Ξεκινάνε σύντομα στην Κάντζα οι εργασίες αναπαλαίωσης της διατηρητέας Βίλλας Ανδρέα Καμπά

Mε την ανακατασκευή της Βίλας Ανδρέα Καμπά και την παράλληλη οικοδόμηση 17 έως και 20 κατοικιών/διαμερισμάτων στο πέριξ της Βίλλας οικιστικό τμήμα 1.800 τ.μ. ξεκινάνε τα έργα «μεταμόρφωσης» της Κάντζας συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Άγιος Νικόλαος.

Αυτή θα είναι η τελική εικόνα της αναπαλαιωμένης Βίλλας Καμπά επί της οδού Λεονταρίου (η μακέτα είναι από τον φάκελο υποβολής της αίτησης για δόμηση το 2014)

Η σχετικά σύντομη έναρξη των εργασιών προαναγγέλθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της DIMAND A.E. κ. Δημ. Ανδριόπουλο στην συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου 2026 του Δ.Σ. Παλλήνης στην διάρκεια της οποίας παρουσίασε στο Σώμα και τους Δημότες το τι πρόκειται να γίνει στο Κτήμα Καμπά. 

Σε ό,τι αφορά την Βίλλα Καμπά (η οποία στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται είναι απορίας άξιον πως δεν  έχει γκρεμιστεί!)  η άδεια για την αναπαλαίωση της εκδόθηκε στις 2  Ιουνίου 2018 , ακριβώς 4 χρόνια μετά την υποβολή αίτησης άδειας δόμησης της. (Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα του “Ν” του 2014)

Η Βίλλα Καμπά είναι χαρακτηρισμένη «ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία…» -όπως και το υποβασταζόμενο σήμερα από δοκούς Παλαιό Σταθμαρχείο- (ΦΕΚ 288/Β/24-4-1986) και δεδομένου ότι οι προεργασίες αναπαλαίωσης ξεκίνησαν το 2012 με ευθύνη της τότε ιδιοκτήτριας REDS, έχουμε από την εποχή εκείνη δείγματα μακετών  ως προς την  μορφή που θα έχει η Βίλλα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η Βίλλα Ανδρέα Καμπά σε φωτογραφία του 2009. Σήμερα είναι ετοιμόρροπη και μάλιστα με 4 δέντρα μεγάλου ύψους στο ισόγειο του κτιρίου! (φωτογρ. αρχείου Νεολόγου)

Η Βίλλα του Ανδρέα Καμπά, κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, συνολικού –μετά των βοηθητικών του χώρων– εμβαδού 685 τ.μ. περίπου, βρίσκεται σε οικόπεδο 1.324 τ.μ.  και η αναπαλαίωση της θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες και εγκρίσεις της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Αττικής καi με ιδιαίτερο σεβασμό στον σημαντικό αρχιτεκτονικό και αισθητικό χαρακτήρα της.

Ζήτημα προς διερεύνηση: Στο Μνημόνιο Συνεργασίας του 2019 μεταξύ Δήμου Παλλήνης και REDS  Α.Ε, η πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την Βίλλα Ανδρέα Καμπά ήταν να αποδοθεί στον Δήμο Παλλήνης μετά πάροδο 15ετίας από την αποπεράτωση της.

Η Βίλλα Ανδρέα Καμπά σε μία ακόμη φωτογραφία του 2009. Διακρίνεται η υποβασταζόμενη εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Σήμερα η Βίλλα Καμπά είναι ετοιμόρροπη και μάλιστα με 4 δέντρα μεγάλου ύψους στο ισόγειο του κτιρίου! (φωτογρ. αρχείου Νεολόγου)

Να διεκδικηθεί η άμεση απόδοση της στο Δήμο Παλλήνης

Για ανεξακρίβωτους λόγους υπήρχε μια εμμονή από μέρους του τότε διευθύνοντα συμβούλου της REDS Γιάννη Μωραΐτη ως προς την τήρηση αυτής της προϋπόθεσης και παρόλο που ο «Νεολόγος» κατ΄επανάληψη ζητούσε να πληροφορηθεί για την σκοπιμότητα της 15ετίας, απάντηση δεν δόθηκε.

Ο Ανδρέας Καμπάς με την ευρύτερη οικογένεια του (αδέλφια, σύζυγοι και παιδιά) Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωξάνη Μάτσα (του ομώνυμου Κτήματος) που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην οινοποιεία είναι δισέγγονη του Ανδρέα Καμπά.

Υπό την προϋπόθεση ότι η άμεση απόδοση της αναπαλαιωμένης Βίλλας Καμπά στον Δήμο Παλλήνης θα συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο Συνεργασίας  με την DIMAND AE και με δεδομένο ότι συνομιλητής του Δήμου θα είναι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ένας επιχειρηματίας ιδιαίτερα ευφυής και γειωμένος με την πραγματικότητα, η πόλη θα μπορούσε να αποκτήσει Μουσείο της Ιστορίας της και επιτέλους, να συγκεντρώσει τις δεκάδες των Αρχαιολογικών ευρημάτων της τελευταίας 60ετίας (από την Αττική Οδό και περιφερειακούς δρόμους) τα οποία,  τα περισσότερα, φυλάσσονται σήμερα σε κατασκότεινες αποθήκες και υγρά εκτός Παλλήνης, υπόγεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.