Πέντε «Καλές Πρακτικές Κοινωνικής Πολιτικής» από πέντε εκλεγμένες στην αυτοδιοίκηση

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος εσπερίδα -και όχι ημερίδα όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα- επικεντρωμένη στον τρόπο και τα μέσα άσκησης της κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διοργανώνεται από το Δήμο Παλλήνης, το απόγευμα –ώρα 17.00- της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γέρακα. (Κλειτάρχου & Αριστείδου)

Ο θεματικός χαρακτήρας της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το επιμέρους περιεχόμενο των ενοτήτων της, αφενός, συμπυκνώνει την εμπειρία που αποκτήθηκε τα τελευταία 3,5 έτη σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου, αναδεικνύει την αποτελεσματική άσκηση αλληλέγγυας κοινωνικής πολιτικής, η οποία, ως ένα μεγάλο βαθμό, υποκαθιστά την παντελή έλλειψη του κράτους.

Η εκδήλωση της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου τ.έ., σημειολογικά και αντικειμενικά συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης και το γεγονός ότι ένας αξιόλογος αριθμός δημάρχων και ειδικών περί της κοινωνικής πολιτικής εμπειρογνωμόνων δέχθηκε να την πλαισιώσει, αποδεικνύει ότι ο Δήμος Παλλήνης υπηρετεί με συνέπεια την διακηρυγμένη θέση της, ότι πρώτη προτεραιότητα της ήταν και παραμένει η κοινωνική πολιτική.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εσπερίδας, θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν οι:

• Μαρία Ανδρούτσου (Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου)
• Σίμος Δανιηλίδης (Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών – Πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ)
• Σταύρος Κασσιμάτης (Δήμαρχος Κορυδαλλού)
• Γιώργος Καπλάνης (Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας)
• Νίκος Παντελιάς (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αγίων Αναργύρων)
• Αθανάσιος Ζούτσος (Δήμαρχος Παλλήνης)

Ώρα 17.30: Το παρόν και το μέλλον των Κοινωνικών δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στρογγυλό Τραπέζι Εμπειρογνωμόνων: συντονιστής: Γιώργος Τέντης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Παλλήνης

Η αναδιοργάνωση του Δικτύου Κοινωνικών Υπηρεσιών σε επίπεδο Δήμων
Με εισηγητή τον κ. Ξενοφώντα Ι. Κοντιάδη, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Παν/μιου Πελοποννήσου και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

• Αναδιάρθρωση και αξιολόγηση δομών και αρμοδιότητες Κοινωνικής Πολιτικής με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

• Αναδιοργάνωση Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στην εποχή του μνημονίου – Η διατήρηση των παρεχόμενων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε περιόδους ύφεσης με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Απίστουλα, Υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Σπουδών και Έρευνας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

• Αξιοποιώντας τις Ευρωπαϊκές Καλές Πρακτικές για την ενδυνάμωση των Κοινωνικών Πολιτικών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εισηγητή τον κ. Νίκο Καλατζή, εμπειρογνώμονας Κοινωνικής Πολιτικής.

Πέντε «Καλές Πρακτικές Κοινωνικής Πολιτικής»
από πέντε εκλεγμένες στην τοπική αυτοδιοίκηση

Με τη λήξη των κεντρικών εισηγήσεων, θα ακολουθήσουν εκ μέρους πέντε αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –γυναίκες στο σύνολό τους- εξειδικευμένες αναφορές σε καλές πρακτικές κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. –ώρα 19.00- υπό τον συντονισμό της κ. Μαρίας Γαλακτοπούλου, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Δημοτικοί Λαχανόκηποι Δήμου Αγίου Δημητρίου,
Μαρία Ανδρούτσου,
Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Δράσεις Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Θεσσαλονίκης,
Άννα Αγγελίδου Πολυχρονιάδου,
Δημοτική Σύμβουλος Εντεταλμένη για Δράσεις Κοινωνικής Πρόνοιας

Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στον Δήμο Κορυδαλλού
Λαμπρινή Μάνου,
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής,

Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε Δράση!
Καλλιόπη Γιαννοπούλου,
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αθηναίων

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Παλλήνης,
Ειρήνη Κουνενάκη,
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Παλλήνης