Οι παλινωδίες τελειωμό δεν έχουν… Στις Περιφέρειες της χώρας η μεταφορά των μαθητών από και προς τα Σχολεία.

Στις Περιφέρειες της χώρας μεταβιβάζεται η ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα Σχολεία, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, “η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων αδυνατεί να διαχειριστεί την αρμοδιότητα, με συνέπεια λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το σοβαρό αυτό ζήτημα να παραμένει σε εκκρεμότητα.”

Βέβαια, επιλέγοντας ο κ. υπουργός την εύκολη λύση της μετάθεσης ευθυνών, παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι Δήμοι ανέλαβαν τη σχετική αρμοδιότητα την 1η Ιανουαρίου 2012 και ότι οι διαδικασίες ακόμη -και όχι με υπαιτιότητά τους- δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφενός λόγω του πολύ χαμηλού προσφερόμενου στους λεωφορειούχους κομίστρου –από τα προκλητικά υψηλά προσφερόμενα κόμιστρα επί εποχής Νομαρχιών, φτάσαμε στην διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση….- και αφετέρου, λόγω των υψηλών οφειλών του κράτους προς τους λεωφορειούχους.

Αν, τώρα, στις δύο αυτές παραμέτρους προστεθεί και μία τρίτη, εξίσου σοβαρή, ότι οι Δήμοι έχουν ήδη διαθέσει από δικούς τους πόρους 140 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές μεταφοράς μαθητών για το 2011, γίνεται αντιληπτό σε ποιά κατεύθυνση βρίσκονται οι ευθύνες αλλά και ποιά η ποιότητα του όλου σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών, ολίγον απέχουσα από τη “λογική” Νασρεντίν Χότζα…!

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών καλώς μεταβιβάζεται στις Περιφέρειες, δεδομένου ότι ως περιεχόμενο έργου ήταν αρκούντως “περίπλοκο”, στηριζόταν στη ¨θεωρία του βερεσέ” -“δώστε εσείς τα χρήματα και εμείς σας τα δίνουμε αργότερα….” και εύλογα πολυδάπανο για να το επωμιστεί υπό τις προκαθορισμένες από την πολιτεία προδιαγραφές και προϋποθέσεις, ο κάθε Δήμος της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος εκλήθη σε …..κολυμβητήριο βάθους μόλις 2 μέτρων να κάνει κατάδυση βάθους 6 μέτρων….!

Σε ότι αφορά, τέλος, τον περιφερειάρχη Αττικής και την “υποδοχή” που επιφύλαξε στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, αρκέστηκε να δηλώσει “ότι το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ώρα 10:00 με όλους τους Περιφερειάρχες σε κοινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.”