Η ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης, αντικείμενο συζήτησης στην ΚΕΔΕ

Τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την «επόμενη μέρα» στο πλαίσιο της Προετοιμασίας του Νόμου για την Μεταρρύθμιση και την Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέτασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την αγωνία της Αυτοδιοίκησης για την νέα εποχή που ξημερώνει και επεσήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο που θα προβλέπει και τους πόρους – ανθρώπινους και οικονομικούς, γιατί χωρίς αυτούς οι όποιες αρμοδιότητες θα μείνουν κενό γράμμα.

«Πρέπει να διασαφηνιστεί παράλληλα και το πρόβλημα των αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα βασανίζουν σε τελική ανάλυση τους πολίτες αφού σε ένα έργο όταν μπλέκουν πολλοί αρμόδιοι στο τέλος δεν το ολοκληρώνει κανείς. Αυτό κάνει τους πολίτες, τελικά, να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους Δήμους».

Η ΚΕΔΕ στο επερχόμενο συνέδριό της, 16 και 17 Μαρτίου, θα κωδικοποιήσει, σε πρώτη φάση, τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης ώστε να κατατεθούν στην Επιτροπή του Υπ. Εσωτερικών.

Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξει κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ για την κατάθεση ενιαίων προτάσεων των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι και η Επιτροπή θα πρέπει εκ των προτέρων να δώσει έναν οδικό χάρτη για τις αλλαγές που προετοιμάζονται και πάνω σ’ αυτόν να τοποθετηθούν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Από την πλευρά της Επιτροπής, ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ζήτησε την αρωγή της Αυτοδιοίκησης στο έργο της με προτάσεις και ενημέρωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κ. Κοντιάδης, μεταφέροντας την κυβερνητική δέσμευση, τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές προταθούν θα συνοδεύονται από ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Η παρέμβαση του Γιώργου Ιωακειμίδη

Στην πρόταση-πρόσκληση του κ. Ξ. Κοντιάδη απάντησαν οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και σε ότι αφορά τον επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γιώργο Ιωακειμίδη, Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, ζήτησε να προταχθεί η ενημέρωση της ΚΕΔΕ από πλευράς Επιτροπής αναφορικά με τον πυρήνα των κατευθύνσεων του νομοσχεδίου προτείνοντας παράλληλα μια σύντομη μετατόπιση του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

«Άλλωστε -είπε ο κ. Γ. Ιωακειμίδης- οι θέσεις και απόψεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και των Δήμων είναι γνωστές, έχουν συζητηθεί και αναδειχθεί πολλές φορές και φυσικά είναι γνωστές σε όλους…

Για το λόγο αυτό, άλλωστε -κατέληξε ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης»- στην συνάντηση μας με τον υπουργό Εσωτερικών ζήτησα και το αποδέχθηκε, πρώτα να δούμε την Πρόταση της Επιτροπής και μετά να πάμε σε Συνέδριο. Τώρα, ακούω, ότι δεν θα γίνει αυτό…»