Αστυνομία στα ΑΕΙ: δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη για τις προσλήψεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην εγκατάσταση αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια εμφανίζεται η κυβέρνηση, μετά και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Βάζοντας τέλος στα σενάρια για αναβολή του μέτρου -το οποίο έχει προκαλέσει τριβές με την αντιπολίτευση και την πανεπιστημιακή κοινότητα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε την πρόσληψη των πρώτων αστυνομικών για τα ΑΕΙ, λέγοντας στην εισήγησή του ότι «η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Λίγο αργότερα τη Δευτέρα, δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους ειδικούς φρουρούς, που θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) η οποία θα αναλάβει δράση από την αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους, με τα μέλη της να περιπολούν και σε περίπτωση περιστατικού βίας να απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πάρουν εντολές για το πώς θα κινηθούν. Οι φρουροί θα φέρουν γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες και σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο νωρίτερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τη νέα δολοφονία μέρα-μεσημέρι στη Βάρη, είχε σημειώσει με νόημα ότι «οι σφαίρες πέφτουν βροχή και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασχολούνται με την προκήρυξη για την (υπερ) στελέχωση του νέου σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας», τονίζοντας ότι «η παντελής απουσία της ΕΛΑΣ και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδίου για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας έχει αποθρασύνει τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και της νύχτας».

Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας είχε αντιταχθεί στην ιδέα της παρουσίας αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια και είχε ζητήσει η φύλαξη των ιδρυμάτων να γίνεται από την ίδια την κοινότητά τους. Η δημοσίευση της προκήρυξης φαίνεται ότι αναζωπυρώνει το θέμα και αναμένεται «θερμός» Σεπτέμβριος.