Υφυπ. Εσωτερικών, Λιβάνιος: Έρχονται νομοσχέδια με αλλαγές στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών

«Στα νομοσχέδια για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση αλλά στον Κώδικα της Αυτοδιοίκησης θα ορίζεται οριστικά και ξεκάθαρα ποια βαθμίδα διοίκησης θα είναι αρμόδια για θέματα που αφορούν τη ζωή του πολίτη, ακολουθώντας την απλή λογική της εγγύτητας: δεν μπορεί, δηλαδή, ένας δρόμος να μην βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δήμου αλλά στο τάδε υπουργείο, επειδή παραδοσιακά εκεί ανήκε.   

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος στη «Βραδυνή της Κυριακής» προαναγγέλλοντας αλλαγές στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Όλη η συνέντευξη:

Πώς σχεδιάζετε να είναι η επόμενη ημέρα στη Λέσβο μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας;

Η Ελλάδα σηκώνει εδώ και αρκετά χρόνια πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνη που της αναλογεί στο μεταναστευτικό. Και τα νησιά της ακόμη μεγαλύτερη. Είδατε και από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική, ότι μετά τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να κάνουν διορθώσεις σε μια πολιτική που έως σήμερα φάνηκε ότι δεν αποδίδει.

Σε μία πολιτική που μετατρέπει χώρες όπως η Ελλάδα, σε χώρες – αποθήκες ψυχών. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και τα σύνορα της Ευρώπης υπερασπίζεται και τις διεθνείς συνθήκες τηρεί κατά γράμμα.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμη και για τη διαχείρισή του απαιτείται αλληλεγγύη και ισοκατανομή της ευθύνης, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Με μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες και με φροντίδα για τους μετανάστες. Η θέση τους δεν είναι στους δρόμους και στα νεκροταφεία.

Τα σχολεία ανοίγουν. Είναι όλα έτοιμα από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων; Οι μάσκες θα βρίσκονται με τον αγιασμό σε όλα τα σχολεία;

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε χρόνους που δεν έχει ξαναδεί η δημόσια διοίκηση, προχώρησε στην προμήθεια των μασκών, με τις απαραίτητες προδιαγραφές που έθεσε η επιστημονική επιτροπή, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με την ασπίδα όλης της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία, που φαίνεται ότι είναι η μάσκα.

O ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για καθυστέρηση στις προσλήψεις στην καθαριότητα.

Αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για 4,5 χρόνια, εμείς το κάναμε πράξη άμεσα. Για την καθαριότητα των σχολείων εξασφαλίσαμε 9.500 προσωπικό σε όλους τους δήμους της χώρας.

Και μάλιστα όχι με το καθεστώς των συμβάσεων έργου, το οποίο δεν επέτρεπε ούτε καν αναρρωτική άδεια στο προσωπικό αλλά της πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Πολλές φορές οι πολίτες βρίσκονται απέναντι σε ένα μπέρδεμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε;

Εδώ και πολύ καιρό η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η σύγχυση που προκαλεί έχει πάψει να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια. Αντιθέτως, γνωρίζω αρκετούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες που επιλύουν προβλήματα ακόμη και αν δεν βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων τους.

Γιατί ο πολίτης ούτε πείθεται πια αλλά και έχει κουραστεί από την διαρκή μετάθεση ευθυνών. Αυτό τερματίζεται μόνο με έναν τρόπο: με το οριστικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων, επί τη βάσει της αρχής της εγγύτητας.

Στα νομοσχέδια για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση αλλά στον Κώδικα της Αυτοδιοίκησης θα ορίζεται οριστικά και ξεκάθαρα ποια βαθμίδα διοίκησης θα είναι αρμόδια για θέματα που αφορούν τη ζωή του πολίτη, ακολουθώντας την απλή λογική της εγγύτητας: δεν μπορεί, δηλαδή, ένας δρόμος να μην βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δήμου αλλά στο τάδε υπουργείο, επειδή παραδοσιακά εκεί ανήκε.

Αυτονόητο ακούγεται αλλά δεν είναι και ίσως θα είναι μία μικρή επανάσταση του αυτονόητου, που θα βελτιώσει πολύ τη ζωή μας.

Πώς μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα ώστε να υπάρξει εκσυγχρονισμός στην Τοπική Αυτοδοίκηση και διαφάνεια;

Μα μία από τις βασικές νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι να αποδείξουμε ότι ούτε η διαφάνεια και η ταχύτητα δεν είναι έννοιες μεταξύ τους ασύμβατες, ούτε οι ατέρμονες διαδικασίες αποτελούν εγγύηση ότι τα πράγματα γίνονται κατ’ ανάγκη σωστά. Πολύ σύντομα όλα αυτά θα περάσουν σε μία νέα εποχή, που ως μοναδικό της στόχο θα έχει τη γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο και τους λειτουργούς του. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για την βελτίωση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

Πότε έρχεται ο εκλογικός νόμος που θα αλλάζει την απλή αναλογική στην ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων;

Ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για εκλογικό σύστημα στις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ενισχύει την κυβερνησιμότητα των δήμων και κυρίως θα σέβεται το αποτέλεσμα των δημοτικών περιφερειακών εκλογών. Στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με την αυτοδιοίκηση προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τομές για την περαιτέρω αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές επιλογές που περιμένετε να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη μετά από ένα εξάμηνο ύφεσης;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι για τα δύσκολα και αυτό της το πιστώνουν οι πολίτες, καθώς 14 μήνες μετά τις εκλογές τα ποσοστά αποδοχής της στην κοινωνία διατηρούνται υψηλά. Υγειονομική κρίση, προσφυγικό, τουρκική επιθετικότητα, επιπτώσεις από την πανδημία στην οικονομία, συνιστούν μια πολιτική ατζέντα που συνεπάγεται σκληρή και μεθοδική δουλειά από όλους.