Συνεδριάζει, αύριο, Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. Δήμου Παλλήνης και ως πρωτόγνωρη διαδικασία έχει το ενδιαφέρον της!

Συνεδριάζει με διαδικασία τηλεδιάσκεψης, αύριο, Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης μετά από αίτημα 13 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. (με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης, “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας” η συνεδρίαση θα μεταδοθεί on line μέσω του link: https://www.youtube.com/watch?v=JZYGItTD99s )

Η πρόταση σύγκλισης του Δ.Σ. υπεβλήθη στη Δημοτική Αρχή στις 30 Μαρτίου 2020 και με το περιεχόμενο της προτάσσεται/διεκδικείται, η ενημέρωση τους τους ως προς την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού στην Πόλη μας καθώς, η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη απόφασης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποτελεσματικότερη δράση του Δήμου σε σχέση με την εξελισσόμενη πανδημία του COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δ.Σ. με τη διαδικασία τηλεδιάσκεψης είχε υποβληθεί από την αντιπολίτευση σε προγενέστερο χρόνο, πλην, όμως, δεν έγινε αποδεκτό, με συνέπεια να ακολουθήσει καταγγελτική επιστολή για τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κ. Σμέρο.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης των 13 Δημοτικών Συμβούλων με την επισήμανση ότι είναι το μοναδικό εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης.

Αυτονόητα, η αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός γιατί είναι η πρώτη με διαδικτυακή διαδικασία και αφετέρου γιατί θα διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας και προσαρμογής των Δημοτικών Συμβούλων στην ψηφιακή τεχνολογία.

Θέμα: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης με θέμα «Ενημέρωση μελών Δημοτικού Συμβουλίου, ανταλλαγή απόψεων και λήψη απόφασης για ένα σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της διάδοσης του Κορωνοϊού στην Πόλη μας»

Δήμος Παλλήνης, 15.4.2020

Η χώρα μας ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, εξαιτίας του συναγερμού που έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουμε δηλώσει συστράτευση και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης των δημοτών μας.

Μέρος των προτάσεών μας, που υποβλήθηκαν άλλοτε από κοινού ή μεμονωμένα από τους εδώ υπογράφοντες και άλλοτε από παρατάξεις με τις οποίες εκλεχθήκαμε, όπως αυτή της απαλλαγής των επιχειρήσεων του Δήμου Παλλήνης από τα τέλη (δημοτικά, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κλπ), της απαλλαγής από τα τροφεία από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, της δημιουργίας δομής υγείας στο Δήμο μας και της πρόσληψης εποχικού προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, ανακοινώθηκαν ή ήχθησαν προς υλοποίηση μέσω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Δήμου Παλλήνης.

Δεδομένου όμως ότι οι τελευταίες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λαμβάνονται δια περιφοράς, χωρίς να προηγείται ο απαραίτητος και -πρωτίστως- χρήσιμος εποικοδομητικός διάλογος και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήσαμε την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Έχοντας ως στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε δημότη, προτείνουμε τα παρακάτω:

1. Συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσης, η οποία θα απαρτίζεται από συνδημότες μας από τον υγειονομικό χώρο, κοινωνικούς επιστήμονες και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός, ενημέρωση του πληθυσμού και παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο.

Η επιτροπή θα καταρτίσει επιπλέον σχέδιο δράσης για αντίστοιχες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, και ένα σχέδιο ομαλής επαναφοράς, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού (ψυχολογική υποστήριξη των συμπολιτών, προγράμματα στήριξης σε σχολεία, ΚΑΠΗ κλπ.).

Η επιτροπή θα συνεδριάζει, με τηλεδιάσκεψη, λόγω των εκτάκτων περιστάσεων, μία φορά την εβδομάδα, ή και συχνότερα, εφόσον απαιτηθεί.

2. Παραίτηση των αιρετών του Δήμου Παλλήνης, που ασκούν διοίκηση στα νπιδ και νπδδ (ΚΕΑΠΔΠ, σχολικές επιτροπές, ΟΠΑΚΜ) του Δήμου Παλλήνης των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία, καθώς και των των αιρετών που λαμβάνουν δώρο Πάσχα, από την αποζημίωσή τους. Η αποζημίωσή τους να διατεθεί για την ενίσχυση των ταμειακών αναγκών των σχολικών επιτροπών, εν όψει της προτεινόμενης προμήθειας υπολογιστικών συστημάτων (λάπτοπ, τάμπλετ κλπ) (βλ. 6 παρακάτω).

3. Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Παλλήνης και των νομικών προσώπων του (ΚΕΑΠΔΠ, σχολικές επιτροπές, ΟΠΑΚΜ), ούτως ώστε τα ποσά που έχουν προϋπολογισθεί για εκδηλώσεις κλπ., καθώς και τα προϋπολογισθέντα ποσά που δεν θα απορροφηθούν εντός του 2020 λόγω της πανδημίας, να δοθούν για την ενίσχυση των δράσεων κατ΄οίκον εξυπηρέτησης, για την αγορά του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, που θα υποδείξουν οι ειδικοί ιατροί, αλλά και για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και τις δαπάνες μισθοδοσίας στο προσωπικό που απασχολείται στους τομείς της καθαριότητας κλπ.

4. Σχετικά με την οικογένεια

 Δημιουργία πενταψήφιου αριθμού για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

 Δημιουργία ειδικής γραμμής (πενταψήφιου αριθμού), για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, παρέχοντες συμβουλευτική, ψυχολογική και νομική στήριξη.

5. Σχετικά με τις ευάλωτες ομάδες

 Δημιουργία ομάδας εθελοντών με τον συντονισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης, η οποία θα λειτουργήσει για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση ευάλωτων ατόμων και ηλικιωμένων, με βάση ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει κάλεσμα εθελοντών, πιστοποίηση εθελοντών και σχεδιασμό ενεργειών. Η ομάδα εθελοντών θα τελεί υπό την επίβλεψη της Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων.

 Ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στις παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

6. Σχετικά με την σχολική Κοινότητα

 Άμεση καταγραφή από τις Σχολικές Επιτροπές σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, του αριθμού των μαθητών που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε μαζί με τον Δήμο να προχωρήσουν στην επιδότηση κάρτας ιντερνέτ και στην αγορά υπολογιστικών συστημάτων (laptop κλπ.) για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

7. Σχετικά με τις επιχειρήσεις

 Άμεσα, να αντληθούν τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, μέσω της πλατφόρμας που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής, ώστε με σαφήνεια να προσδιοριστούν οι επιχειρήσεις που δικαιούνται τις απαλλαγές σε όλο το διάστημα της κρίσης, καθώς και τα ποσά που θα πρέπει να καλύψουν οι Δήμοι από τους προϋπολογισμούς τους.

 Να ψηφισθεί άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων κλπ., η οποία προαναγγέλθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί ελλείψει σχετικής αποφάσεως των αρμοδίων συλλογικών οργάνων.

 Να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση συμβολικού ποσού 500€ προς τις επιχειρήσεις του Δήμου Παλλήνης που έχουν πληγεί από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους λόγω του κορωνοϊού.

8. Σχετικά με την καθαριότητα και απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους, τα δημοτικά κτίρια και τις σχολικές μονάδες

 Ο Δήμος πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας με συνεχείς και επαναλαμβανόμενους καθαρισμούς και απολυμάνσεις τόσο των κάδων όσο και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

 Απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού, στον τομέα της καθαριότητας

 Πλήρης και διαρκής εφοδιασμός του προσωπικού με μέσα ατομικής προστασίας και τακτική επικοινωνία και εξέτασή τους από τον Ιατρό Εργασίας.

 Να αφαιρεθούν άμεσα τα στεφάνια από τις μπασκέτες των σχολικών μονάδων. Οι σχολικές επιτροπές να μεριμνήσουν για το κλείδωμα των θυρών εισόδων στους αθλητικούς χώρους και τις σχολικές μονάδες (π.χ. γήπεδο ποδοσφαίρου Λόφου Λεβίδη, 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, όπου οι θύρες εισόδου παραμένουν ανοιχτές κλπ.)

9. Σχετικά με τη υπηρεσία ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 Άμεση σύσταση οργανικών θέσεων για τη λειτουργία της υπηρεσίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις: κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, οικιακών βοηθών και οδηγών (αριθμός εγκυκλίου 58/10.4.20209).

 Άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες του Δήμου Παλλήνης με την ενίσχυση της κατ΄οίκον εξυπηρέτησης.

 Για την κατ οίκον εξυπηρέτηση (μέχρι την πλήρη λειτουργία της υπηρεσίας βοήθειας στο σπίτι και για όσο διαρκεί η πανδημία)

Ομάδες στόχου

Άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, ηλικιωμένα άτομα που έχουν διαταραγμένες σχέσεις με το συγγενικό τους περιβάλλον, άτομα που το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί οικονομικά να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους, άτομα που δέχονται καθημερινή φροντίδα από οικιακές βοηθούς, που μένουν μέσα στην οικία τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, άτομα που ζουν μόνα τους, άτομα που δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας τους, άτομα που παρουσιάζουν σοβαρές παθήσεις (καρκινοπαθείς, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, νοητική ανεπάρκεια, κινητικά προβλήματα).

Υπηρεσίες (υποστήριξη από εθελοντές)

Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη, Ιατρική φροντίδα με επισκέψεις στο σπίτι, Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία, Οικογενειακή – Οικιακή Φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, Συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες, ενεσοθεραπεία-μέτρηση αρτηριακής πίεσης-μέτρηση σακχάρου-αιμοληψία, παρακολούθηση τήρησης φαρμακευτικής αγωγής, χορήγηση φαρμάκων, συνταγογράφηση, προμήθεια φαρμάκων, παροχή πρώτων βοηθειών, περιποίηση τραυμάτων

10. Σχετικά με τους εργαζομένους στο Δήμο Παλλήνης

 Διασφάλιση τόσο της υγείας των εργαζομένων, όσο και των ατόμων που εξυπηρετούνται, με την προμήθεια όλων των μέσων Ατομικής Προστασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

 Χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στο προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της καθαριότητας από τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν μέσω της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού (βλ. 3 παραπάνω)

11. Σχετικά με την ευαισθητοποίηση των δημοτών και κυρίως των νέων

 Με ευθύνη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν σύντομα βίντεο ενός λεπτού για διακίνηση στο INSTAGRAM /FACEBOOK και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας και προτρέποντας να επιδείξουν την δέουσα υπευθυνότητα για την κατάσταση και να τηρούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

 Καθημερινές αναρτήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης στην ιστοσελίδα και το facebook του Δήμου Παλλήνης.

12. Μέριμνα για τα αδέσποτα καθώς πολλά από αυτά ήταν υπό τη φροντίδα συμπολιτών μας, που τώρα είναι περιορισμένοι στις οικίες τους. Τοποθέτηση ταϊστρων σε διάφορα σημεία του δήμου για τη σίτιση των αδέσποτων.

Παρακαλείσθε να μεριμνήσετε για την άμεση ανάρτηση της παρούσας στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Παλλήνης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

1.Παναγιώτης Μερτύρης (Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ)
2.Τριανταφυλλιά Δασκαλάκη
3.Αθανάσιος Οικονόμου
4.Νεκτάριος Καλαντζής
5.Παναγιώτης Χριστοφιλέας
6.Ηλίας Περδίκης

7.Ειρήνη Κουνενάκη (Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ)
8. Μαρία Αμοργιανού
9. Μίλια Κόπτη

10. Θεοδώρα Πασχαλίδου (Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)
11. Γεώργιος Ριζάς

12. Δημήτριος Καρκούλιας
13. Κωνσταντίνος Μήλας