10 βουλευτές της Ν.Δ. & του ΠΑΣΟΚ κατά της αποχέτευσης Δήμων της Ανατ. Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας

Την άποψη ότι το ΚΕΛ Ψυτάλλειας δεν πρέπει –και κατά την κρίση τους δεν μπορεί- να επιβαρυνθεί με τις αποχετεύσεις Δήμων της ανατολικής Αττικής, διατυπώνουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής…

…δέκα Βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, προερχόμενοι από τα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ. –αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-.

Οι ερωτώντες βουλευτές, αμφισβητούν ευθέως τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ περί μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων Δήμων της ανατ. Αττικής στην Ψυτάλλεια και ζητούν πληροφόρηση «για το πότε υιοθετήθηκε αυτός ο Σχεδιασμός» καθώς και «τι προβλέπεται για το σύνολο της ανατολικής Αττικής».

Aξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του κειμένου της Ερώτησης των 10 βουλευτών, είναι ότι η «στόχευση» της παρέμβασης επικεντρώνεται στην αποχέτευση και μόνο του Δήμου Σαρωνικού, με προφανή τον έμμεσο υπαινιγμό, «γιατί στον θαλάσσιο χώρο του Πειραιά και όχι στο δικό σας…..»

Παρεμπιπτόντως και σε σχέση με το Δήμο Παλλήνης, πρέπει να υπενθυμιστεί –γιατί αποτελεί ουσιαστική παράμετρος του εγχειρήματος να αποχετευτούν Γέρακας, Παλλήνη και Ανθούσα στην Ψυτάλλεια- ότι ένα μεγάλο τμήμα του Γέρακα -όλη η άνω της Αττικής Οδού περιοχή καθώς και το σύνολο του Σταυρού- βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου τους με κατάληξη το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Πρόκειται για προ πολλών ετών Σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ και εύλογο είναι η απόφαση για σύνδεση του υπόλοιπου τμήματος του ενιαίου Δήμου Παλλήνης να ανταποκρίνεται σε σκεπτικό αυτονόητης επιχειρηματολογίας, καθιστώντας την επιλογή αυτή μονόδρομη και επιβεβλημένη.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις Αντιπεριφέρειες του Πειραιά, των Νήσων, στους Δήμους, στους Φορείς και στους κατοίκους του Πειραιά, οι προθέσεις και οι πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί των υπευθύνων για την σύνδεση δήμων της Ανατολικής Αττικής με το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας στο οποίο θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται άγνωστη ποσότητα λυμάτων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ψυτάλλεια αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση για τους κατοίκους του Πειραιά.

Δεν ξεχνάμε την αφόρητη δυσοσμία της συσσωρευμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια, που έκανε την ζωή των κατοίκων ανυπόφορη για πάρα πολλούς μήνες μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα ξήρανσης. Χωρίς Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Επεξεργασίας των Υγρών Αποβλήτων Αττικής, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, το Υπουργείο και η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., αποφασίζουν την κατασκευή αγωγών, αντλιοστασίων και άλλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 56 εκατ. €, για να μεταφέρουν και να επεξεργαστούν τα λύματα κατοίκων από την μια άκρη της Αττικής στην άλλη.

Το Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ στη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2012, αποφάσισε να συμπράξει με την πρόταση μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυτάλλεια, αν και διαπιστώνει ότι, η «Κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Π. Φώκαια, με σύνολο επένδυσης (ΚΕΛ+Αποχετευτικό), σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, 69 εκατ. €», αποτελεί μια καλλίτερη εναλλακτική λύση.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση 17511 της ΕΥΔΑΠ καταγράφεται ρητά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, «Πιστοποιεί ότι η λύση (ι) παρόλο που την θεωρεί περιβαλλοντικά ορθότερη λόγω της δυνατότητας μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που προσφέρει και τις μικρότερες λειτουργικές ενεργειακές απαιτήσεις, δεν είναι εφικτή μετά την άρνηση του Δήμου (Σαρωνικού) να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου (απόφαση 320/17.10.2011του Δ.Σ. του Δήμου)….».

Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ υπάρχουν και λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή ΚΕΛ, όπως αυτά του Λαυρίου, της Κερατέας και του Μαρκόπουλου, δεν γίνεται καμία αναφορά για τις δυνατότητες εμπλοκής τους στην επίλυση του προβλήματος και ας αναφέρουν γνωστοί καθηγητές ότι οι εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας λειτουργούν σήμερα κοντά στα όρια των φορτίων για τα οποία σχεδιάστηκαν και τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 89% και 103%. Kάποιοι εκπρόσωποι κρατικών οργανισμών κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελεί τη «χαβούζα» της Αττικής προς όφελος κάποιων προνομιούχων περιοχών που αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη και τις ευθύνες τους ενώ αναπτύσσονται πληθυσμιακά με ραγδαίους ρυθμούς.

Επιμένουν επίσης να αγνοούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, που επιβαρύνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, από την συσσωρευμένη και εκτεθειμένη αποξηραμένη λυματολάσπη στην Ψυτάλλεια.

Είναι σαφές ότι οι πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί προσκρούουν σε βασικές και ουσιαστικές διατάξεις της ΚΥΑ 140774/11.6.2009, με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι λειτουργίας του ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Η ΚΥΑ καθορίζει τo γεωγραφικό προσδιορισμό ευθύνης του ΚΕΛΨ που περιλαμβάνει μόνο το Λεκανοπέδιο και όχι την Ανατολική Αττική αλλά και τις προδιαγραφές λειτουργίας του δικτύου, των λυμάτων και της λυματολάσπης.

Τέλος, αποτελεί εξοργιστικό γεγονός ότι το Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ έλαβε αποφάσεις που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά χωρίς να κάνει τον κόπο να ενημερώσει ή να συζητήσει το σοβαρό αυτό θέμα με κανένα αρμόδιο φορέα (Αντιπεριφέρειες Πειραιά, Νήσων, Δήμοι). Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός:

1. Με βάση ποιο Περιφερειακό Σχεδιασμό αποφασίζεται η μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων δήμων Ανατολικής Αττικής από το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας; Πότε υιοθετήθηκε ο Σχεδιασμός αυτός; Τι προβλέπει για το σύνολο της Ανατολικής Αττικής; Σε ποιο βαθμό έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;

2. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την ΚΥΑ 140774/11.6.2009 με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και αποτελεί στην ουσία άδεια λειτουργίας του ΚΕΛ της Ψυττάλειας;

3. Ενώ γνωστοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι το ΚΕΛ της Ψυττάλειας έχει πλησιάσει τα όρια σχεδιασμού του και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η διάθεση της αποξηραμένης λάσπης, αποφασίζεται η επιβάρυνσή του με φορτία από το άλλο άκρο της Αττικής;

4. Είστε σύμφωνος με το γεγονός ότι το Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ Α. Ε. στην συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2012, πιστοποιεί ως καλλίτερη και ορθότερη περιβαλλοντικά λύση την κατασκευή ΚΕΛ στην Π. Φώκαια, κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, παρόλα αυτά, με δικαιολογία ότι αρνείται ο δήμος Σαρωνικού, αποφασίζει να μεταφέρει τα λύματα της περιοχής στην Ψυττάλεια;

5. Προτίθεστε να ζητήσετε την ακύρωση της αυθαίρετης και απαράδεκτης αυτής απόφασης του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ που ελήφθη χωρίς κανένα διάλογο με τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας Πειραιά»;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Καρύδης Δημήτρης 2. Ανατολάκης Γεώργιος 3. Αποστολάτος Βαϊτσης 4. Διαμαντίδης Ιωάννης 5. Λιντζέρης Δημήτρης 6. Μελάς Παναγιώτης 7. Μπεντενιώτης Μανώλης 8. Νεράντζης Αναστάσιος 9. Νιώτης Γρηγόρης 10. Τραγάκης Ιωάννης