Παράταση δύο ετών (2019) στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, συνιστά η απόφαση επέκτασης κατά 108 στρ.

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής) εγκρίθηκε η επέκταση κατά 108 στρέμματα με επιφανειακό ανάπτυγμα 120 στρεμμάτων, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την συνεπή τήρηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.

aporrimmata_780x385_iii-1985523

Η απόφαση, ουσιαστικά παρατείνει κατά δύο έτη τον όλο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής –συμπίπτει με την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας της- σύμφωνα με τον οποίο υιοθετείται στρατηγική περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής η υλοποίηση του οποίου όμως, εξακολουθεί να σκοντάφτει σε σημαντικά προβλήματα με σημαντικότερο όλων τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής κατά 108 στρέμματα, δημοσιεύθηκε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και προβλέπει επέκταση δύο διακριτών τμημάτων γης τα οποία θα διαχωρίζονται από ενδιάμεσο ανάχωμα μήκους 350 μέτρων. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα της λεκάνης του ΧΥΤΑ Φυλής θα ανέρχεται στα 3,5 εκατ. κυβικά μέτρα με διάρκεια ζωής περίπου τα δύο έτη.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του ΧΥΤΑ θα γίνει σε χώρο που είχε αρχικά προβλεφθεί για τον σκοπό που γίνεται σήμερα, «αφαιρέθηκε» όμως πριν λίγα χρόνια από τον σχεδιασμό προκειμένου να φιλοξενήσει το ένα από τα εργοστάσια διαλογής απορριμμάτων, που θα κατασκευαζόταν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτη.

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός έφθασε στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, αλλά με την αλλαγή ηγεσίας στην Περιφέρεια Αττικής το έργο ακυρώθηκε και ξεκίνησε η εκπόνηση νέου περιφερειακού σχεδιασμού, που εγκρίθηκε στο τέλος του 2016 τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής όσο και των Δήμων Αττικής.

…Τούτων δοθέντων, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα εξακολουθήσει να είναι ο αποδέκτης απορριμμάτων των Δήμων της Αττικής τουλάχιστον για ακόμη δύο έτη, γεγονός που στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες των Δημάρχων -τουλάχιστον της Ανατολικής Αττικής- “χαιρετίζεται μετά ενθουσιασμού” με το -δυστυχώς- ευκαιριακό επιχείρημα, “δεν είναι καιρός να μπαίνουμε σε τέτοιες περιπέτειες, εκλογές έρχονται το 2019 και μάλιστα με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής…”

Ευχής έργον, οι Δήμαρχοι, τουλάχιστον, να πιστέψουν στην ανάγκη επιτάχυνσης της πολιτικής διαχωρισμού των βιοαποδομήσιμων και κυρίως στη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης τα οποία σε πραγματικούς αριθμούς σήμερα, είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά.