Για πλημμελή υλοποίηση του προγράμματος για τα αδέσποτα εγκαλεί τον Δήμαρχο Παλλήνης, ο κ. Π. Μερτύρης

Παναγιώτης Μερτύρης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

Στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και στην προβληματική διαχείρισή του εκ μέρους του Δήμου Παλλήνης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μερτύρης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδεικνύοντας στη δημοτική αρχή και ειδικότερα στον καθ΄ ύλη αρμόδιο αντιδήμαρχο να επαναπροσδιορίσουν και να αναβαθμίσουν την πολιτική τους στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

«Παίρνουμε πολλά μηνύματα τον τελευταίο καιρό -ανέφερε ο κ. Π. Μερτύρης- για τον τρόπο αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Παλλήνης και όλες οι μαρτυρίες οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: στην υπολειτουργία του προγράμματος και στον αυτοσχεδιασμό.

Εξειδικεύοντας ο κ. Π. Μερτύρης την κριτική του προς τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε σε σειρά γεγονότων με σημαντικότερο όλων, τους τρόπους συνεργασίας του Δήμου με το νοσοκομείο ζώων στο Πικέρμι.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι στην συγκεκριμένη μονάδα περίθαλψης ζώων με την οποία ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με προκαθορισμένους οικονομικούς όρους, «προωθούνται ζώα και από άλλες εκτός Δήμου περιοχές με συνέπεια, να χρεώνεται τα νοσήλεια ο Δήμος Παλλήνης και επειδή αυτό γίνεται συστηματικά, πιστεύουμε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια εποπτείας του προγράμματος…. Για το λόγο αυτό, άλλωστε -κατέληξε ο κ. Π. Μερτύρης- έχουμε κατ΄επανάληψη ζητήσει τα τιμολόγια των υπηρεσιών που εκδίδονται από την μονάδα περίθαλψης ζώων του Πικερμίου χωρίς όμως να μας δοθούν μέχρι και σήμερα…»

Ο κ. Π. Μερτύρης επέκτεινε την αναφορά του για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και προς άλλες κατευθύνσεις.

Είπε, συγκεκριμένα:

«Κάτοικοι εθελοντές της περιοχής μας ενημέρωσαν για διαλόγους που είχαν με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Σταματίου, διάλογοι που δεν συνάδουν με τον ρόλο του και προφανώς με την ευαισθησία του Δήμου προς τα αδέσποτα ζώα.

Αφορμή στάθηκε η αντιμετώπιση του τραυματισμού ενός αδέσποτου που χτυπήθηκε από διερχόμενο δίκυκλο όχημα στην Παλλήνη, το οποίο εκτός του ότι αφέθηκε στην τύχη του από τον δήμο, το ανέλαβαν εθελοντές, συγκεκριμένα η κ. Βιβή Λευκαδίτη και με την οικονομική συμβολή πολλών ανθρώπων, αυτή τη στιγμή φιλοξενείται σε στάδιο ανάρρωσης στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία στο Κορωπί και αφού απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση, στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων στην Παιανία.

Ο κ. Σταματίου είπε σε εθελοντές ότι ή θα γίνει ευθανασία ή να πάνε το σκυλάκι ανάπηρο όπως ήταν στο σημείο που το βρήκανε και σε παρατήρηση ότι ήταν στην λεωφόρο Μαραθώνος και θα κινδυνεύσει πάλι η ζωή του, πρότεινε να το πάνε σε χωράφι πίσω από το Everest που δεν περνάνε αυτοκίνητα αφού ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει για την θεραπεία του.

Επισκεπτόμενος το σκυλάκι στο Πικέρμι -τόνισε ο κ. Π. Μερτύρης- οι νοσηλευτές μου ανέφεραν ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση από τον δήμο για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις αφού υπάρχει όριο 100 ευρώ ανά περιστατικό και μόνο με εντολή του κ. Σταματίου.»

Η παρέμβαση του κ. Π. Μερτύρη στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με την ακόλουθη αναφορά:

«Τα ερωτήματα είναι πολλά για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με πολύ μεράκι, αγάπη και αποτελεσματικότητα το 2008, αλλά μετά εγκαταλείφθηκε με κύρια ευθύνη του δημάρχου κ. Ζούτσου και με το μόνο που ασχολείται η δημοτική αρχή, είναι να βγάζει ένα κονδύλι κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στη λειτουργία του, χωρίς υιοθεσίες, χωρίς μητρώο αδέσποτων, χωρίς υπευθύνους συνομιλίας με δημότες και εθελοντές, χωρίς πολλά πράγματα που θα έκαναν το πρόγραμμα να λειτουργεί όπως πρέπει σεβόμενοι, τουλάχιστον, τα χρήματα που δαπανούνται ετησίως από τον προϋπολογισμό (χρήματα των δημοτών δηλαδή) και περισσότερο, από σεβασμό προς τα αδέσποτα και τους δημότες, που παραπονιούνται συνεχώς για την αύξηση των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας!

Είμαστε στη διάθεσή σας -κατέληξε ο κ. Π. Μερτύρης- σε ότι χρειαστεί για την επίτευξη των προσδοκώμενων, όπως επίσης στη διάθεση του Δήμου είναι και απλοί κάτοικοι και εθελοντές του δήμου μας, που σήμερα τους έχετε ανενεργούς.»