Υπ. Εσωτερικών: νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενός εξαμήνου

Η διαβεβαίωση ότι εντός του επομένου εξαμήνου θα είναι έτοιμο το νέο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης και η εκτίμηση ότι “η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες” είναι τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της σημερινής συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τ. Θεοδωρικάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6”.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην αλλαγή του συστήματος απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Είπε, χαρακτηριστικά ότι με νομοθετική πρωτοβουλία θα θεσπιστεί σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς.

«Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητο τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά.

Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Τ. Θεδωρικάκος, είπε ότι «στόχος μας είναι να υπάρξει πλήρης αντισεισμική προστασία όλων των σχολείων και των κτηρίων της Αυτοδιοίκησης, να ελεγχθούν όλα τα κτήρια και να γίνουν αναβαθμίσεις όπου χρειάζεται».

Και εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, οφείλει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αισθάνονται ασφαλή τα παιδιά μας. Και να είναι ασφαλή».

Επανέλαβε ότι οι προσκλήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα βγουν το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου καθώς και ότι οι δήμοι διευκολύνονται στις μελέτες με τη χρήση μηχανικών από το ειδικό μητρώο που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤΑΑ.

Αναφερόμενος ο κ. Τ. Θεδωρικάκος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο ούτε για την αντιπολίτευση ούτε για τη δημοκρατία μας να χειρίζεται τα θέματα με τέτοιου είδους υπερβολές», και σημείωσε ότι «ελευθερία υπάρχει, αλλά η ελευθερία των διαδηλωτών δεν πρέπει να παρενοχλεί την κανονική ζωή των υπολοίπων», προσθέτοντας ότι «κάποτε σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα με τα μάτια του αύριο και όχι με τα μάτια του χθες.

Το τι γινόταν στην Ελλάδα πριν από 60 χρόνια είναι μια άλλη ιστορία. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να εμποδίσει κανέναν να διαδηλώσει ελεύθερα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη σε αυτή τη διαδικασία».