Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση του με την ΚΕΔΕ: «η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη»

Με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένη Παπασταμόπουλου, συναντήθηκε σήμερα ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.

 


Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης:

«Καλέσαμε σήμερα εδώ στο υπουργείο Εσωτερικών την ΚΕΔΕ, για να μας καταθέσει -εάν το κρίνει και η ίδια σκόπιμο- τις προτάσεις της, καθώς πια βαδίζουμε στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, του «Κλεισθένη 1».

Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο.

Κατατέθηκε και ένα πόρισμα εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το οποίο θα το μελετήσουμε. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις. Βεβαίως την ίδια ώρα που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα συγκεκριμένων προτάσεων από την ΚΕΔΕ, υπήρξαν για άλλη μία φορά τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές.

Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και επειδή φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε, σας λέω εκ των προτέρων ότι για εμάς, η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο Σχέδιο Νόμου»

 

Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και όπως σας είπα μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε.

Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα– να περάσει η υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε στα χέρια σας το πλήρες κείμενο.

Σας θυμίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 27 Απριλίου όταν το τελικό νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».