Η Μαλαγουζιά της Ρωξάνης Μάτσα στις 10 κορυφαίες της χώρας!

Στα 10 κορυφαία κρασιά της χώρας κατατάσσει την Μαλαγουζιά της Ρωξάνης Μάτσας σε σημερινή ανάρτηση του στο www.newmoney.gr ο έγκριτος οινολόγος, Σίμος Γεωργόπουλος 

Όπως είναι γνωστό η Ρωξάνη Μάτσα είναι ιδιοκτήτρια του φερώνυμου κτήματος στην Κάντζα Παλλήνης, το όνομα της έχει συνδεθεί με την ποιοτική παραγωγή καλού κρασιού με πολλές εγχώριες και διεθνείς βραβεύσεις και μέσω αυτών των διακρίσεων αναπόφευκτα προβάλλονται η Παλλήνη και ευρύτερα τα Μεσόγεια Αττικής.  

Οι υπόλοιπες 9 Μαλαγουζιές που περιλαμβάνονται από τον κ. Σίμο Γεωργόπουλο στις κορυφαίες στη χώρα μας, είναι:

  • Γεροβασιλείου Κτήμα, Μαλαγουζιά
  • Ζαφειράκης Αμπελώνες, Μικρόκοσμος Μαλαγουζιά
  • Ιατρίδη Κτήμα, Μαλαγουζιά
  • Κανακάρη Οινοποιείο, 10³ Μαλαγουζιά
  • Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Domaine Μαλαγουζιά
  • Στροφιλιά, Διαδρομές, Μαλαγουζιά
  • Χρυσοστόμου Κτήμα, Μαλαγουζιά
  • Cavino, Μέγα Σπήλαιο, Μαλαγουζιά
  • Kitrvs Οινοποιείο, Μαλαγουζιά

Ακολουθεί το περιεχόμενο της αναφοράς του οινολόγου στην δική μας Ρωξάνη

Η Ρωξάνη Μάτσα, η Ελληνίδα Leroy ήταν από τους πρωτοπόρους στη διάδοση της ποικιλίας, πρώτο- κυκλοφορώντας τη Μαλαγουζιά από το κτήμα της στην Κάντζα το 1994! Η πρότασή της είναι ανάμεσα στις πιο αυστηρές αλλά και τις απολύτως κορυφαίες, ενώ το δυναμικό παλαίωσης της κάποιες χρονιές ξεπερνά τη 15ετία. Ναι, καλά διαβάσατε! (Τιμή φιάλης 14 ευρώ)

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης υπό τον τίτλο: Γιατί η Μαλαγουζιά έχει κλέψει την καρδιά των Ελλήνων – Αυτά είναι 10 κορυφαία κρασιά

Στον Έλληνα αρέσουν τα ελαφριά, αρωματικά, παιχνιδιάρικα λευκά. Δεν είναι βέβαια ο μόνος, αφού όλος ο οινόφιλος πλανήτης χορεύει στους ρυθμούς ποικιλιών όπως το Sauvignon Blanc. 


Για πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν είχε ένα γηγενές αντι-Sauvignon, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του κατά τα άλλα υπέροχου -και πολύ φορμαρισμένου- Μοσχοφίλερου, να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Ώσπου ήρθε αυτό το σταφύλι από το Αγρίνιο, που διέσωσε το Κτήμα Πόρτο Καρράς και ανέδειξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στο δικό του κτήμα της Επανομής, για να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του.

Η Μαλαγουζιά βρέθηκε στους αμπελώνες των δύο παραγωγών ήδη από τη δεκαετία του ΄80, όμως έπρεπε να έρθει το millennium για να βιώσουμε τη φρενίτιδα του δύστροπου στην καλλιέργεια σταφυλιού, που πλέον ίσως και να μετρά 3ψήφιο αριθμό εκπροσώπων! Γεγονός διπλά εντυπωσιακό αν κανείς αναλογιστεί ότι (σχεδόν) απουσιάζει από πολλούς σημαντικούς αμπελώνες, όπως από την Κρήτη, το Αιγαίο, τα Επτάνησα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Προφανώς δεν είναι όλα τα terroir κατάλληλα, ούτε όλοι οι παραγωγοί ικανοί ώστε να αναδειχθεί το έντονο άρωμα βοτάνων, πράσινης πιπεριάς και λευκόσαρκων φρούτων, το γλυκόξινο σκέρτσο και η αίσθηση ότι μια ρόγα σπάει στο στόμα, αρετές που προσφέρει μια καλή Μαλαγουζιά. Όμως οι παρακάτω 10 προτάσεις -με τουλάχιστον άλλες 10 να καθιστούν την επιλογή πραγματική σπαζοκεφαλιά- καταφέρνουν και ξεμυαλίζουν … the Malagouzia way!