Με ψήφους 18 κατά & 9 υπέρ το Δ.Σ. Παλλήνης απέρριψε το αίτημα αποκατάστασης του μνήματος των δωρητών της πόλης

Ο χώρος του κοιμητηρίου Παλλήνης επί του οποίου ήταν το μνήμα των δωρητών της πόλης.

Με ψήφους 18 κατά και 9 υπέρ καταψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 19 Φεβρουαρίου 2021 η πρόταση των 11 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του οικογενειακού τάφου του Ιωάννη και της Μαρίας Πέτρου και με δαπάνη του Δήμου να αποκατασταθεί στην αρχική μορφή του, συμπεριλαμβανομένου του γλυπτού που κοσμούσε το μνήμα. (επρόκειτο για ακριβές αντίγραφο του γλυπτού των αρχιτεκτόνων Έθελ και Φαίδωνα Κυδωνιάτη που βρίσκεται ως και σήμερα στον οικογενειακό τάφο των Παναγή και Λίνας Τσαλδάρη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.)

Η απόφαση του Δ.Σ. υποστηρίχθηκε από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης του κ. Α. Ζούτσου, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Κ. Σμέρου, Γ. Μερτζάνου, Θ. Σταματίου, Δημ. Μπαξεβάνη και Κ. Ζινέλη που εκλέγονται στην δημοτική ενότητα Παλλήνης και όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις αντιδράσεις ενός μεγάλου τμήματος της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που πιστοποιείται τόσο από τις δημοσιεύσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κάποιες περιπτώσεις υπό το κράτος θυμού και αγανάκτησης, όσο και από τον συνολικό αριθμό των προβολών του video (περίπου 4.000) της συνεδρίασης μετά το πέρας της ολοκλήρωσης της.

(Η συνεδρίαση μεταδόθηκε από τις Σελίδες του Δήμου Παλλήνης και της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης, “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”.)

Το σκεπτικό απόρριψης της πρότασης των 11 της Αντιπολίτευσης εκφράστηκε από τον Δήμαρχο Παλλήνης με σαφή, πλην, όμως, κυνικό τρόπο, προσπερνώντας την ηθική διάσταση του ζητήματος και επικαλούμενος «τη νομιμότητα της απόφασης κατάργησης του τάφου.”»

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πλευρά της πλειοψηφίας συντάχθηκε για μια ακόμη φορά και η κ. Ραχήλ Μακρή και σε ό,τι αφορά τον κ. Τριαντάφυλλο Κουτσικούρη, επίλεξε να απέχει της ψηφοφορίας παρότι ήταν στους 11 υπογράψαντες το αίτημα της αντιπολίτευσης!

Αμφότεροι, εξελέγησαν το 2019 για να υπηρετήσουν το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, όμως, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε ένθερμους, συνεπείς υποστηρικτές της δημοτικής αρχής βοηθώντας έτσι τον κ. Α. Ζούτσο να αποκτήσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και να περνάει τις αποφάσεις με ευκολία.

Τι είπε ο κ. Δήμαρχος για τους δωρητές της πόλης:

«Έχει παρθεί μια απόφαση το 2017 στα πλαίσια των καταργήσεων των τάφων όπως ορίζουν οι κανονισμοί και ο νόμος.»

Η άποψη του αυτή, βέβαια, αυτοαναιρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν υποστήριξε ότι ο οικογενειακός τάφος των δωρητών της πόλης, αγοράστηκε το 1973 από την ίδια την οικογένεια όσο ήταν στη ζωή, εποχή που η Παλλήνη ήταν Κοινότητα «και παρά το γεγονός –όπως, είπε- ότι δεν βρήκαμε παραστατικά αγοράς του τάφου, αποδεχόμαστε την πράξη αγοράς.»

Εύλογα, κατά συνέπεια, προκύπτει το ερώτημα, πως, καταργείς ένα οικογενειακό τάφο, νομίμως αποκτηθέντα το 1973;

Ατυχώς, όμως, δεν ήταν μόνο αυτό το σκεπτικό του κ. Δημάρχου που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Διαβάζοντας σημεία της διαθήκης της Μαρίας Πέτρου, επιχείρησε να αποδομήσει με τυπολατρικό τρόπο, την οικογένεια Πέτρου, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει αυτή καθευατή την προσφορά της προς την πόλη.

Επιπρόσθετα:

  • «Η παραχώρηση του “Οινοποιείου Πέτρου” -είπε- έγινε προς το ελληνικό δημόσιο και όχι προς την Παλλήνη.»
  • «Ο Ιωάννης Πέτρου -είπε ο κ. Α. Ζούτσος- ζούσε στα Σπάτα και όχι στην Παλλήνη.»
  • «Η δωρήτρια -είπε- το μόνο που πρόσφερε στην Παλλήνη ήταν μια λωρίδα γης (όπισθεν ΟΑΕΔ Παλλήνης) συμπεριλαμβανομένου του μικρού ναΐσκου Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα με επιθυμία να γίνει εκεί παιδική χαρά.»

Ακολουθεί video με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου

Η όλη στάση του κ. Δημάρχου, καταδικάστηκε με αυστηρό τρόπο από τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Μερτύρη και Ειρήνη Κουνενάκη καθώς και από τον πρώην Δήμαρχο Παλλήνης, Σπύρο Κωνσταντά, ο οποίος, με εμπεριστατωμένο τρόπο δεν αρκέστηκε μόνο στην κατάργηση του τάφου, επεκτάθηκε και στο ιστορικό εκχώρησης του «Οινοποιείου Πέτρου» από το ελληνικό δημόσιο στο Δήμο Παλλήνης.

Δείτε τις δηλώσεις του Παναγιώτη Μερτύρη, της Ειρήνης Κουνενάκη και του πρ. Δημάρχου Δήμου Παλλήνης, Σπύρου Κωνσταντά

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβούλων, Φιλίτσας Δασκαλάκη, Θάνου Οικονόμου και Δημήτρη Καρκούλια.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: ισχύει η κατάργηση του οικογενειακού τάφου, θα ακολουθήσει άμεσα η εκταφή των οστών και θα τοποθετηθούν στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου «όπου, εκεί, -είπε, ο κ. Δήμαρχος- θα βάλουμε και λίγα λόγια για το ποιοι είναι οι θανόντες!»

Για τους αναγνώστες του «Νεολόγου» που επιθυμούν να έχουν πληρέστερη εικόνα για το ζήτημα των δωρητών της πόλης, μπορούν να διαβάσουν τις δημοσιεύσεις των προηγούμενων ημερών.

Εδώ κι εδώ

Η επιστολή/αίτημα των 11
Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ Παλλήνης

Με αφορμή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην Δημάρχου Παλλήνης κ. Κωνσταντά σχετικά με την κατάργηση του τάφου και την καταστροφή του μνημείου Πέτρου αιτούμεθα όπως με την διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ συγκαλέσετε Δ.Σ. δυνάμει του άρθρου 74 του Ν.3852/2010 με θέμα συζήτησης την «Ανάκληση της υπ αριθ. 93/2017 απόφασης του Δ.Σ του Δήμου Παλλήνης και αποκατάσταση του μνημείου με έξοδα του Δήμου».

Το αίτημα μας αυτό κ. Σμέρο πηγάζει από το γεγονός ότι κατά την λήψη της απόφασης την 4-4-2017 δεν μας ενημερώσατε κατά την εισήγηση σας ότι ο τάφος αυτός αφορά τους αείμνηστους ιδιοκτήτες του οινοποιείου ΠΕΤΡΟΥ (γεγονός που γνωρίζατε ως προερχόμενος από την Παλλήνη) και οι οποίοι άφησαν όλη την ακίνητη περιουσία τους στο Ελληνικό κράτος και στον Δήμο Παλλήνης.

Επίσης δεν μας ενημέρωσε ούτε ο κ. Ζούτσος ο οποίος γνώριζε για ποια άτομα (ευεργέτες) αφορά το θέμα.

Με την απόφαση μας αυτή θα τιμήσουμε ως Δημοτική Αρχή τους ανθρώπους που απλόχερα πρόσφεραν με την δωρεά τους στην Παλλήνη.

Παλλήνη 24-12-2020

Οι συνυπογράφοντες την παρούσα Δημοτικοί Σύμβουλοι:

  1. Σπυρίδων Κωνσταντάς, πρ. Δήμαρχος Παλλήνης
  2. Θεόδωρος Σμυρλιάδης
  3. Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης
  4. Παναγιώτης Μερτύρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
  5. Φιλίτσα Δασκαλάκη
  6. Αθανάσιος Οικονόμου
  7. Νεκτάριος Καλατζής
  8. Παναγιώτης Χριστοφιλέας
  9. Ηλίας Περδίκης
  10. Κωνσταντίνος Μήλας
  11. Καρκούλιας Δημήτριος

Για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, η γιατρός, κ. Μέλπω Πέτρου, συγγενής των δωρητών και πρώην αντιδήμαρχος Παλλήνης, προέβη σε δήλωση υπό τον τίτλο «Περί Ευεργετών και πολλών προσβολών» με την οποία αποκαθιστά την αλήθεια απαντώντας με ευθύ τρόπο στα όσα είπε ο κ. Δήμαρχος στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.

«Την Παρασκευή 19/02/2021, κατόπιν ενεργειών έντεκα συμβούλων της αντιπολίτευσης (Σ. Κωνσταντάς, Θ. Σμυρλιάδης, Τ. Κουτσικούρης, Π. Μερτύρης, Φ. Δασκαλάκη, Α. Οικονόμου, Ν. Καλατζής, Π. Χριστοφιλέας, Η. Περδίκης, Κ. Μήλας, Δ. Καρκούλιας), συζητήθηκε στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, αίτημα ανάκλησης της υπ. αρ. 093 απόφασης του 2017 εκταφής των αδελφών Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου, το μνημείο των οποίων κατεστράφη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στο πλαίσιο «εξοικονόμησης χώρου» στο Κοιμητήριο.

Η ανωτέρω απόφαση του 2017 ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επικαλέστηκαν ότι δεν αντιλήφθηκαν, λόγω του προχωρημένου της ώρας της συνεδρίασης, ποια πρόσωπα αφορούσε η συγκεκριμένη εκταφή.

Και δημιουργείται το ερώτημα, ο Δήμαρχος κ.Ζούτσος όπως και ο εισηγητής -πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σμέρος με την ανωτέρω εισήγηση επέλεξαν να τηρήσουν “ το γράμμα του Νόμου” και όχι την ηθική υποχρέωσή τους απέναντι στους ευεργέτες αυτής της πόλης;

Ακόμα και ο πλέον καλοπροαίρετος, εάν παρακολούθησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, αντελήφθη ότι μόνον από λάθος δεν έγινε η εισήγηση για τη συγκεκριμένη εκταφή, διότι αυτή την πρώτη προσβολή ακολούθησε και η δεύτερη με την πρόταση του Δημάρχου.

Η πρόταση αυτή, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρεται σε μη ανάκληση της αρχικής απόφασης, να πραγματοποιηθεί η εκταφή και να τοποθετηθούν τα οστά σε διακριτό οστεοφυλάκιο! (ευτυχώς γλίτωσαν από το χωνευτήρι).

Θα πρέπει να εξάρω τις τοποθετήσεις του πρώην Δημάρχου κυρίου Σπύρου Κωνσταντά και της Δημοτικής Συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς, η Πόλη μας» κυρίας Ειρήνης Κουνενάκη, οι οποίοι ήταν και ο μόνοι που απευθύνθηκαν σε εμένα για να πληροφορηθούν λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία και την προσφορά των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου.

Οι υπόλοιποι αν και είναι γνωστά σε όλους, τόσο η συγγενική μου σχέση λόγω διατήρησης του ιδίου επωνύμου, όσο και το ενδιαφέρον μου ως πρώην Δημοτικής Συμβούλου, Αντιδημάρχου και Προέδρου του «Παλληνέα» για την αξιοποίηση του «Οινοποιείου Πέτρου» επ’ ωφελεία της πόλης μας, απαξίωσαν οποιαδήποτε επικοινωνία.

Ακόμα και η παρούσα Δημοτική Αρχή, όταν χρειάστηκε σχετικές πληροφορίες και υλικό για τη δημιουργία ψηφιακού αποτυπώματος των μνημείων της πόλης, σε εμένα απευθύνθηκε, αίτημα στο οποίο προθύμως ανταποκρίθηκα.

Στην συγκεκριμένη ωστόσο περίπτωση με αγνόησαν. Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης εκλεγόμενοι στη δημοτική ενότητα Παλλήνης, ουδεμία ουσιαστική παρέμβαση και τοποθέτηση έκαναν στη χθεσινή συνεδρίαση και άπαντες υπερψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη εάν δεν αναφερόμουν ιδιαιτέρως στην κατάπτυστη τοποθέτηση της κυρίας Ραχήλ Μακρή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, προσέβαλε τόσο την μνήμη των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου όσο και των κατοίκων της Παλλήνης, κάνοντάς μας μάθημα περί ορισμού των «ευεργετών».

Επειδή κυρία Μακρή το θέμα αφορά στο δικό μας χωριό και όχι στο δικό σας, μάθετε εσείς, και όσοι συμμερίζονται τις απόψεις σας, τα ακόλουθα:

  1. Η αξία των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου δεν προσδιορίζεται με το μέγεθος της δωρεάς τους απευθείας στο Δήμο μας, αλλά με τη συνολική προσφορά τους στον ελληνικό λαό, όπως και κάθε άλλου δωρητή – ευεργέτη.
  2. Τηρουμένων των αναλογιών – επισημαίνω την αναφορά σας στον Μποδοσάκη – δώρισαν ολόκληρη την περιουσία τους, τόσο μετά το θάνατό τους, όσο και εν ζωή, γεγονός που είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά. Την περιουσία αυτή απέκτησαν τιμίως και σκληρά εργαζόμενοι, ζώντες οι ίδιοι λιτά. Με αυτή τη φιλοσοφία ζωής κανείς δεν μπορεί να γίνει μεγιστάνας.
  3. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικονομία της Παλλήνης, διότι πριν την αστικοποίηση της περιοχής, το κύριο εισόδημα των κατοίκων προέρχονταν από την αμπελουργία. Ήταν οι μόνοι έμποροι και αυτό γνωρίζουν και επιβεβαιώνουν όλοι οι παλαιοί κάτοικοι, ότι πλήρωναν άμεσα, με την παραλαβή του εμπορεύματος- σταφυλιών και μάλιστα στη διπλάσια τιμή.
  4. Με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους και των εξαγωγών τις δεκαετίες 1960, 1970, έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και έκαναν γνωστή της Παλλήνη με τον περίφημο οίνο τους « PALLINI “A” » εκτός των συνόρων της χώρας μας. Δια τούτο και βάσει της δικαστικής απόφασης με την οποία το οινοποιείο ενοικιάστηκε – παραχωρήθηκε στην ουσία στο Δήμο, έπρεπε να διατηρηθεί η επωνυμία «Οινοποιείο Πέτρου – PALLINI “A”», όρος ευτελούς δαπάνης για το Δήμο, ο οποίος δεν εκπληρώθηκε.
  5. Ο Δήμος πολλά έτη επωφελείται από τη χρησιμοποίηση του χώρου ως πολιτιστικό κέντρο. Επισημαίνεται ότι παραμένει αναξιοποίητο το οικόπεδο με το ναΐσκο του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος επί της Λεωφόρου Μαραθώνος παραπλεύρως του οινοποιείου, το οποίο έχει απευθείας δωρηθεί στο Δήμο.
  6. Πέραν όμως της προσβολής την μνήμης των αδελφών Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου, το μνήμα ήταν πιστό αντίγραφο του τάφου των Παναγή και Λίνας Τσαλδάρη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Έθελ και Φαίδωνα Κυδωνιάτη (πληροφορίες: Δήμος Αθηναίων, Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Η δαπάνη κατασκευής του καθώς και η αγορά του τάφου είχε καταβληθεί από την αείμνηστη Μαρία Πέτρου το 1973 για την ταφή του αδελφού της. Επομένως είχε και μεγάλη εικαστική αξία. Πιστεύετε ότι στην Παλλήνη δεν άξιζε ένα αντίγραφο μνημείου από τη μεγαλύτερη γλυπτοθήκη της Ελλάδας, δηλαδή από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;

Συνοψίζοντας λοιπόν, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάκληση της εκταφής και την ανακατασκευή του μνημείου στην αρχική του μορφή.

Όσο για τη στενότητα του χώρου στο Κοιμητήριο Παλλήνης, είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να βρει χώρο για την επέκτασή του, λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού της πόλης μας.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με την εκταφή λίγων σημαντικών προσώπων που έζησαν και προσέφεραν σε αυτή την πόλη. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η εκταφή της αείμνηστης δασκάλας Ευγενίας Οικονόμου η οποία από το διορισμό της έως και τη συνταξιοδότησή της δίδαξε πολλές γενιές Παλληνιωτών.

Ευελπιστώ ότι η αείμνηστη Δέσποινα Πουλή θα κριθεί αρκετά ευεργέτης, ώστε να μην τύχει της ίδιας προσβολής.»

Μελπομένη Ιωάν. Πέτρου

«Εκ Χαρβατίου» η οικογένεια Πέτρου

Σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και η κ. Αναστασία Μαλλιαρού με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και σε σχέση με τον ισχυρισμό του κ. Δημάρχου ότι η οικογένεια Πέτρου «ήταν από τα Σπάτα» και όχι από την Παλλήνη

«Επειδή στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκαν οι συγγενείς «εκ Σπάτων» δημοσιεύω το βιβλιάριο με αρ.3 του προπάππου μας Αθανασίου Πέτρου «εκ Χαρβατίου» συνυπογράφοντες για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου-μνήματος οικογένειας Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου, οι συγγενείς κάτοικοι Παλλήνης :

Μαλιαρού Αναστασία,
Μαλλιαρού Ελένη,
Καπερώνης Λάζαρος,
Πέτρου Δημήτρης,
Πέτρου Παρασκευάς.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν αναφέρατε την επιστολή του ΠΑΛΛΗΝΕΑ που εστάλει σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους καθώς και την τηλεφωνική παρεμβαση της Προέδρου Β. Γιακουμή, σε ένα τραγικό Δημοτικό συμβούλιο, με μια απόφαση ντροπής για τους τοπικούς Συμβούλους.

    • Η ανακοίνωση του Παλληνέα δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021. Αναφορικά με την παρέμβαση της προέδρου του συλλογικού φορέα Κας Γιακουμή θα δημοσιευθεί αύριο που θα έχουμε στη διάθεση μας το επεξεργασμένο video.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.