Στην αναμονή η τρίτη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για την πολεοδόμηση του Εμπορικού Κέντρου στο Κτήμα Καμπά

Κτήμα Καμπά

Την τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη και να συνθέσει απόφαση ως προς τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου στα 315 στρέμματα γης του πάλαι ποτέ Κτήματος Καμπά στην Κάντζα Παλλήνης.

Η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ προέκυψε στη δεύτερη συνεδρίαση του ((27 Ιουλίου 2018 / Δείτε ΕΔΩ) η οποία συγκλήθηκε ως συνέχεια της πρώτης στις 21 Ιουνίου 2018.

Ειδικότερα, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ με την απόφαση του ζητάει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών επί των επιπτώσεων που θα προκληθούν από τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο των οχημάτων που θα προσεγγίζουν το Εμπορικό Κέντρο, σε συνάρτηση με τα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα της Κάντζας.-κόμβοι, πλάτη οδών, συνδέσεις, χώροι στάθμευσης, κ.ά.-

«Η παράκληση» του ΚΕΣΥΠΟΘΑ προς την Διεύθυνση Οδικών Υποδομών «για την παροχή της συνδρομής της» έθετε ως χρονικό όριο την 15η Σεπτεμβρίου 2018. Ο χρόνος ανταπόκρισης της ΔΟΥ -μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα δεν είχε προκύψει απάντηση- ουσιαστικά θα προσδιορίσει την ημερομηνία της νέας σύγκλησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Η νέα συνεδρίαση, αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να είναι και η τελευταία. Με την ολοκλήρωση της, η απόφαση-γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση του εμπορικού κέντρου.

Συμπερασματικά: η αναμενόμενη εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων τρίτη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ σηματοδοτεί το τέλος μιας υπόθεσης που πρωτοξεκίνησε το 2005 με την εκπόνηση της αρχικής μελέτης του έργου.

Παρεμπιπτόντως, μίλησε διεξοδικά για το περιεχόμενο της μελέτης του έργου σε εκτενή συνέντευξη του στον έντυπο “Νεολόγο” το 2006 ο τότε γενικός διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας REDS, Γιάννης Μωραΐτης. (σήμερα, κατέχει αναβαθμισμένη θέση στην εταιρεία και ευρύτερα στον όμιλο Ελλάκτωρ, εξακολουθεί, όμως, να διαχειρίζεται την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου.)

Κοντολογίς, πρόκειται για τον τεχνοκράτη που κατά την εξέλιξη του χρόνου αντιμετώπισε τρεις Δημάρχους της πόλης -Θ. Γκοτσόπουλος, Σπ. Κωνσταντάς, Αθ. Ζούτσος- και ενδεχομένως να κληθεί να γνωρίσει και ένα ακόμη μετά τις εκλογές του Μαΐου 2019!


Στο περιθώριο της εξελισσόμενης διεργασίας, δύο επισημάνσεις

Το υπό κατασκευή Εμπορικό Κέντρο στο Κτήμα Καμπά σε επίπεδο «σχεδιασμού» απέχει από την αρχική μελέτη. Μειώθηκαν οι «φαραωνισμοί» στο χώρο της ψυχαγωγίας και προωθείται η δημιουργία γραφειακών χώρων μισθώσιμης επιφάνειας 30.000 με 35.000 τ.μ.

Ακόμη, προγραμματίζεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας και φυσικά, διατηρείται ο προγραμματισμός κατασκευής καταστημάτων εστίασης και ήπιας ψυχαγωγίας, χώροι που πέραν πάσης αμφιβολίας θα «τιμηθούν» δεόντως κυρίως από τους νέους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη επισήμανση όμως εμπεριέχει και σοβαρές ευθύνες. Η Πολεοδομική Μελέτη τροποποιήθηκε, ο Δήμος Παλλήνης ενημερώθηκε και μέχρι εκεί. Η προσφιλής τακτική του κ. Δημάρχου να αποκρύπτει ό,τι φοβάται πως θα προκαλέσει «θόρυβο» και θα υποκινήσει διάλογο, εκδηλώθηκε για μία ακόμη φορά.

Οι Δημότες δεν ενημερώθηκαν, κοντολογίς, δεν ξέρουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η μεγάλη αυτή εμπορική μονάδα που πρόκειται να ανεγερθεί στο Κτήμα Καμπά, αν, είναι δυνατόν!

Ας παραδειγματιστεί επιτέλους από Δημάρχους που σέβονται τους συνδημότες τους, τους ενημερώνουν με πληρότητα, ανοίγουν διάλογο μαζί τους, αναγνωρίζουν το δικαίωμα τους να είναι καλά πληροφορημένοι, ας συμφιλιωθεί με το πνεύμα και τις αρχές της Δημοκρατίας, να «απαλλοτριώσει», επιτέλους, τα συμπτώματα της καχυποψίας, της κρυψίνοιας και της συνωμοσιολογίας που διαχρονικά τον χαρακτηρίζουν. Δήμαρχο εξέλεξαν οι πολίτες!

Υπόμνημα Δήμου Παλλήνης: άγνωστο το περιεχόμενο του!

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στην συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2018 ζήτησε από το Δήμο Παλλήνης και τους παριστάμενους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων, να καταθέσουν σε άμεσο χρόνο έγγραφες παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις επί της Πολεοδομικής Μελέτης.

Ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι.

Τόσο, η Δημοτική Αρχή Παλλήνης όσο και οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλογικών φορέων, κατέθεσαν υπομνήματα διόρθωσης και τροποποίησης σημείων της πολεοδομικής μελέτης σε σχέση με το κυκλοφοριακό ζήτημα περιμετρικά της Κάντζας και ειδικότερα των δρόμων που συνδέονται με το υπό δημιουργία Εμπορικό Κέντρο.

Αν ο κ. Δήμαρχος έχει την ευγενή καλοσύνη μπορεί να ενημερώσει τους Δημότες, τι ακριβώς αναφέρει στο υπόμνημα του προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και κυρίως, τι ακριβώς προτείνει με το υπόμνημα του, δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις του αφορούν μείζον ζήτημα της πόλης και όχι τα τοπογραφικά στοιχεία οικοπέδου της ιδιοκτησίας του!