Με την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, με μοναδικό θέμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία επιβάλλει στους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους λοιπούς Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της Χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η είδηση που επιφύλαξε ο αν. υπουργός στους συγκεντρωμένους αυτοδιοικητικούς και εύλογα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων ήταν πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα τοποθετηθούν σε repos και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Χώρας στους «επόμενους δύο μήνες».
Ο κ. Δ. Μάρδας ανέφερε πως οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ανά 15 ημέρες να υποβάλουν αιτήματα προς την ΤτΕ, προκειμένου να παίρνουν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Κατά την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική και πολιτικά κατακριτέα» κάνοντας λόγο, παράλληλα, για «προσχεδιασμένη απαράδεκτη ενέργεια».
Εν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών τον λόγο έλαβε ο αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημ. Μάρδας, ο οποίος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις των Δημάρχων, «μιας και δεν υπήρξε ενημέρωσή σας», όπως είπε, παραδίδοντας, ταυτόχρονα, ένα τετρασέλιδο σημείωμα για την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών.
«Απρόβλεπτες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό μας ανάγκασαν να μπούμε σ’ αυτήν την διαδικασία» τόνισε ο κ. Μάρδας και αναφερόμενος σε λεπτομέρειες της διαδικασίας ανέφερε:
«Με 2,5%, σε λογαριασμό διαθεσίμων της ΤτΕ, θα τοκιστεί το περίσσευμά σας, που αν το χρειαστούμε μπορούμε να το δανειστούμε για βραχυπρόθεσμο δανεισμό 15 ημερών. Τώρα, αν εσείς τα χρειαστείτε, με αίτημά σας προς την Τράπεζα της Ελλάδας, μπορείτε να πάρετε άμεσα χρήματα, αν αυτά δεν υπερβαίνουν το 10% της καταβολής σας και αν είναι πλέον του 10% σε δύο μέρες».
«Τα χρήματα που καταθέτετε υπάρχει Νόμος, που δεσμεύει το Κράτος να τα επιστρέψει σε σας, αλλά και τους λοιπούς Φορείς, που θα πράξουν το ίδιο», συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αιρετών.
«Από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε ούτε ένα Ευρώ» απάντησε ο κ. Μάρδας, σε τοποθέτηση Δημάρχων και πρόσθεσε: «Τα χρήματα του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται μόνο για το ΕΣΠΑ».
Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, διευκρίνισε, πως «τα χρήματα που ζητούνται είναι από τα “διαθέσιμα” και μόνο των Δήμων – χωρίς να διευκρινίζει αν αυτά τα “διαθέσιμα” αφορούν και τα ανταποδοτικά έσοδα των Δήμων – αφού πρώτα υπολογιστούν οι υποχρεώσεις τους».
Σχετικά με την αναδρομικότητα της ρύθμισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – έναρξη ισχύος από 17.03.15 – ο κ. Μάρδας απάντησε:
«Ναι, έγινε για την κάλυψη κάποιου συναδέλφου σας», αναφερόμενος στην προηγούμενη της Π.Ν.Π. απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
Οι απαντήσεις του κ. Δ. Μάρδη στις ερωτήσεις των Δημάρχων
- «Δεν υπάρχει στάση πληρωμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πλήρωσαν 174 εκ. Ευρώ το προηγούμενο διάστημα».
- «Απρόσμενα γεγονότα μας οδήγησαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Τροπολογία για την οποία κάνατε λόγο χρειάζεται σχετικό Νόμο και ο χρόνος δεν υπήρχε».
- «Τα χρήματα που θα πάρουμε είναι 2 – 2,5 δις €. Ποιος μίλησε για 12 δις €;».
- «Για τα “ανταποδοτικά” συγκεκριμένη απάντηση θα έχετε το απόγευμα».
- «Τα δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις χρήματα Δήμων (σ.σ. από απαιτήσεις προμηθευτών, εργολάβων κ.ά.) δεν θα μεταφερθούν στην ΤτΕ».
- «Τα χρήματα που απαιτούνται για πληρωμή υπογεγραμμένων συμβάσεων Δήμων, θα καταχωρηθούν στις υποχρεώσεις σας, σύμφωνα με τη διαδικασία που σας ανέλυσα».
Κώστας Πουλάκης: «Απόλυτα διασφαλισμένοι οι Ο.Τ.Α.»
Ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέφερε πως δεν είναι τίποτα περισσότερο «από μία προσωρινή 15νθήμερη εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας της Χώρας».
«Πρόκειται για μία κίνηση –είπε- η οποία – την ίδια στιγμή που διασφαλίζει απολύτως την άμεση ταμειακή ρευστότητα των ΟΤΑ, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την καθ’ όλα κανονική τους λειτουργία για το επόμενο διάστημα – ταυτόχρονα δίνει στο ελληνικό δημόσιο, το ίδιο που επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τους ΟΤΑ, τη δυνατότητα να αντλήσει άμεσα την προσωρινή ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να είναι και το ίδιο καθ’ όλα εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις του, έναντι πρωτίστως των ίδιων των Ελλήνων πολιτών».