Παραδόθηκαν στο Δήμο Λαυρεωτικής 285 κιλά σπάνιας ομορφιάς κατασχεμένων ορυκτών

Με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αποδόθηκε στο Δήμο Λαυρεωτικής ποσότητα κατασχεμένων σπάνιας ομορφιάς ορυκτών τα οποία είχαν εντοπιστεί σε γερμανικό φορτηγό αυτοκίνητο το 2015 σε συνέχεια ελέγχου, στα διόδια Ελευσίνας.

Τα ορυκτά αποδεσμεύθηκαν μετά από σειρά νομικών παρεμβάσεων του Δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά και σύμφωνα με δήλωση του θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου του Δήμου.

Πρόκειται, αναμφισβήτητα για επιτυχία της δημοτικής αρχής δεδομένου ότι με τη δικαστική απόφαση εκτός της αποδέσμευσης των ορυκτών, ο Δήμος αναγνωρίζεται και ως υπεύθυνος διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του υπεδάφους της Λαυρεωτικής.

Το ιστορικό της ενδιαφέρουσας αυτής υπόθεσης

Η παραλαβή των ορυκτών πετρωμάτων από το Β΄ Τελωνείο Πειραιά από το Δήμαρχο, Δημήτρη Λουκά, τους εργαζόμενους του Δήμου και τους κ.κ. Μιχάλη Βλάδο και Μιχάλη Φύτρο της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής.

Πρωταγωνιστής της, Γερμανός συλλέκτης ο οποίος μάζευε πετρώματα από την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής και τα μετέφερε προς πώληση στη Βιέννη.

Οι σχετικές πληροφορίες περιήλθαν σε γνώση της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από την οποία και μεταβιβάστηκαν στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ.

Στη συνέχεια, στελέχη της, εντόπισαν στα διόδια Ελευσίνας γερμανικό φορτηγό με πετρώματα – ορυκτά, συνολικού βάρους 285 κιλών χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Τα πετρώματα – ορυκτά εξετάστηκαν από εμπειρογνώμονα γεωλόγο – πετρογράφο του Ι.Γ.Μ.Ε ο οποίος, κατόπιν μακροσκοπικής παρατήρησης, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για σπάνια ορυκτά που προέρχονται από τη μικτή θειούχο μεταλλοφορία της περιοχής της Λαυρεωτικής.

Στην ένορκη εξέτασή του, ο Γερμανός οδηγός του οχήματος κατέθεσε ότι παρέλαβε τα ορυκτά από ομοεθνή του συλλέκτη, κάτοικο της περιοχής του Σουνίου, προκειμένου να τα παραδώσει σε άνθρωπο που θα τα διοχέτευε σε διεθνή έκθεση ορυκτών στη Βιέννη, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες συλλέκτες και έμποροι από όλο τον κόσμο.