Στα πρόθυρα διάλυσης ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Συνιδιοκτησίας Παιανίας

Γιώργος Αλάνης

Υπαρκτό πλέον το ενδεχόμενο ο συνεταιρισμός της Συνιδιοκτησίας να βρεθεί μπροστά στο φάσμα της οριστικής διάλυσης.

Η λιτή (έως αδιάφορη) ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της Γενικής συνέλευσης τη Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στις 19:00 σίγουρα δεν αναδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης και τα αδιέξοδα που προκάλεσαν όσοι κατά το παρελθόν χρησιμοποίησαν έναν ιστορικό συνεταιρισμό –και όχι μόνο– για την προσωπική, πολιτική τους διαδρομή και εξέλιξη.

Ο Αναγκαστικός Αγροτικός συνεταιρισμός Διαχείρισης Χορτονομής & Συνιδιοκτησίας Παιανίας ή όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ως Συνιδιοκτησία Παιανίας ιδρύθηκε το 1925.

Η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού έγινε στις 18 Μαΐου 1986 επί προεδρίας στο συνεταιρισμό του Βασιλείου Γ. Δάβαρη.

Το συγκεκριμένο καταστατικό αναφέρει ρητώς ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται Γενική Συνέλευση, όπου τουλάχιστον 10 ημέρες πριν θα ενημερώνονται τα μέλη του συνεταιρισμού, κάθε 3 χρόνια εκλογές για το Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του συνεταιρισμού και τέλος την πλήρωση, μέσω της γενικής συνέλευσης, των 3 θέσεων του Εποπτικού συμβουλίου του συνεταιρισμού που σαν ρόλο έχει τον έλεγχο λειτουργίας του Προέδρου, των μελών του ΔΣ καθώς και της λειτουργίας του συνεταιρισμού γενικότερα.

Η έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 προέκυψε διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να διαλυθεί ο συνεταιρισμός και να περιέλθουν τα περιουσιακά του στοιχεία στο δημόσιο δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ. Ανάμεσα στα προαναφερόμενα είναι η γνωστή αίθουσα της Συνιδιοκτησίας καθώς και το γνωστό σε όλους “φυλάκιο” όπως και 1-2 αγροτεμάχια στο κάμπο της Παιανίας.

Για πολλούς που εδώ και καιρό έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου για τη συνιδιοκτησία, σαφώς και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η όλη δυσμενής κατάσταση και αυτό διότι με το νόμο 4384/2016 τον Απρίλιο του 2016(!!) το κράτος με σκοπό τον εξορθολογισμό του τοπίου των αγροτικών συνεταιρισμών διαμόρφωσε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η προσπάθεια έγκειται στο να “συμμαζευτούν” πολλά από τα κακώς κείμενα των συνεταιρισμών και κυρίως το γεγονός ότι θεωρητικά υπάρχουν περίπου 6.500 συνεταιρισμοί ενώ στην ουσία λειτουργούν μόνο περίπου 1.050 εξ αυτών.

Συνεπώς η ερώτηση που προκύπτει είναι απλή και συγκεκριμένη. Τι πρέπει να γίνει για να μην κινδυνεύσει η Συνιδιοκτησία;

Αρχικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνει γενική συνέλευση και να εναρμονιστεί το καταστατικό σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο. Και σιγά σιγά ερχόμαστε στην ουσία του προβλήματος και αρχίζουν να φαίνονται και στους μη γνωρίζοντες οι παθογένειες που οδήγησαν έναν από τους παλιότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς στα Μεσόγεια σε κατάσταση διάλυσης.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016 και ορίζει ότι μέχρι τις 24 Απριλίου 2017, ένα χρόνο μετά, θα πρέπει να εναρμονιστούν οι συνεταιρισμοί μέσω του καταστατικού τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Φυσικά το λογικό ερώτημα που προκύπτει από πολλούς είναι το προφανές δηλαδή γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα Γενική συνέλευση. Δυστυχώς αυτό το ερώτημα κατάντησε ρητορικό.

Ο νυν Δήμαρχος Παιανίας κ. Στάμου υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του συνεταιρισμού της Συνιδιοκτησίας. Με την εκλογή του ως Δήμαρχος το 2014, κανονικά έπρεπε να παραιτηθεί του συνεταιρισμού, να προκύψει οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και να προκηρυχτούν εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων του συνεταιρισμού.

Μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά απίθανο να τηρήθηκε η διαδικασία ή αν τελικά τηρήθηκε, αυτή να έγινε μεταξύ ολίγων μελών και όχι του συνόλου των μελών του συνεταιρισμού όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

Μετά την εκλογή του κ Στάμου στο Δήμο Παιανίας, ανέλαβε Πρόεδρος στη Συνιδιοκτησία σύμφωνα με την άποψη πολλών, μιας και όπως προαναφέραμε δεν υπήρξε ποτέ σχετική ενημέρωση, ο τότε και νυν Αντιδήμαρχος κ Πρίφτης για να τον διαδεχτεί λίγο μετά ο κ Νικόλαος Δάβαρης που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη παράταξη του κ Στάμου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο εναλλαγής διοίκησης σε συλλόγους και φορείς της Παιανίας ταιριάζει απόλυτα και με την ετέρα “σκοτεινή” περίπτωση και αφορά τον Επιμορφωτικό σύλλογο Παιανίας.

Φτάσαμε λοιπόν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τη συνιδιοκτησία. Πρέπει να γίνει και να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η Γενική συνέλευση, να προκύψει προσωρινή διοίκηση, να ενημερωθούν όλα τα μέλη για την οικονομική κατάσταση, που φημολογείται ότι είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη και μάλιστα ακούγεται έντονα μέσα από μέλη του συνεταιρισμού μια οφειλή λόγω ΕΝΦΙΑ σχετικά με ακίνητα που μένει για καιρό μη εξυπηρετούμενη και φθάνει σε ύψος περίπου 6.500€ και στη συνέχεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της εναρμόνισης του καταστατικού.

Καταντά τουλάχιστον αστείο να χρησιμοποιείται ακόμα και τώρα η αίθουσα της συνιδιοκτησίας μέσω αίτησης στο Δήμο και ενίοτε στο γραφείο Δημάρχου και όχι με την άδεια του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου σε μια από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη έναρξη λειτουργίας Ανοιχτού πανεπιστημίου στο χώρο της συνιδιοκτησίας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Μάδης απευθυνόμενος στον τότε πρόεδρο κ Βαγιωνάκη τον ρώτησε αν υπάρχει η σχετική γραπτή έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Συνιδιοκτησίας για τη χρήση της αίθουσας και πριν απαντήσει ο κ Βαγιωνάκης, έσπευσε να απαντήσει όντας όρθιος από τη θέση του ο Δήμαρχος κ Στάμου ότι έχει ο ίδιος την προφορική άδεια του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα πολλά “ειρωνικά” χαμόγελα από τη πλευρά των συμβούλων της παράταξης Μάδη.

Αυτή η σκηνή, λίγο πολύ, θύμισε σε αρκετούς το διάλογο κάποιου με το καθρέπτη του σπιτιού του αφού είναι κοινό μυστικό ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνιδιοκτησία φαίνεται να τον έχει ακόμα ο δήμαρχος κ Στάμου, αφού σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει από ποιους αποτελείται το ΔΣ του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με όσους έχουν αναλάβει τη πρωτοβουλία εξεύρεσης λύσης… “Στόχος δεν είναι ούτε η αντιπαράθεση ούτε η αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Συνιδιοκτησία αλλά η συλλογική προσπάθεια ώστε να μην χαθεί ένας συνεταιρισμός αφενός ιστορικός αφετέρου ικανός να περιφρουρήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των ιδιοκτητών αγροτικής γης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Παιανίας”…

Είναι κατανοητή η διάθεση για να βρεθεί γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει αλλά θα πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό ότι για να προκύψει προσωρινή διοίκηση που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις επιβαλλόμενες διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα θα πρέπει να γίνει με καθεστώς “προστασίας”.

Αυτή η προστασία συνίσταται στο να γίνει ανάληψη ευθυνών με αποδεδειγμένη πλέον, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, την κακοδιαχείριση κυρίως από όσους άσκησαν διοίκηση στο συνεταιρισμό τα τελευταία έτη, να αναλάβουν να εξυπηρετήσουν οι ίδιοι τις όποιες, αν όντως υπάρχουν, οικονομικές εκκρεμότητες έχουν προκύψει και φυσικά να απεμπλακούν οριστικά από τη Συνιδιοκτησία.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο αναφέρει ρητά ότι το κράτος θα προχωρήσει σε κάθε είδους έλεγχο προς τους “εναρμονισμένους” αγροτικούς συνεταιρισμούς οπότε γίνεται σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, πλην της ανάληψης των ευθυνών και αποκατάστασης των όποιων ζημιών από τους προαναφερθέντες, είναι καταδικασμένη να αποτύχει πανηγυρικά.

Από πλευράς μας, αυτή η τελευταία προσπάθεια, ευχόμαστε ειλικρινά να τύχει ευρύτερης αποδοχής, μακριά από ήδη επιχειρούμενους επηρεασμούς μέσω γνωστών κύκλων και μέσω της γενικής συνέλευσης να προκύψει η προσωρινή διοίκηση που θα εγγυηθεί το μέλλον του συνεταιρισμού και θα τον καταστήσει και πάλι πρωταγωνιστή τιμώντας την ιστορία του ως ένας από τους παλαιότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς.