Αυξημένα στο λεκανοπέδιο Αττικής τα μικροσωματίδια εξ αιτίας των πυρκαγιών

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες και στην Κόρινθο, λόγω του καπνού από τη μεγάλη φωτιά στα Βίλια. (Φωτ. AP)

Για δεύτερη μέρα χθες πέπλα καπνού εμφανίστηκαν στον αττικό ουρανό, αν και λιγότερο πυκνά από την Τετάρτη. Η πηγή ήταν βεβαίως η ανεξέλεγκτη μεγάλη φωτιά στα Βίλια, που γέμισε την ατμόσφαιρα με πλήθος αιωρούμενων σωματιδίων.

Η αύξηση των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν σημαντική, χωρίς όμως να φτάσει στα τραγικά επίπεδα των αρχών Αυγούστου, όταν μαίνονταν τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια. Παρότι η περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι πιο κοντά στην Αθήνα σε σχέση με τη βόρεια Εύβοια, η κατεύθυνση και η χαμηλή ένταση των ανέμων συνέβαλαν σε μια πιο χαμηλή επίδραση.

Παρ’ όλα αυτά, οι σταθμοί της ερευνητικής υποδομής PANACEA στην Αθήνα κατέγραψαν το προηγούμενο τριήμερο ανά περιόδους υψηλές τιμές για τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 2,5 μικρά του μέτρου (ΡΜ2,5), αρκετά πάνω από το συνηθισμένο υπόβαθρο των 15 μg/m3, οι οποίες όμως δεν διαρκούσαν πολύ.

Οι σταθμοί της PANACEA σε Πεύκη, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Αγία Βαρβάρα, Θησείο για παράδειγμα, κατέγραψαν συγκεντρώσεις άνω των 25 μg/m3 ή και 40 μg/m3, ενώ δεν έλειψαν και εξάρσεις άνω των 50 μg/m3.

«Μεγάλες δασικές πυρκαγιές μπορούν να επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην Αθήνα, την περίοδο των πυρκαγιών στην Εύβοια, δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής αποπνικτική κατάσταση, η οποία μάλιστα κράτησε πολλές μέρες.

Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν εξαιρετικά υψηλές. Για παράδειγμα στις 4 Αυγούστου, που δεν ήταν και η χειρότερη μέρα, οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 έφτασαν τα 120 μg/m3, τα ΡΜ2,5 έφτασαν τα 75 μg/m3 και τα ΡΜ1 τα 70 μg/m3.

Ειδικά για τα ΡΜ1 που είναι και τα λεπτότερα, και άρα πιο επικίνδυνα για διείσδυση στον ανθρώπινο οργανισμό σωματίδια, οι συγκεντρώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Το σύνηθες υπόβαθρό Για δεύτερη μέρα χθες πέπλα καπνού εμφανίστηκαν στον αττικό ουρανό, αν και λιγότερο πυκνά από την Τετάρτη.

Η πηγή ήταν βεβαίως η ανεξέλεγκτη μεγάλη φωτιά στα Βίλια, που γέμισε την ατμόσφαιρα με πλήθος αιωρούμενων σωματιδίων. Η αύξηση των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν σημαντική, χωρίς όμως να φτάσει στα τραγικά επίπεδα των αρχών Αυγούστου, όταν μαίνονταν τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια.

Παρότι η περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι πιο κοντά στην Αθήνα σε σχέση με τη βόρεια Εύβοια, η κατεύθυνση και η χαμηλή ένταση των ανέμων συνέβαλαν σε μια πιο χαμηλή επίδραση.

Παρ’ όλα αυτά, οι σταθμοί της ερευνητικής υποδομής PANACEA στην Αθήνα κατέγραψαν το προηγούμενο τριήμερο ανά περιόδους υψηλές τιμές για τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 2,5 μικρά του μέτρου (ΡΜ2,5), αρκετά πάνω από το συνηθισμένο υπόβαθρο των 15 μg/m3, οι οποίες όμως δεν διαρκούσαν πολύ. Οι σταθμοί της PANACEA σε Πεύκη, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Αγία Βαρβάρα, Θησείο για παράδειγμα, κατέγραψαν συγκεντρώσεις άνω των 25 μg/m3 ή και 40 μg/m3, ενώ δεν έλειψαν και εξάρσεις άνω των 50 μg/m3.

«Μεγάλες δασικές πυρκαγιές μπορούν να επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην Αθήνα, την περίοδο των πυρκαγιών στην Εύβοια, δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής αποπνικτική κατάσταση, η οποία μάλιστα κράτησε πολλές μέρες.

Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν εξαιρετικά υψηλές. Για παράδειγμα στις 4 Αυγούστου, που δεν ήταν και η χειρότερη μέρα, οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 έφτασαν τα 120 μg/m3, τα ΡΜ2,5 έφτασαν τα 75 μg/m3 και τα ΡΜ1 τα 70 μg/m3.

Ειδικά για τα ΡΜ1 που είναι και τα λεπτότερα, και άρα πιο επικίνδυνα για διείσδυση στον ανθρώπινο οργανισμό σωματίδια, οι συγκεντρώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Το σύνηθες υπόβαθρό τους δεν υπερβαίνει τα 15 μg/m3.

Μιλάμε δηλαδή για πέντε και έξι φορές πάνω από τα συνήθη μεγέθη», δηλώνει ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής ΕΜΠ και εκ των συντελεστών του PANACEA.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο μέτωπο της φωτιάς ή πλησίον αυτής. «Οι συγκεντρώσεις εκεί είναι εξαιρετικά μεγάλες, η έκθεση των πυροσβεστών και των εθελοντών είναι τεράστια, πολύωρη και επαναλαμβανόμενη. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, δεν είναι μόνο το θερμικό φορτίο», τονίζει ο κ. Παπαγιάννης, σημειώνοντας με ανησυχία πως είδε πυροσβέστες και κόσμο ακόμα και χωρίς μάσκες, ενώ κανονικά πρέπει να φορούν μάσκες ενισχυμένης προστασίας.

Οι συνέπειες
«Οι συνέπειες από την εισπνοή μικροσωματιδίων είναι πολλές. Οι πιο βραχυπρόθεσμες είναι η ζαλάδα και η δύσπνοια. Μακροπρόθεσμα λειτουργούν αθροιστικά, πλήττουν πνεύμονες και κυκλοφοριακό, συσχετίζονται και με μεταλλάξεις του DNA», συμπληρώνει ο κ. Παπαγιάννης.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία ενός συστήματος συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ