Σε “παγωμένο” & αμήχανο “κλίμα” η συνάντηση ΚΕΔΕ & υπουργού Εσωτερικών για τον “Κλεισθένη”

Πάνος Σκουρλέτης & Γιώργος Πατούλης

Των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη  μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου της κ. κ. Γιώργου Πατούλη αναπόφευκτα, υπό διαφορετική προσέγγιση, ερμηνεία και εκτίμηση σε σχέση με αυτές του κ. υπουργού. 

Έγκυρες, “εκ των έσω” πληροφορίες του “Νεολόγου” εμφανίζουν το κλίμα της συνάντησης Υπουργού και ΚΕΔΕ, ειδικότερα, Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Πατούλη, ιδιαίτερα “παγωμένο” και “αμήχανο” με εκατέρωθεν υπαινικτικές αναφορές και αλληγορικά φραστικά σχήματα!

Η κατάσταση παρ΄ολίγο να οξυνθεί όταν ο κ. Γ. Πατούλης ενημέρωσε τον υπουργό ότι προτίθεται να προχωρήσει στη χρήση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων με τα οποία θα καταγγέλεται στον ελληνικό λαό προσωπικά ο πρθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, αναφορικά για τις πολιτικές επιλογές του έναντι της αυτοδιοίκησης, με τον κ. υπουργό να απαντά, δικαίωμα σας, αλλά και δικαίωμα μας να ζητήσουμε οικονομικό έλεγχο του αποθεματικού της ΚΕΔΕ για να δει ο ελληνικός λαός αν τα χρήματα του κατευθύνονται σε αυτοδιοικητικούς ή όχι σκοπούς…”

Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάνης, ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και η Ελπίδα Παντελάκη ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το εκτιμητικό πεδίο του κ. Γ. Πατούλη όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ.

Τέθηκαν ερωτήματα στον υπουργό αλλά δεν ελήφθη απάντηση

Δεν παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου Κλεισθένης, στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Η ΚΕΔΕ επιμένει στον ουσιαστικό διάλογο, αλλά το Υπουργείο τον αρνείται

Παράδοση υπομνήματος από την ΚΕΔΕ

Ο Γ. Πατούλης μαζί με τα μέλη του Προεδρείου και τους επικεφαλής των παρατάξεων, παρέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

Ωστόσο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την συνάντηση προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Αποδεχθήκαμε τη πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας.

Με τον κ. Σκουρλέτη έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς διεκδικούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας προς όφελος των πολιτών. Αντίθετα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, προωθεί την απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης και προωθεί διατάξεις που οδηγούν Δήμους και τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Σε καμία χώρα η αλλαγή του εκλογικού νόμου από μόνη της δεν αποτελεί λύση.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτή τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».

Οι κόκκινες γραμμές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης.

1. Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί.

2. Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων.

3. Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού

4. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Τι αναφέρει το υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού «συμμετέχει με ευθύνη και συνέπεια στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται εδώ και δύο περίπου χρόνια».

Ωστόσο επιμένει στην πάγια θέση της και διεκδικεί τα εξής:

– Καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

– Ο διάλογος να διεξαχθεί πάνω σε «μηδενική βάση», με συγκεκριμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα Υπουργεία κι όχι μόνον το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων αφορά το σύνολο του Κεντρικού Κράτους.

– Το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τις ενσωματώνει.

Μια Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν:

Τη θεσμική ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας των τοπικών κοινωνιών

• Την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων

• Την προώθηση της αποκέντρωσης

• Την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους

• Την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων

• Την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων με στόχο την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης. 

Τέλος, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν στη χώρα, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα «κακό» νομοσχέδιο και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

Παράλληλα με απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στο πρόσφατο κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ, απορρίφθηκε το νομοσχέδιο ως βάση συζήτησης με το αίτημα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση.

Επιπρόσθετα αποτελεί απόφαση των δύο Συνεδρίων της Κ.Ε.Δ.Ε. να μην γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή του συστήματος ανάδειξης των αιρετών Διοικήσεων της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.