Αθαν. Ζούτσος: καλώ τους Δημότες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιβίωση των Δήμων…»

Την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Παλλήνης από κοινού με τους Δήμους της χώρας, αναδεικνύει με σαφή, αυστηρό και παραστατικό τρόπο σε μήνυμά του προς τους πολίτες των τριών δημοτικών ενοτήτων Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης, ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζούτσος.

Η πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει σε προσωπικό επίπεδο με τους Δημότες και να εκθέσει με συνοπτικό τρόπο τα δραματικά αδιέξοδα, τα οποία ήδη διαφαίνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, οφείλεται στην νέα κατά 30% μείωση των θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα πόρων, η οποία, συμψηφιζόμενη με την κατά 50% μείωση των εσόδων από το 2009 ως και σήμερα, καθιστά αν όχι αδύνατη, ιδιαίτερα προβληματική την δυνατότητα διαχείρισης των ευθυνών και υποχρεώσεων που έχει προς τους κατοίκους του Δήμου.

Με αφορμή την προγραμματιζόμενη κινητοποίηση των Δημάρχων Αττικής, στο διήμερο 29 και 30 Αυγούστου με αποκορύφωμα της, το προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων, ο Δήμαρχος κ. Αθαν. Ζούτσος καλεί τους Δημότες του Δήμου Παλλήνης να σταθούν αρωγοί και αλληλέγγυοι στην αγωνιστική δράση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετέχοντας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Πέμπτη 30 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του μηνύματος του Δημάρχου Παλλήνης.

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Οι νέες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης απειλούν άμεσα με κλείσιμο τους Δήμους, τις κοινωνικές μας υπηρεσίες και τις λειτουργίες που εξυπηρετούν καθημερινά τους κατοίκους.

Αν επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες θα πολλαπλασιαστούν και η ζωή στις πόλεις της Αττικής θα γίνει αφόρητη.

Στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς περισσότερα από τα μισά παιδιά που έκαναν αίτηση κινδυνεύουν να μείνουν έξω, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος. Το αληθινό κόστος όμως θα το πληρώσουν αυτές οι 50.000 οικογένειες που αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες, πανάκριβες λύσεις για τη φύλαξη του παιδιού τους.

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών – όπου υπάρχει αυτή η ανάγκη. Η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στην Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως να δοθεί ούτε Ευρώ για το σκοπό αυτό και όλοι οι διαγωνισμοί μέχρι σήμερα είναι άγονοι.

  • Προγράμματα κοινωνικής μέριμνας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι δράσεις ψυχοκοινωνικής μέριμνας για παιδιά και οικογένειες, τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, η τράπεζα χρόνου, η ενίσχυση απόρων οικογενειών με τρόφιμα, ρουχισμό ή και χρήματα θα σταματήσουν αναγκαστικά και οι πολίτες θα βρεθούν μόνοι και αβοήθητοι μπροστά στις εφιαλτικές συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
  • Ενώ την εγκατάλειψη και το μαρασμό θα αντιμετωπίσουν η συντήρηση των δρόμων και των κοινωφελών υποδομών, η θέρμανση και η συντήρηση των σχολείων, το πράσινο που με κόπους έχουμε κατορθώσει να φυτέψουμε σε πάρκα και πλατείες, λειτουργίες και δράσεις όπως τα ΚΕΠ και οι τοπικές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
  • Οι Δήμοι έχουμε ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, έχουμε συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Υπουργείο ή δημόσιο φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι μειώσεις στα έσοδα μας ξεπερνούν το 50%. Αν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν κιόλας καλύτερη.
  • Κι όμως, η κυβέρνηση αυθαίρετα, χωρίς καμιά μελέτη για το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων και παραβιάζοντας τις συνεχείς δεσμεύσεις Υπουργών και κομμάτων, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε νέα μείωση των θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 30% !
  • Οδηγούν έτσι τους Δήμους σε αδυναμία πληρωμών και νομοτελειακά στο κλείσιμό τους.

Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που μας εξέλεξαν να αντιδράσουμε υπερασπιζόμενοι τα δικά τους δίκαια και συμφέροντα.

Για τους λόγους αυτούς, οι Δήμαρχοι της Αττικής αποφασίσαμε το διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων, την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου. Την Τετάρτη 29 Αυγούστου πραγματοποιούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος και την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ζητάμε την κατανόηση σας για τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσουν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή σας. Είναι η ελάχιστη θυσία που απαιτείται για να εμποδίσουμε την πλήρη και οριστική κατάρρευση όλων των κοινωνικών και ωφέλιμων λειτουργιών για τους Δημότες.

Ζητάμε ακόμη περισσότερο τη συμπαράσταση σας, τη συμμετοχή σας στη συγκέντρωση την Τετάρτη 29 Αυγούστου, ώρα 11.00, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και σε όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

  • ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.»

Ο Δήμαρχος Παλλήνης

Αθανάσιος Ζούτσος