Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος σηματοδοτεί ένα τέλος και μια αρχή για την μεγάλη επένδυση στην έκταση των 157.383 τ.μ. στο χώρο που πριν πολλά χρόνια ανθούσε η μεγαλύτερη οινοποιητική μονάδα των Βαλκανίων, του Ανδρέα Καμπά.

Οι διαδικασίες για να έρθει η σημερινή ημέρα ξεκίνησαν το 2005 από θυγατρική εταιρεία της REDS υπό την υψηλή επιστασία των αδελφών Καλλιτσάντση και Μπόμπολα, πέρασαν από «χίλια μύρια κύματα», σκόνταψαν σε αρνήσεις, αντιδράσεις, καταγγελίες, προσφυγές στη δικαιοσύνη για να φτάσουν στην ολοκλήρωση τους περίπου 15 χρόνια μετά!

Μόνο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια και ενδεχομένως να καθυστερούσε κι άλλο, αν τη θέση του προέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν την ανέθεταν οι νέοι «ιδιοκτήτες» στον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Γεώργιο Μυλωνογιάννη -από τα «βαριά» ονόματα της αθηναϊκής δικηγορίας.-

Ποιους δρόμους, ανοίγει, τώρα, η έκδοση του προεδρικού διατάγματος; Με εγκεκριμένο πλέον το πολεοδομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό της Π.Ο.Α.Π.Δ και την επικύρωση των οριογραμμών τμημάτων του ρέματος Ραφήνας που διατρέχουν και γειτνιάζουν με την περιοχή της Παλλήνης, ανοίγει ο δρόμος έκδοσης των οικοδομικών αδειών και σε ένα επόμενο βήμα, η κατασκευή εργοταξίου εντός του Κτήματος Καμπά για την υποστήριξη των εργασιών που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Πανοραμική κάτοψη του Κτήματος Καμπά. Στο βάθος η Αττική Οδός

Στο σημείο, όμως, αυτό, μεταφέρεται το ερώτημα που διακινείται από αρκετές κατευθύνσεις:

θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες;

Είναι στις προθέσεις των νέων διοικούντων τον όμιλο, να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό των προκατόχων τους;

Δηλαδή, θα ανεγερθεί το σύνολο του έργου από τον όμιλο με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένης της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι «διαθέσιμοι πόροι» του και παράλληλα θα αναζητείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το επιχειρηματικό σχήμα που θα αγοράσει και θα διαχειριστεί το έργο όταν θα έχει ολοκληρωθεί;

Ή μήπως,

η αναζήτηση του επενδυτή έχει ήδη ξεκινήσει και στο «πωλητήριο» περιλαμβάνονται και οι πολεοδομικές άδειες με στόχο να απαλλαγεί ο όμιλος μια ώρα νωρίτερα, βάζοντας στα ταμεία του χρήματα που ούτως ή άλλως τα χρειάζεται στην τρέχουσα χρονική συγκυρία;

Την απάντηση, μόνο οι διοικούντες τον όμιλο μπορούν να δώσουν και δεδομένου ότι το έργο και οι προεκτάσεις του, σηματοδοτούν μια ολική ανατροπή για την πόλη που το φιλοξενεί, την οφείλουν στην τοπική κοινωνία και μάλιστα με καθαρές, παστρικές κουβέντες.

Το «Μνημόνιο Συνεργασίας»

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος είναι η αφορμή για να υπενθυμιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις το «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ του Δήμου Παλλήνης και της θυγατρικής εταιρείας της REDS, «ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» που υπεγράφη από τις δύο πλευρές, άρον-άρον, δύο μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 και τρεις μήνες πριν τις Βουλευτικές του Ιουλίου 2019.

Για την υπογραφή του «Μνημονίου Συνεργασίας» ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2019 τη σχετική εξουσιοδότηση (18 την έδωσαν, 10 την καταψήφισαν) και ανεξαρτήτως αν το περιεχόμενο της θα μπορούσε να είναι περισσότερο υποστηρικτικό προς την πόλη και την κοινωνία της, δεσμεύει την ιδιοκτήτρια εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε προς την πόλη, κάποιες από τις οποίες, οφείλει να αρχίσει να διεκπεραιώνει ευθύς ως ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Οι όροι του «Μνημονίου Συνεργασίας»

Η Εταιρία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της αναλαμβάνει έναντι του Δήμου Παλλήνης τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

 • Να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης των περιοχών Κάντζας, Αγίου Νικολάου, Εργατικών Κατοικιών I και II από τον Δήμο Παλλήνης.
 • Να διασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό θέσεων στάθμευσης της επένδυσης εντός της ζώνης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και μάλιστα να είναι υπόγειες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.
 • Οι κοινόχρηστοι χώροι που θα αποδώσει στο Δήμο και θα αφορούν χώρους πρασίνου και άθλησης, να διαμορφωθούν σε συνεργασία με το Δήμο Παλλήνης με δικά της μέσα και δικούς της πόρους, κατά τη διάρκεια κατασκευής της ΠΟΑΠΔ.
 • Τυχόν πρόσθετη ηχητική επιβάρυνση της περιοχής των εργατικών πολυκατοικιών και του σχολικού συγκροτήματος εκ της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της επένδυσης, η Εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση αντιμετώπισης της ηχητικής επιβάρυνσης με την δημιουργία ηχητικού φραγμού.
 • Η εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση να δίνει προτεραιότητα στους κατοίκους του Δήμου Παλλήνης κατά την πρόσληψη προσωπικού της εταιρίας υπό τον όρο της κατοχής των απαιτουμένων προσόντων για την πλήρωση κάθε θέσης.
 • Η εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξετάζει κατά προτεραιότητα την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατοίκων του Δήμου Παλλήνης εντός των εγκαταστάσεων της επένδυσης με βάση τους τρέχοντες όρους της αγοράς, εφόσον ανήκουν στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της.
 • Η εταιρία οφείλει να εκτελέσει με δικά της μέσα και με δικούς της πόρους συγκεκριμένα έργα του Δήμου Παλλήνης, που θα της υποδειχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης επί τη βάσει εγκεκριμένων μελετών συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 6.000.000 ευρώ με ΦΠΑ, και θα κατατείνουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τόσο στις άμεσες περιοχές επιρροής της επένδυσης όσο και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παλλήνης.
 • Η εταιρία οφείλει να εξετάζει μετά από έγγραφο αίτημα του Δήμου Παλλήνης, την διάθεση του αύλειου χώρου του εργοστασίου Καμπά για τυχόν εκδηλώσεις του Δήμου σε συνάρτηση με τον Κανονισμό λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
 • Η Εταιρία οφείλει να ανακατασκευάσει-αναδιαμορφώσει το παλαιό εργοστάσιο και τον παλαιό διατηρητέο σταθμό, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις.
 • Η εταιρία οφείλει να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και με δικούς της πόρους, τους προβλεπόμενους στην Πολεοδομική Μελέτη, οικολογικούς αμπελώνες,.
 • Τέλος, η εταιρία, οφείλει να παραχωρήσει την Βίλλα Καμπά μετά του οικοπέδου της, πλήρως ανακαινισμένη και συντηρημένη, με συμβολαιογραφική πράξη, που θα καταρτισθεί αμέσως μετά από το πρώτο έτος λειτουργίας της ΠΟΑΠΔ. Με την άνω πράξη θα μεταβιβασθεί στο Δήμο Παλλήνης η ψιλή κυριότητα της εν λόγω βίλλας μετά του οικοπέδου της και αυτοδικαίως η επικαρπία αυτής μετά την συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών από την υπογραφή της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης.
Η βίλλα Καμπά όπως είναι σήμερα

Οι υποχρεώσεις του Δήμου Παλλήνης έναντι της εταιρίας

 1. Ο Δήμος Παλλήνης, τηρώντας και εξασφαλίζοντας την νομιμότητα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διεκπεραιώνει τώρα και στο μέλλον όλες τις διαδικασίες για την έγκριση και την υλοποίηση της Πολεοδομικής Μελέτης ΠΟΑΠΔ και όλα τα επόμενα βήματα και τις διαδικασίες σχετικά με την οικοδομική αδειοδότηση του έργου και την έκδοση αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός της ΠΟΑΠΔ αλλά και συνολικά της ΠΟΑΠΔ, και να διεκπεραιώνει εντός των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τους ειδικότερους νόμους προθεσμιών όλα τα αιτήματα της Εταιρίας, και όλες τις πράξεις, εγκρίσεις, οικοδομικές άδειες, άδειες λειτουργίας κ.λπ., που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της επένδυσης.
 2. Ο Δήμος Παλλήνης, έχοντας άρει όλες τις αιτιάσεις και τις επιφυλάξεις, που είχαν διατυπωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης στο παρελθόν εν σχέσει προς την ΠΟΑΠΔ, κατά τα αναφερόμενα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπ’ όψη του τις πρόσθετες δεσμεύσεις της Εταιρείας που περιγράφονται στο παρόν μνημόνιο συνεργασίας, δηλώνει ότι αναγνωρίζει την συμβολή της επένδυσης στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και ότι δεν θα προβαίνει σε ενέργειες, που δεν θα έχουν έρεισμα στο νόμο και θα παρεμποδίζουν την υλοποίηση της επένδυσης.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ «το Μνημόνιο Συνεργασίας» Δήμου και εταιρίας όπως υπεγράφη από τις δύο πλευρές

και ΕΔΩ, τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης της 19ης Μαρτίου με θέμα «Λήψη απόφασης περί έγκρισης Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ και “ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.»