Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει άμεσες παρεμβάσεις για την ταχύτερη εκκαθάριση και αξιοποίηση των σχολαζουσών κληρονομιών. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
- Άμεση πληροφόρηση του Δημοσίου για την ύπαρξη κληρονομικού δικαιώματος μέσω σύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Πολιτών.
- Δημιουργία Μητρώου κηδεμόνων και εκκαθαριστών κληρονομιών (με δυνατότητα συμμετοχής δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών).
- Γρήγορη εκκαθάριση ανάλογα με την αξία της κληρονομιάς.
- Εκδίκαση διαφορών από Μονομελές Πρωτοδικείο για επιτάχυνση αποφάσεων.
Νέο κεφάλαιο για τις δωρεές: Μητρώο, κίνητρα και διαφάνεια
Με στόχο την ενίσχυση της κοινωφελούς προσφοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το κράτος, προωθείται:
- Η ίδρυση του Εθνικού Μητρώου Ευεργετών και Δωρητών με ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δωρεών.
- Δυνατότητα παρακολούθησης δωρεών άνω των 500.000 ευρώ από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων.
- Κατάργηση του φόρου εισοδήματος για ενεργά κοινωφελή ιδρύματα.
- Κατάργηση του φόρου δωρεάς για δωρεές σε κοινωφελείς σκοπούς.
Δημόσια ακίνητα: Από την αδράνεια στην επενδυτική αξιοποίηση
Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά σε χαρτογράφηση των 36.000 ακινήτων που διαθέτει το Δημόσιο, με στόχο την ομαδοποίησή τους και τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίησης. Ο ιδιω
Ορίστε ένα ανασυνταγμένο άρθρο κατάλληλο για εφημερίδα, βασισμένο στο υλικό σου:
Νέα αρχή για τη Δημόσια Περιουσία: Απλοποίηση διαδικασιών και αξιοποίηση αδρανών πόρων
Σε τροχιά υλοποίησης τα νέα νομοσχέδια για σχολάζουσες κληρονομιές, δωρεές και ακίνητα του Δημοσίου
Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες ετοιμάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτοντας ως στόχο την άρση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη αξιοποίηση σημαντικών πόρων του κράτους. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε τρία βασικά μέτωπα: τις σχολάζουσες κληρονομιές, τις δωρεές προς το Δημόσιο και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του κράτους.
Τέλος στις καθυστερήσεις για τις σχολάζουσες κληρονομιές
Οι νέες ρυθμίσεις θα εισάγουν ψηφιακά εργαλεία και θεσμικές τομές, όπως:
- Άμεση διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Πολιτών και τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυτόματη ενημέρωση του Δημοσίου σχετικά με διαθήκες ή κληρονομιές εξ αδιαθέτου.
- Δημιουργία Μητρώου κηδεμόνων, εκκαθαριστών και ελεγκτών, στο οποίο θα συμμετέχουν επαγγελματίες (δικηγόροι, λογιστές, ελεγκτικές εταιρείες).
- Επίσπευση των διαδικασιών εκκαθάρισης με βάση την αξία της περιουσίας και εκδίκαση υποθέσεων από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ώστε να περιοριστεί ο δικαστικός φόρτος.
Διαφάνεια και κίνητρα για τις δωρεές προς το Δημόσιο
Το κράτος φιλοδοξεί να καταστήσει πιο φιλικό και διαφανές το περιβάλλον για τις δωρεές μέσω:
- Σύστασης Εθνικού Μητρώου Ευεργετών και Δωρητών και ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής προτάσεων δωρεάς.
- Ελέγχου των δωρεών από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων, ιδίως για ποσά άνω των 500.000 ευρώ.
- Κατάργησης της φορολόγησης εισοδήματος (22%) για ενεργά κοινωφελή ιδρύματα και της επιβολής φόρου δωρεάς (0,5%) για παροχές προς το Δημόσιο.
Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) βρίσκεται στο τελικό στάδιο καταγραφής των περίπου 36.000 ακινήτων του κράτους. Τα ακίνητα θα ομαδοποιηθούν και θα αποτελέσουν το περιουσιακό υπόβαθρο νέων εταιρειών ειδικού σκοπού, στις οποίες θα συμμετάσχουν και ιδιώτες μέσω διαγωνισμών.
Ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων προγραμματίζεται για τους επόμενους μήνες, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στην αξιοποίηση ιστορικών και εμβληματικών ακινήτων.
Οραματικός στόχος: Από την ακινησία στην ενεργή προσφορά
Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την ενεργοποίηση πόρων που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι, προσφέροντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και υποδομές για κοινωνική στέγαση. Με την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διαφάνεια και τα φορολογικά κίνητρα, το Δημόσιο επιδιώκει να μετατρέψει τα «ακίνητα» περιουσιακά στοιχεία του σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.