Στο Π.Σ. της Τετάρτης, συζητείται το ενδεχόμενο απόκτησης της έκτασης που επρόκειτο να ανεγερθεί το Ερασίνειο Νοσοκομείο

Την πρόθεση της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής» να θέσει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου, ζήτημα διεκδίκησης της έκτασης 51 στρεμμάτων σε περιοχή του Δήμου Κρωπίας, η οποία εκπλειστηριάζεται από την Εurobank στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και με τελικό ζητούμενο, την ανέγερση Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, ανήγγειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Σωτήρης Μεθενίτης, πρ. Δήμαρχος Μαρκοπούλου.

Η θετική αυτή εξέλιξη δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο FB, προσδιορίζοντας και τις στοχεύσεις που προσβλέπει η πρωτοβουλία της παράταξης του κ. Γιάννη Σγουρού με την οποία, ως γνωστό, ο επιτυχημένος πρ. Δήμαρχος Μαρκοπούλου, εκλέχθηκε στις εκλογές του 2019.

Συγκεκριμένα, θα ζητηθούν:

Α) Η άμεση επαφή του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού και των νομικών υπηρεσιών του, με τα αντίστοιχα διοικητικά και νομικά στελέχη της Εurobank, ώστε να υπάρξει μια σύντομη, οίκοθεν, δίμηνη αναβολή, της διαδικασίας εκπλειστηριασμού, με

Β) Ταυτόχρονη δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την απόκτηση και άμεση αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών, του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Η πρωτοβουλία, έστω κι αν επιχειρείται στο «παρά ένα», ενδέχεται να φέρει αποτέλεσμα, αρκεί να υπάρξει η βούληση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ανάρτησης του κ. Σωτήρη Μεθενίτη και στην συνέχεια ένα σύντομο ιστορικό για την αποτυχία των επενδυτών να κατασκευάσουν μια νοσοκομειακή ογκολογική μονάδα σε περιοχή του Δήμου Κρωπίας.

Η δήλωση του κ. Σωτήρη Μεθενίτη

«Το μεγαλύτερο και πλέον αναγκαίο έργο για την περιοχή μας, στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας, είναι η δημιουργία ενός Γενικού Νοσοκομείου!

Αυτό, το έχουν αναγνωρίσει, εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, το έχουν δε υποσχεθεί, όλα τα κόμματα εξουσίας και όχι μόνο αυτά.

Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή, που το χειμώνα έχει 300.000 κατοίκους και το καλοκαίρι, λόγω των παραθεριστικών οικισμών, 700.000 κατοίκους, να μην υπάρχει ένα Νοσοκομείο, σε περίπτωση ανάγκης αντιμετώπισης, ενός σοβαρού προβλήματος υγείας!

Σε περίπτωση κινδύνου της ζωής του, ο κάτοικος π.χ. της Λαυρεωτικής, χρειάζεται να διανύσει σχεδόν 50 χιλιόμετρα, μέχρι να προσεγγίσει το Ασκληπιείο Βούλας η το «Γ. Γεννηματάς», μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας, ώστε με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, να σωθεί η ζωή του!

Στην πρόσφατη (Ιούλιος 2019) προεκλογική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Δήμο Κρωπίας, παρουσία όλων των υπ. Βουλευτών της Αν. Αττικής και του Δημάρχου Κρωπίας, κ. Δημήτρη Κιούση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αναγνώρισε και συμφώνησε στην σημασία κάλυψης, αυτής της αναγκαιότητας .

Και συγκεκριμένα, μπορούν να γίνουν τα εξής:

Σε περιοχή του Δήμου Κρωπίας, υπάρχει ένα κατά 80% / 100% ολοκληρωμένο, ιδιωτικό Νοσοκομείο που δεν λειτούργησε ποτέ, γιατί οι επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν μέχρι τέλους, να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και ήδη, το έχει οδηγήσει σε διαδικασία πλειστηριασμού, η Τράπεζα EUROBANK!

Το Νοσοκομείο αυτό, έχει κτιστεί σε έκταση 51 στρεμμάτων και ολοκληρωνόμενο, θα έχει συνολικό εμβαδόν 55.000 τ.μ. και δυναμικότητα 210 κλινών!

Είναι προφανής επίσης, μετά την πρόσφατη υπερφόρτωση του ΕΣΥ, λόγω του κορωνοϊού και η ευρύτερη χρησιμότητα της απόκτησης και ένταξης στο ΕΣΥ, μιας τέτοιας νοσοκομειακής μονάδας!

Υπολογίζεται ότι αυτή, με 30-40 εκατομμύρια ευρώ και την πρόσληψη του αναγκαίου, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα μπορούσε, σε δύο το πολύ χρόνια, να καταστεί πλήρως λειτουργική!

Όμως σε πέντε ημέρες και συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, το ακίνητο αυτό, μαζί με τον εξοπλισμό του, βγαίνει σε νέο πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης 25,7 εκατομμύρια ευρώ …

Η Παράταξή μας, «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», μέσω του Γιάννη Σγουρού, του ειδικού εισηγητή μας, κ. Νίκου Ανδρουλάκη και εμού, θα θέσει το θέμα άμεσα και με απόλυτη προτεραιότητα στην συζήτηση του Προγράμματος Έργων και Προϋπολογισμού 2021, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 4 μ.μ., στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, επιζητώντας δυο ενέργειες :

Α) Την άμεση επαφή του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού και των νομικών υπηρεσιών του, με τα αντίστοιχα διοικητικά και νομικά στελέχη της Εurobank, ώστε να υπάρξει μια σύντομη, οίκοθεν, δίμηνη αναβολή, της διαδικασίας εκπλειστηριασμού, με

Β) ταυτόχρονη δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την απόκτηση και άμεση αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών, του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Για τις παραπάνω ενέργειες μας και τα αποτελέσματά της, αυτονόητα, θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμπολίτες μας και όλους τους Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής!»

Το ιστορικό του Ερασίνειου Νοσοκομείου

Η …απαστράπτουσα μακέτα του Νοσοκομείου που όμως όχι μόνο δεν μετατράπηκε σε έργο, η έκταση των 51 στρεμμάτων εκπλειστηριάζεται από την επισπεύδουσα Τράπεζα.

Η εικονιζόμενη μακέτα αφορά το Ερασίνειο νοσοκομείο, που θα αναπτυσσόταν στην περιοχή Δήμου Κρωπίας (Λεωφ. Κορωπίου-Βάρης /οδός Σκοπευτηρίου) αποτελώντας το πρώτο ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο στη χώρα μέσω μιας επένδυσης 90 εκατ. ευρώ.

Εν τέλει, το νοσοκομείο, που θα διέθετε συνολικό εμβαδόν 55.000 τ.μ. και δυναμικότητα 210 κλινών, δεν λειτούργησε ποτέ, ως αναμενόταν το 2010, επειδή λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων παρέμεινε ημιτελές. Κι αυτό παρότι βασικοί μέτοχοι του Ερασινείου ήταν ισχυρά σχήματα και επιχειρηματίες, όπως ο όμιλος Ρέστη, η οικογένεια Λοϊσίου, ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η Αttica Ventures.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η Εurobank, ως επισπεύδουσα, έχει επιδιώξει να εκπλειστηριάσει το ακίνητο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, επειδή η διαδικασία είτε κηρύσσεται άγονη είτε αναστέλλεται. Αυτή τη φορά, η εκποίηση του κτηρίου, που βρίσκεται σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 50,8 στρεμμάτων στο Κορωπί, έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου. Στο σφυρί δεν βγαίνει μόνο το ακίνητο αλλά και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (π.χ. μετασχηματιστές, ανελκυστήρες, λέβητες κτλ.) που έχει τοποθετηθεί σε αυτό.

Το ακίνητο μαζί με τον εξοπλισμό οδηγείται σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης ύψους 25,7 εκατ. ευρώ, συνοδεύεται από έναν μεγάλο αριθμό προσημειώσεων υπέρ των τραπεζών και απαιτείται η καταβολή εγγύησης 7,7 εκατ. ευρώ.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις το Ερασίνειο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των όμορων Δήμων (Κρωπίας) για την μετατροπή του σε Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής, οι όποιες απόπειρες δεν τελεσφόρησαν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που προκρίνει την ιδέα της μετατροπής του Ερασίνειου σε Γενικό Νοσοκομείο, η Ανατολική Αττική -όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει παραπάνω, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρ. Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης- παρότι είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει αντίστοιχη, μεγάλου βεληνεκούς μονάδα περίθαλψης.

Η υπόθεση του Ερασίνειου αν “υιοθετηθεί” από την πολιτεία, ειδικότερα από το αρμόδιο υπουργείο, από την Περιφέρεια Αττικής και από την επισπεύδουσα τράπεζα -να την αντιμετωπίσει με διαλλακτικό τρόπο δίχως να αποποιηθεί των συμφερόντων της- μπορεί να σηματοδοτηθεί αφετηρία ανάδειξης του Νοσοκομείου που επί σειρά ετών διεκδικεί η Ανατολική Αττική.

Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συνεισφέρει η πολιτεία και με ένα ακόμη τρόπο: να αποδώσει τα χρήματα της δωρεάς που είχε προσφέρει η Κυπριακή Κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, υπέρ της ανέγερσης Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ακυρώνοντας την σχετικά πρόσφατη απόφαση της να διατεθούν υπέρ της πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2018.