fbpx

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδος το σχέδιο κατασκευής ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

Με κατά πλειοψηφία απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος ενέκρινε το νέο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη θέση Πλατύ Χωράφι με προοπτική να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κατοίκους των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδος.

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκε διαπαραταξιακά από 21 Δημοτικούς Συμβούλους – καταψηφίστηκε από τέσσερις της πλειοψηφίας ενώ υπήρξαν τρεις απουσίες από την ίδια παράταξη- σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, αντεγκλήσεις και μικροδιακοπές.

Οφείλεται να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, από τις αρχές του 2000 μέχρι και πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν σύμβουλοι και από τις δύο δημοτικές ενότητες, Σπάτων-Αρτέμιδος, πήρε απόφαση υπέρ της δημιουργίας ΚΕΛ σε περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου με τους λόγους της θεαματικής –ρεαλιστικής- μεταστροφής να συμπυκνώνονται στις εξής δύο επισημάνσεις:

1. Στην αποφασιστικότητα του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μάρκου να επαναξιολογήσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις επιβαρυντικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και κατ΄επέκταση των συνδεόμενων με το πρόβλημα, Δήμων και παράλληλα, στην αθόρυβη, μεθοδική και συνεχή επιδίωξή του να υιοθετηθούν εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ πολλές από τις προϋποθέσεις που θα απέτρεπαν περιβαλλοντικές παρενέργειες που θα προκαλούνταν από τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, όπως, η αντιμετώπιση των οσμών και του θορύβου.

2. Ο επανασχεδιασμός της όλης φυσιογνωμίας του έργου εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ και η παραδοχή ότι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορούσε να προσπεραστεί η γνώμη του Δήμου και της κοινωνίας που εκπροσωπεί.

Σύμφωνα με όσα εξέθεσε ο Δήμαρχος κ. Δ. Μάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, η ΕΥΔΑΠ αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στο νέο σχεδιασμό του ΚΕΛ σειρά τροποποιήσεων και προσθηκών σε βαθμό που αμβλύνουν αν όχι ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις είχαν εκφραστεί κατά της φυσιογνωμίας του παλαιού σχεδιασμού.

Ειδικότερα:

1. Αυστηρότερη επεξεργασία λυμάτων. Τώρα πλέον υπάρχει όχι απλά τριτοβάθμια επεξεργασία αλλά ΜΒR με απολύμανση UV κλειστού τύπου που περιέχει πλέον τη δυνατότητα και περιαστικής χρήσης.
2. Μικρότερη εγκατάσταση. Το προτεινόμενο μέγεθος ήταν αρχικά για πληθυσμό 500,000 κατοίκων και τώρα για 180,000 (αυστηρά μόνο για Σπάτα-Αρτέμιδα και Ραφήνα-Πικέρμι συμπεριλαμβανομένης και της εποχικότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) και που αναμένεται να φτάσει μέχρι 226,000 το 2060.
3. Αυξημένες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας που αφορούν την αντιμετώπιση πιθανών οσμών, θορύβου, οπτικής επιβάρυνσης αλλά και προγράμματος παρακολούθησης κατά τη λειτουργία του έργου.
4. Εντελώς νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για ανάδειξη του έργου και ενσωμάτωση αυτού στον πυρήνα της πόλης.
5. Επαναχρησιμοποίηση νερού για την άρδευση 10,000 στρεμμάτων που δεν υπήρχε στο παρελθόν.
6. Οι εγκαταστάσεις τώρα καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο μέσα στο οικόπεδο, γιατί ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη τεχνολογία.
7. Η υπόλοιπη έκταση αποτελεί ένα μεγάλο πάρκο με ένα υπερσύγχρονο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
8. Ο αγωγός μετατοπίστηκε κατά 30 μοίρες βόρεια, έχει 2.200 μέτρα μήκος, το σημείο εκβολής απέχει 3 χιλιόμετρα από την παραλία του Αγ. Νικολάου και θα εκβάλλει στα 52 μέτρα βάθος με μηδενικούς ρύπους, κατόπιν απολύμανσης, στο θαλάσσιο χώρο της Ραφήνας μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.