Υπουργός Εσωτερικών: Τα έργα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ θα έχουν κοινωνικό πρόσημο

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.  

Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων, που έγινε στην Αθήνα, με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα για το 2023»

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος το νέο πρόγραμμα θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο και τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό θα φέρουν ουσιαστικά προστιθέμενο αποτέλεσμα στην οικονομική ζωή της περιοχής και ως στόχο θα έχουν και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα γίνουν συσκέψεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για να καταθέσουν τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης τις θέσεις και τις απόψεις τους για τα έργα του νέου προγράμματος.

Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για το επόμενο 6μηνο τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους, με στόχο στο κράτος να μείνει ο επιτελικός ρόλος, οι Περιφέρειες από Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά να μετατραπούν σε περιφερειακή διακυβέρνηση και οι Δήμοι να γίνουν οι φορείς που θα μπορούν να διαχειριστούν το σύνολο των συνταγματικά εποπτευόμενων εξουσιών.

Επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα οριστεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες η Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και η οποία θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό ώστε εντός του πρώτου 6μήνου του 2020 να έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει αντιμετωπισθεί νομοθετικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών με τη συμβολή της ΕΕΤΑΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕΤΑΑ να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ελλείψεων.

Σημειώνεται ότι πολλοί ΟΤΑ δεν συμμετείχαν σε αναπτυξιακά προγράμματα κατά το παρελθόν λόγω της αδυναμίας τους να συντάξουν μελέτες εξ αιτίας της έλλειψης μηχανικών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση αυτή δεν εκμηδενίζεται η ανάγκη για προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στους δήμους.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη χωρίς την Αυτοδιοίκηση.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την καθοριστική συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων», είπε χαρακτηριστικά.