Ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον αυτουργό της δολοφονίας Μανούσου Ριτζάκη

Μανούσος Ριτζάκης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ/ Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας στον Παναγιώτη Γαλαζούλα, κάτοικο Γλυκών Νερών. Το Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση τον έκρινε αυτουργό της δολοφονίας του Μανούσου Ριτζάκη η οποία, συνέβη, το Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος , εντός του Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου του θύματος.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Μανούσου Ριτζάκη είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και έτυχε μεγάλης δημοσιότητας κυρίως για τις δραματικές και σύνθετες πτυχές που τη χαρακτήρισαν.

Ο Μανούσος, 60 ετών, κάτοικος Γέρακα, ήταν ο πατέρας του 24χρονου Ιωσήφ Ριτζάκη που σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας δολοφόνησε τον συνομήλικο του, Θοδωρή Γαλαζούλα και ο Παναγιώτης Γαλαζούλας, 50 ετών, ο πατέρας του δολοφονημένου νέου.

Δύο άνθρωποι ξένοι μεταξύ τους που έτυχε τα παιδιά τους να συναναστρέφονται στους σκοτεινούς χώρους των ναρκωτικών, χάριν των οποίων, άλλωστε, έγινε το πρώτο μεγάλο κακό.

Ζωντανός «νεκρός» ο πατέρας του Θοδωρή μετά το «θανατικό», σε τραγικά αδιέξοδα ο Μανούσος. Τον έβλεπαν οι φίλοι του στο Γέρακα και δεν τον αναγνώριζαν. Δεν μπορούσε να πιστέψει το κακό που βρήκε το σπιτικό του. Ένας νέος άνθρωπος θαμμένος στη γη από τα χέρια του πρωτότοκου του. Δεν τον άγγιζαν οι κουβέντες της εμψύχωσης, προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις στο γιατί και στο πως «ήρθαν έτσι τα πράγματα…» αλλά πάντα έφτανε σε αδιέξοδο, εξηγήσεις δεν είχε αλλά και δεν τον άγγιζαν όταν τις άκουγε από φίλους και γνωστούς.

Έφυγε εκείνο το Σάββατο της 15ης Ιουλίου για να ψωνίσει κάτι λίγα πράγματα από το κατάστημα της Λεωφ. Μαραθώνος και έμελλε να μη ξαναγυρίσει στο σπίτι του.

Ο Μανούσος Ριτζάκης έφυγε από τη ζωή πληρώνοντας άδικα το κακό που προκάλεσε ο γιος του, στο φίλο του και στην οικογένειά του.

«Αποτρόπαιο και ειδεχθές το έγκλημα κατά ενός ανυποψίαστου ανθρώπου η πράξη του κατηγορουμένου» ανέφερε ο Εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευση του για να συμπληρώσει λίγο, μετά, «ελπίζω να μην υπέφερε αυτός ο άνθρωπος τη στιγμή της δολοφονίας του, να εξέπνευσε γρήγορα και να μη βασανίστηκε, δεν το άξιζε….»

Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι από πλευράς κατηγορουμένου δεν έγινε καμία αναφορά στην καθευατή πράξη της δολοφονίας, παρόλες τις επίμονες ερωτήσεις της έδρας και των τριών δικηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Η ίδια στάση από πλευράς κατηγορουμένου τηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης απολογίας του. Τις μόνες κουβέντες που με μικρές κάθε φορά διαφοροποιήσεις επαναλάμβανε, ήταν,

«δεν θυμάμαι τι έκανα….», «μάλλον δεν το έκανα εγώ….», «μπορεί και να είμαι εγώ αλλά δεν το θυμάμαι…» ενώ αρκετές φορές ζήτησε να κριθεί ως άτομο με μειωμένο καταλογισμό, πρόταση που τέθηκε και από την υπεράσπιση του, πλην, όμως, δεν έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.

Αξίζει να επισημανθεί, η σταθερή άρνηση του κατηγορούμενου να εκφράσει τη μετάνοια του ή έστω τη λύπη του για το θάνατο του Μανούσου Ριτζάκη, παρά το γεγονός ότι του το ζήτησαν κατ΄επανάληψη τόσο τα μέλη του Δικαστηρίου όσο και η πολιτική αγωγή.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου λίγο πριν την έκδοση της απόφασης ζήτησε από το Δικαστήριο σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά τη διάπραξη του εγκλήματος .

Το Δικαστήριο, ομόφωνα, απέρριψε την πρόταση της υπεράσπισης και επέβαλλε στον Παναγιώτη Γαλαζούλα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ποινή τριών ετών για τα αδικήματα της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής ήταν, οι κ.κ. Παυσανίας Χαραυγής, Ιωάννης Μελανίτης και Δημήτριος Τσοβόλας και συνήγορος υπεράσπισης, ο κ. Μάκης Βορίδης.

Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση κατά της απόφασης και υπό την επιτήρηση αυξημένης αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Στο περιθώριο της δίκης

Ένταση αρκετή ώρα πριν αρχίσει η δίκη εκδηλώθηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, η ισχυρή όμως αστυνομική δύναμη φρόντισε να θέσει υπό τον έλεγχο της τα άτομα που συμπεριφέρονταν υπό έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Με την έναρξη της δίκης σημειώθηκε νέα ένταση με αποτέλεσμα να διαταχθεί η απομάκρυνση της πρ. συζύγου του κατηγορουμένου από την αίθουσα του Δικαστηρίου. Η απόφαση λίγο αργότερα ανακλήθηκε και οφείλεται να τονιστεί ότι η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε με υποδειγματικό τρόπο.

Υπήρξαν στιγμές που τα μέλη του Δικαστηρίου έδειξαν να συναισθάνονται τον πόνο των γονιών του Θοδωρή Γαλαζούλα. Τίμησαν τη μνήμη του με προσεκτικές κουβέντες και καταδίκασαν τη δολοφονία του.

Αρκετοί φίλοι του Μανούσου Ριτζάκη από τους συλλογικούς φορείς γονέων των Σχολείων Γέρακα παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία. Η συγκίνηση ήταν εμφανής στα πρόσωπα τους και οι αναφορές στη δράση του και στην εν γένει προσωπικότητα του πρόσφεραν αφορμές για να σκιαγραφηθεί ο χαρακτήρας του.