Διαφωνίες στην συγκυβέρνηση επί άρθρων του «Καλλικράτη». Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα & ολοκληρώνεται αύριο

Πηγή πληροφόρησης: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η διαφωνία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε τέσσερα κυρίως άρθρα οδήγησε σε διακοπή τής χθεσινής συζήτησης επί της αρχής, του νομοσχεδίου που αφορά στις διορθωτικές παρεμβάσεις επί του «Καλλικράτη», στη Βουλή.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη, με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα και να καμφθούν οι ενστάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Συγκεκριμένα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Πάρις Κουκουλόπουλος, παρενέβη κατά τη συζήτηση, προειδοποιώντας ότι, το Κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στα τέσσερα αυτά άρθρα. Βελτιωτικές αλλαγές ζήτησαν και βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Τα άρθρα τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αυτά, που αφορούν στον «Συμπαραστάτη του Δημότη», την εκχώρηση ή την ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, τη δυνατότητα να τίθενται σε αργία οι αιρετοί που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη μόνο όταν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και την απαλλαγή όσων οφείλουν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για τοποθέτηση παράνομων πινακίδων.

Τις αντιρρήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε εκφράσει και ο κ. Γιώργος Ντόλιος, όταν ανέφερε ότι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη» αν καταλήγει να διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μνημείο κακής νομοθέτησης το άρθρο 77 για τις παράνομες πινακίδες, καθώς νομιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο όσοι παρανόμησαν και δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Ακόμα εξέφρασε την αντίθεσή του στη διάταξη για την εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, τονίζοντας πως, πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι, δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η μισθοδοσία.

Βελτιωτικές αλλαγές ζήτησε και για τη διάταξη, που αφορά στις περιπτώσεις που τίθενται σε αργία αιρετοί. Ο κ. Ντόλιος πρότεινε για πλημμελήματα να μην τίθενται σε αργία οι αιρετοί χωρίς εφετειακή απόφαση, ενώ για τα κακουργήματα να τίθενται σε αργία όταν η παραπομπή έχει γίνει με αμετάκλητο βούλευμα και έχουν εξαντληθεί οι προσφυγές.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, είχε κάνει δεκτές Βουλευτικές Τροπολογίες – μεταξύ των οποίων και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – με την οποία εναρμονίζεται το καθεστώς των υπαλλήλων Δημοσίου Δικαίου, που εξελέγησαν και τοποθετήθηκαν σε κάποιες θέσεις και έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ της αντιμισθίας της θέσης που έχουν τοποθετηθεί ή του μισθού που είχαν, με τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου.