή διοίκηση ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για τη συνεισφορά του στη προσπάθεια από τον Απρίλιο μέχρι και τώρα) αλλά και ο πρώην δήμαρχος κ Δάβαρης Δημήτρης όπως και ο κ Θανάσης Χατζηδάβαρης που φήμες τον φέρνουν να διεκδικεί το Δήμο Παιανίας στις επόμενες εκλογές.

Τα περί καταγγελιών ο δήμαρχος τα ανέφερε διαρκώς μιας και οι αντιδράσεις ήταν πολλές και μάλιστα πολλοί εκ των παρευρισκομένων το ερμήνευσαν ότι αν κάποιος τελικά καταγγείλει το κ Σπύρο Στάμου τότε ενδεχομένως να κινδυνεύει και ο συνεταιρισμός με λουκέτο και κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις κανενός. Τον κατηγόρησαν δηλαδή ότι χρησιμοποιεί το συνεταιρισμό ως ασπίδα.

Τελικά οι εκλογές διεξήχθηκαν, η λίστα μελών είχε ως επί το πλείστον υποστηρικτές του κ Σπύρου Στάμου και έτσι δεν έθεσαν υποψηφιότητα μέλη της προσωρινής διοίκησης ή νέοι ενδιαφερόμενοι και έτσι εκλέχτηκαν συγκεκριμένοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν και στην προηγούμενη διοίκηση επι ημερών του κ Σπύρου Στάμου.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρώην Δημάρχου κ. Δάβαρη όπου απευθυνόμενος στο νυν Δήμαρχο δήλωσε… “με όλα αυτά που έκανες στη Συνιδιοκτησία δεν μπορώ να σκεφτώ τι έχεις κάνει στο δήμο.”

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα όσα ακούστηκαν και έγιναν στην εκρηκτική Γ.Σ της Συνιδιοκτησίας δεν είναι τιμητικά και αντάξια της ιστορίας του συνεταιρισμού και μακάρι να διαψευστούμε αλλά η εκτίμηση μας είναι απαισιόδοξη για το μέλλον.

(Όλο το περιεχόμενο του Απολογισμού που διαβάστηκε από τον απελθόντα πρόεδρο της δεκαμελούς προσωρινής διοικούσας επιτροπής, κ. Γιώργο Στάμου μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ)