Άνοδος των αριστερών δυνάμεων στις εκλογές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας στην περιοχή μας

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι συνδυασμοί των παρατάξεων που εκφράζονται από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκλογές έγιναν στο σύνολο της χώρας και σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» και φυσικά στο σύνολο της ανατολικής Αττικής.

alt

altaltaltΜία άλλη παράμετρος που προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα στοιχειοθετεί μικρή έκπληξη, χρήζουσα προσεκτικής ερμηνείας δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Η φίλα προσκείμενη στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ παράταξη ΠΑΣΚ και σε ότι αφορά την εκλογή εκπροσώπου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστό ως ΚΥΣΠΕ, πέτυχε τοπικά την πρώτη θέση και σε πανελλαδικό επίπεδο την επανεκλογή του πρώην προέδρου της ΔΟΕ κ. Δημ. Μπράτη. Πρωτιά σε τοπικό επίπεδο κατέγραψαν όμως και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην Ν.Δ. – ο συνδυασμός ΜΑΖΙ πλειοψήφησε στη διαδικασία εκλογής εκπροσώπου για το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστό ως ΠΥΣΠΕ- και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σε άλλες αριστερές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες – η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση βγήκε πρώτη με 30 ψήφους διαφορά από την ΠΑΣΚ στη διαδικασία εκλογής για το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστό ως ΑΠΥΣΠΕ.

Εντυπωσιακή η άνοδος της παράταξης ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε. με εκλογικά ποσοστά που ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε σημειώσει.

Ειδική αναφορά, τέλος, στην πολυπαραταξιακή εκπροσώπηση της Αριστεράς. Αν αθροιστούν τα αποτελέσματα των παρατάξεων με τον επιθετικό προσδιορισμό «ριζοσπαστική» -ριζοσπαστική παρέμβαση, ριζοσπαστική πρωτοβουλία, ριζοσπαστική συνεργασία- προκύπτει ποσοστό πρώτης δύναμης, διαπίστωση που εύλογα προκαλεί προβληματισμό.Η κοινή κάθοδος για τον εκπρόσωπο της ΠΥΣΠΕ στην περιφερειακή ενότητα Ανατ. Αττικής με ενιαίο συνδυασμό υπό τον τίτλο “Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο” είναι δηλωτική των δυνατοτήτων που εξασφαλίζει εγχείρημα αυτής της μορφής.

Τέλος και σε ότι αφορά την πρωτοεμφάνιση της παράταξης «ΜΑΖΙ». Κατά κοινή παραδοχή συσπείρωσε ευρύτερες φιλελεύθερες δυνάμεις του εκπαιδευτικού χώρου της πρωτοβάθμιας. Άρθρωσε φρέσκο λόγο και έπεισε ως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται με την πρωτιά της για το ΠΥΣΠΕ. Στην εκλογή για εκπρόσωπο στο ΚΥΣΠΕ διαγωνίστηκε η ΔΑΚΕ και ήρθε ισοδύναμη στη δεύτερη θέση με την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Συσχετίζοντας την κάθοδο της παράταξης «ΜΑΖΙ» με αυτή της ΔΑΚΕ προκύπτει … θέμα προς διερεύνηση.

Αναφορικά με την ΠΑΣΚ-ΔΗ-ΣΥ: το γεγονός ότι κατάφερε να σταθεί «όρθια» σε μία συγκυρία που οτιδήποτε παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί θυμό ή «μούδιασμα» μάλλον οφείλεται στα πρόσωπα που συγκροτούν την ιστορική αυτή παράταξη. Όμως ακόμη και η παραδοχή αυτής της επισήμανσης δεν μπορεί να ανατρέψει την ανάγκη για … ρεύμα ανανέωσης.altalt

Για την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ν» που εύλογα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ενδότερα» της θεσμικής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, επεξηγούμε με λίγα λόγια τι ακριβώς εκφράζει η χθεσινή εκλογική διαδικασία που έγινε σε όλη τη χώρα.

Οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων καλούνται κάθε δύο χρόνια να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε τρία θεσμοθετημένα υπηρεσιακά συμβούλια με σημαίνοντα ρόλο στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Πρώτο ιεραρχικά είναι το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστό ως ΚΥΣΠΕ με έδρα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Το ΚΥΣΠΕ είναι πενταμελές και λειτουργεί ως υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο για τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. όλης της χώρας.

Στη χθεσινή εκλογική διαδικασία και σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση του «Ν» επανεξελέγησαν ως εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ΚΥΣΠΕ τα ίδια πρόσωπα της τελευταίας διετίας. Οι κ.κ. Βασίλειος Παληγιάννης (ΔΑΚΕ-Π.Ε.) και Δημήτριος Μπράτης (ΠΑΣΚ-ΔΗ.ΣΥ)

Στο επόμενο επίπεδο της ιεραρχίας βρίσκεται το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστό ως ΑΠΥΣΠΕ με έδρα την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης. Στο ΑΠΥΣΠΕ η Ανατολική Αττική εκπροσωπείται από δύο αιρετούς, μέχρι τώρα ήταν ο κ. Παναγ. Μπαλίκος (ΠΑΣΚ) και ο κ. Γεωργ. Γαλάνης (Παρεμβάσεις).(δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα της χθεσινής καταμέτρησης)

Ακολουθεί, τέλος, το πενταμελές Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστό ως ΠΥΣΠΕ το οποίο λειτουργεί στην έδρα της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατ. Αττικής, στα Γλυκά Νερά με πρόεδρο την διευθύντρια Π.Ε. κ. Β. Ξυθάλη. Στο ΠΥΣΠΕ συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι, ο ένας εκλέγεται μέσω των μελών του Συλλόγου « Α.Δελμούζου». Μέχρι σήμερα τη θέση κατέχει ο κ. Ελευθέριος Μαραγκουδάκης (Π.Α.Σ.Κ.) και σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα για τα επόμενα δύο χρόνια εκπρόσωπος θα είναι ο πρώτος της παράταξης ΜΑΖΙ.

altalt