Με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ΠΕΔΑ ο πρ. Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ν. Σαράντης

Νίκος Σαράντης, πρ. Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού

Την υποψηφιότητα του με την Παράταξη της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας” (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ, γνωστοποίησε ο πρώην Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και πρώην Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Νίκος Σαράντης.

Ο κ. Σαράντης, αφού σχολιάζει τις κυβερνητικές επιλογές για την Αυτοδιοίκηση και παρατηρεί ότι, “οι πολιτικοί συσχετισμοί στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν σε μονοπαραταξιακές διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα και σε μια συντηρητική στροφή της Αυτοδιοίκηση που θα σήμαινε αδυναμία προβολής των διεκδικήσεων των Δήμων και των Περιφερειών”, ανακοινώνει την ένταξή του στη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, στη βάση ενός πλαισίου αρχών και προγραμματικών θέσεων για την Αυτοδιοίκηση.

Η ανακοίνωση του κ. Ν. Σαράντη

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα νέο τοπίο.

Τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με τον νόμο “Κλεισθένη” ακολούθησαν οι τροποποιήσεις στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων που ψήφισε η νέα κυβέρνηση. Το τελικό θεσμικό αποτέλεσμα είναι αντιφατικό, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας και αντιδημοκρατικής υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του Δημάρχου και ήδη προκαλεί στους Δήμους μια συνεχή διαδικασία τριβών ανάμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα Διοίκησης.

Ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση, όπως η νομοθετική διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών Υπηρεσιών, προοιωνίζουν προβλήματα για τον θεσμό και την ομαλή λειτουργία του.

Θα χρειαστεί επαγρύπνηση των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης για να αποφευχθούν ταλαιπωρίες και αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος που τελικα αποβαίνουν σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του Μαίου μπορεί να οδηγήσουν σε μονοπαραταξιακές διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα και σε μια συντηρητική στροφή της Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα σήμαινε την αδυναμία προβολής των διεκδικήσεων των Δήμων και των Περιφερειών για την επίλυση των όλο και οξυνόμενων προβλημάτων τους και την υπεράσπιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Σε όλη την Αυτοδιοικητική διαδρομή μου θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μια διεκδικητική στάση προς την όποια κυβέρνηση και ταυτόχρονα έναν ουσιαστικό προοδευτικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Έχοντας ολοκληρώσει έναν χρονικά μεγάλο και πιστεύω παραγωγικό κύκλο ως Δήμαρχος αλλά εξακολουθώντας να ενδιαφέρομαι έντονα για το μέλλον και τις προοπτικές των θεσμών που έχω υπηρετήσει σε όλη την ζωή μου, αποφάσισα να συστρατευτώ με τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας στην ΠΕΔ Αττικής και την ΚΕΔΕ πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων για την Αυτοδιοίκηση.

Επιμένοντας αταλάντευτα ότι η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο πρώτος βαθμός της πρέπει να αποτελεί το κύτταρο της δημοκρατίας και τον βασικό μηχανισμό προστασίας των κοινωνικά αδύναμων πολιτών.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

πρώην Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού,